7

Kon-Tiki (2012)

kontii

Thor Heyerdahl norvég néprajzkutató hiába próbálta bizonyítani elméletét, miszerint Polinéziát Dél-Amerika felől népesítették be, ráadásul balsafa tutajon érkeztek az emberek. Kollégái és a tisztelt akadémikusok kiröhögtek vagy csak a homlokukat ráncolták. Ezt követően fejébe vette, hogy bebizonyítja, hogy elgondolása, papírra vetett, hosszan leírt teóriája igenis megvalósítható. 1947-ben útnak indult néhány úriemberrel, a többi már történelem.

Az expedíción készült dokumentumfilmet 1950-ben mutatták be, Jeremy Thomas producer 1996 óta próbálkozott megvalósítani a mozifilmet, röviddel Heyerdahl 2002-es halála előtt kapta meg a jogokat és a rég várt engedélyt. Anno Heyerdahl minden szóba jöhető embert felkeresett, aki ki tudná adni elméletét, majd megpróbált pénzt és támogatót találni, akinek segítségével elindulhatna a hosszú útra, így bizonyítani tudná, hogy Dél Amerikából igenis el lehet jutni tutajjal Polinéziába. Kitartása révén hosszú idő után olyasvalakihez sodorta a sors, aki hitt az elméletben és a közben járására végre kifuthatott a Kon-Tiki.

Joachim Rønning és Espen Sandberg norvég rendezőkre nem kisebb feladat hárult, minthogy hihetően és érdekfeszítően bemutassák a múlt egy darabkáját. Értékelendő, hogy az ember itt nem a természetet akarja legyőzni, sokkal inkább az íróasztal mögött pöffeszkedő nagyokosoknak akarnak bizonyítani az eléjük görgetett nehézségek túlélésével. Amit a film rovására lehetne írni, hogy némileg kiszámítható, hisz gondoljunk csak bele, hogy egy hosszú tutajozás során milyen problémák merülhetnek fel. Soroljunk fel ötöt, ebből négy biztosan, hogy benne lesz.

Heyerdahl fanatikus volt, ez tény. Nem az a fajta, aki acsarogva fogadja az elutasításokat, inkább az a csendes típus. De elhatározásának bizonyítása nem igazán volt átgondolt, fűtötte a tettvágy és nem érdekelte, hogy mi lesz azzal a nővel, akit szeretett. Csakis egyetlen dolog érdekelte. Abszolút nem volt tapasztalata, nem is gondolt arra, hogy esetleg leckéket vegyen a hosszú útra. Ugyanakkor a karakter szimpatikus, úgy ahogy az elszántságát látva sem csóváljuk a fejünket, bár kissé sajnálhatjuk, hisz hiába nyer, néhány „dolgot” elveszít.

Örvendetes, hogy a rendezők nem próbáltak meg saját fantáziájuk szülte eseményekkel felpörgetni a filmet. A „csónakázás” ugyanis gyakorlatilag szinte eseménytelen volt, a 101 napos „túrából” jó ha 10 nap volt olyan, ahol történt is valami. Unalmas lenne? Dehogy. Egy jó kalandfilmnek nem kell pörögnie az elejétől a végéig, hogy élvezhető legyen. Az operatőri munka, a fényképezés lenyűgöző, a végtelen óceán csodálatos, olykor megmutatja erejét, de általában véve békés és lakói is megmutatják magukat, amellyel kizökkentik nyugalmukból fokozatosan leszőrösödő utasokat. Egyszerűen jó a tengeren „zötykölődni”, hánykolódni és csak nézni a látóhatárt, hogy felbukkanjon valami. 75 %-ot megkap.

imdb: 7,2

rottentomatoes 83 %

7 komment

  1. Nagyon jó kis kikapcsolódás ez a film. Ajánlom mindenkinek. Jók a színészek, nagyon szépen van fényképezve és ami fontos, hogy nem vontatott a sztori.

  2. Szép, felemelő film, örvendetes, hogy belefért másfél órába. A sztori kifutása persze ismert, de az apró mozzanatokért érdemes végignézni. Kellemes meglepetés.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *