5

A nagymester (The Grandmaster)

anagymesterposzter

Ömlik az eső, mintha dézsából öntenék. Egy fehér kalapos férfi a félelem legkisebb jelene nélkül néz farkasszemet több tucat emberrel, némelyik kezében balta, valaki vasláncot csavar ökle köré. A támadás nem zökkenti ki egyensúlyából a nyugodt alakot, kalapja sem rezdül, különösebb megerőltetés nélkül küldi őket a földre, amelyen az esőzések következtében összefüggő víztenger hömpölyög. Majd megjelenik a csapat legjobbja, akire pár másodpercnél több időt kell szentelni (Mintha csak Neo küzdene tengernyi ügynökkel, aki minden nehéz helyzetben viselte napszemüvegét, majd feltűnik a színen a főSmith is.)

Mindez látványos, gyönyörűen megkoreografált és leforgatott képsorok, de azon kívül, hogy Yip Man higgadtságát és kvázi legyőzhetetlenségét mutatják be nincs nagy jelentősége a későbbiek folyamán. A vágószobában töltött hosszú idő meglátszik a kész filmen, talán egyes momentumoknak, jeleneteknek, karaktereknek egy hosszabb változatban nagyobb értelme lett volna. Mindazonáltal helyet kap a becsület, a harcművész iskolák mestereinek versengése, a japánok megszállása és még morgolódásra, bosszúszomjra is jut idő, a romantika viszont teljesen háttérbe szorul (ami teljesen érthető).

nagymester1

Yip Man, a Wing Tsun legendás alakja és Bruce Lee mestere manapság eléggé felkapott a távol-keleti filmesek körében. A nagymester immáron az ötödik film, amely róla szól. A Donnie Yen főszereplésével készült két felvonásos produkció minden tekintetben kiszolgálta a harcművészetekre éhező közönséget és talán a Wing Tsun művelői is elégedettek voltak vele. Wong Kar Wai inkább drámaibb, művészi értékeket képviselő alkotásokat ad ki kezei közül, Yip Manről szóló műve nem is „szimpla” életrajzi film, alapjaiban ugyan hasonlít, de teljes mértékben különbözik egymástól a két projekt.

Kitűnik, hogy a rendező legszívesebben nem két, hanem 4 vagy 5 órás verziót hozott volna össze, nem is ment könnyen a végső verzió elkészítése. Több, mint egy éven keresztül zajlottak a munkálatok a vágószobában, míg végül A nagymester elérte mostani formáját. Egyfajta műfajegyveleget kapunk, a zseniális harcművész pillanatok mellett bőven kijut a melodrámából, a bölcselkedésből és a filozofálgatásból.

A karakterek olykor eléggé kimérten, nagy életigazságoknak tűnő mondatokat regélnek és igazság szerint olykor olybá tűnik, mintha nem is Yip Man, hanem Gong Er lenne a főszereplő. Sajnálatos módon Kar Wai valamiért még akkor is belassít, amikor nem kellene és a melodrámával könnyen unalmassá válik műve. A színészek és a csodálatos képi világ felhúzzák a filmet, illetve a lélegzetellállító kung fu küzdelmeket is csak dicsérni lehet. Az ütésváltások különféle helyeken zajlanak, persze akad négy fal közötti tusa is, de zuhogó esőben és suhanó vonat mellett is láthatjuk, hogy kinek jobb a kung fu technikája. Tehát remek, néhol egészen művészi beállítású harcművész jelenetekkel szolgálnak, de mindemellett többször úgy tűnik, mintha sületlenségeket beszélnének és történetszál is csak úgy lóg a levegőben. 55 %-nál nem tudok többet adni rá.

5 komment

  1. Kár érte hogy közepes lett, épp a minap láttam egy amolyan így készültet róla, az alapján jó is lehetett volna. A szereplők 3 évet készültek kemény edzéssel, ezek szerint nem érte meg.

    • Lehet, hogy neked tetszeni fog:) Én úgy éreztem, hogy az év egyik legjobbja lesz, aztán mégsem. Szerintem túl sok dolog maradt a vágószoba padlóján, ugyanakkor nem hiszem, hogy egy 4 órás film jobb lett volna.

    • Honnan tudod, hogy nem érte meg a színészeknek? Lehet, hogy ők teljesen máshogy vélekednek erről. Plusz a 3 év edzés (én is láttam az így készültet) pont, hogy megszolgálta a befektetett munkát, mert a harcokat mindenki dicséri, a film többi részétől függetlenül.

      Meg azért WKW-jel sem rossz dolog filmezni.

  2. Fantasztikus film! Gyönyörű képek. Senki se várjon akciófilmet, mertez nem az. Azonban kaphat egy gyönyörű történetet Kína közelmúltjából. Jó film, nézhető még a magyar nézők számára is, akik nem akciófilmet akarnak nézni. Ez a film, nem akciófilm, bár van benne elég verekedés. Ez a film egy mester életéről szól, az átélt tragédijáival. Azoknak ajánlom, akiket a kínai kultúra valamennyire megérintett. Csodálatos film!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *