2

A kilenc királynő (Nueve reinas, 2000)

kilenckiralyno

Tolvajok? Itt mászkálnak körülöttünk. A motoros csak arra vár, hogy valaki a járda széléhez lépjen, az a fickó az autóban most nézi kinél lehet valami értékes. Ott vannak mindenütt, de észrevétlenül meghúzzák magukat. Ezért kell vigyázni a táskádra, az értékekre, az ajtóra és az ablakra, az autódra, a spórolt pénzedre és a seggedre. Itt vannak és mindig is itt lesznek. Lopnak mindent, sok trükköt bevetnek és bármilyen helyről képesek meglovasítani bármit. A táskádból, a kocsidból, a zsebedből. Az utcán, a metrón, stikában. Mindenki másképp csinálja. Horoggal, vagy akár tűvel.

Marcos profi szélhámos, Juannak, a fiatal és zöldfülűnek tartott kollégájának előadott beszéde arra hivatott felhívni a figyelmét, hogy tartsa nyitva a szemét. Tele világ csalóval, tolvajjal, zsebessel, de mindenkinél jobban kell űzni a szakmát. Ő is megtehetné, hogy kiadjon pár fillért egy újságért, de minek, ha meg is szerezheti, gyakorlatilag kötelességének tartja a hazudozást és az átverést. Az emberek többségében él a vágy, hogy ingyen hozzájusson valamihez, de túl bátortalanok ahhoz, hogy eltulajdonítsák. Ám vannak szép számmal, akik csalnak és hazudnak.

kilenckiralyno1

Marcos beveszi társnak maga mellé Juant, egyszerűen azért, mert akivel eddig dolgozott eltűnt és nem jelentkezett. Szereznek némi pénz, majd egy régi ismerős tűnik fel a színen, aki élete dobására készül, csak éppen nem tudja véghezvinni. Az általa kiválóan meghamisított felettébb értékes Kilelnc királynő bélyegsorozatot kellene elpasszolni, van is vevő rá, már csak le kellene bonyolítani az üzletet. Azonban a dolog nem megy olyan könnyen, egy kis százalék ennek, némi százalék annak és a helyzetet nehezíti, hogy az újdonsült társak sem bíznak meg egymásban.

Az argentin szélhámosfilm játékideje szépen be van osztva, megtudjuk, hogy Marcos miért űzi ezt az ipart, Juan is elregéli, hogy miért döntött e „meló” mellett, majd belevágnak életük nagy bulijába. Végre nem riadtan pislogó pincéreket, egyedül élő nagyanyókat, és újságárusokat vernek át, hanem egy igazi nagyágyút, itt az igazi kihívás. Ahol szükség van az összes tapasztalatukra, minden profizmusukra és ügyesen kell rögtönözniük.

Mivel ügyes csalókról, profi tolvajokról van szó nem csoda, hogy a két főhős sem bízik egymásban. Együtt dolgoznak, szükséges van egymásra, de azért nem hajlandóak bevenni mindent. És a film egyúttal eléri azt is, hogy mi se bízzunk bennük. Miért is tennénk? Mivel alapvetően nem tudatják velünk, hogy mire gondolnak, mi zajlik le bennük és legfőképp mi történik a háttérben így nekünk, nézőknek is figyelnünk fel. Mert ezek itt könnyen átverhetnek minket is. No nem, nem lopnak el felesleges 1 óra 50 percet az életünkből, a ráfordított idő teljesen megéri.

A Kilenc királynő egy üresjáratok nélküli mondhatni klisémentes csavaros krimi, ami abszolút leköt és fenntartja a figyelmet. 90 %-ot megérdemel.

imdb: 7,8

 

2000-nueve

 

2 komment

  1. A kritika alapján nagyobb élményre számítottam, és kicsit talán fáradt is voltam hozzá, de rendben volt egynek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *