7

Fejlövés (Bullet to the Head, 2012)

0bh1

Mindig öröm azt látni, hogy valaki gondol a 80-as évek akciófilm rajongóira. Tény, hogy a korszaknak leáldozott és a műfaj is teljesen átalakult. Sylvester Stallone számára is eljött az a pillanat, amikor el kellett gondolkodnia rajta, hogy DVD-n folytassa, nyugdíjazza magát vagy megpróbálkozzon visszahozni a régi idők fényét. A Rocky (ami még 1976-ban indult útnak) és a Rambo mellett az Expendables két részével kvázi bizonyította, hogy a harminc évvel ezelőtti akcióhősökre továbbra is van kereslet. Stallone okos fickó (ne vonjuk kétségbe), de szemellenzőt visel, elhatározta ha törik, ha szakad, ő bizony megmakacsolja magát és leragad a 80-as éveket idéző produkcióknál.

0bh4

A lassan 70 éves, de még mindig kiváló kondícióban lévő színész ezúttal a Bullet to the Head francia képregényt lapozta fel, arra gondolt, hogy miért is ne vállalná be a főszerepet? Az olasz csődör (első filmjének a címe, amely pornó volt) ezúttal Jimmy Bobot, a profi bérgyilkost kelti életre, a hatóságok jól ismerik, rengetegszer megjárta a sittet és saját szabályrendszere van. Mocskos melókat vállal, de akiket kicsinált megérdemelték a halált. Nem öl se gyereket, se nőt és a munkadíja felét előre elkéri. De ami a legfontosabb: nem bízott meg senkiben. Így el tudta kerülni, hogy átvágják és továbbra is vígan szívja a levegőt, vedeli kedvenc whiskey-jét, amiből ha nem kap, hát hoz egyet.

Bobo társa azonban a fűbe harap, ő pedig egy nyomozóval szövetkezve bosszút áll. Nem kell túlragozni, a történet faék egyszerűséggel bír, csak úgy, mint a megboldogult 80-as évek akcióinak nagy része. Stallone kőkemény, „senki ne álljon az utamba” arckifejezéssel lépdel előre, míg végül másfél órával, pár menő egysorossal és néhány tucat hullával később elkapja a célpontja grabancát. Nem is lenne ezzel semmi gond, hisz általában mindenkit magával tud ragadni a nosztalgikus hangulat. Walter Hillnek, a 48 óra és a Vörös zsaru rendezőjének ezt csont nélkül szállítania kellene. Igen ám, csakhogy Hill sem mostanában állt a kamera mögött, ami bizony erősen meglátszik a filmen. Pletykálták, hogy Stallone sem volt megelégedve a filmmel és kizárt Hillt a vágószobából, amit később cáfoltak, de a végeredményt látva sajnos el kell fogadni: A rendező elcseszte.

Mi hiányzik? Stallone karizmája, elszánt arckifejezése és dagadozó izmai most kevésnek bizonyultak. Nincs meg a hangulata, hiába érezzük a szándékot, de ez mind kevés. A rendező 25-30 évvel ezelőtt ebből minimum egy remek akciófilmet, esetleg egy klasszikust készített volna, most csak egy lapos és unalmas bosszúfilmet kreált. A főhősön kívül kevés említésre méltó karakter ólálkodik a produkcióban. Joel Silver producer Thomas Jane-t azért penderítette ki a forgatás kezdete előtt, mert ő nem akart egy fehér fickót Sly mellé. Jane elmondása szerint kicsit felhúzta magát, mivel még Stallone se hívta fel, de megemlítette, hogy talán csak azért nem tartottak rá igényt, mert nem akartak az öreg izomember mellé egy olyan férfit, akinek nagyobb a farka, mint neki (többszörösen nagy poén!). Így került a képbe Sung Kang, hiába van szó buddie movie-ről, a színész erősen a háttérbe szorul, ha mégis jelen van eléggé halovány alakítást nyújt. Adewale Akinnuoye-Agbaje és Christian Slater az utóbbi évek legnevetségesebb ellenfelei. Egyedül Jason Momoa lóg ki a sorból és nem csak termetével, pár perces jelenléte kenterbe veri a Conanban gyújtott alakítását.

Bullet to the Head – Bobo kedvenc piája a Bulleit nevezetű whiskey. Ugyanakkor már az elején is szépen homloka közepébe kap valaki egy golyót és ez még csak az első sorban. Annyi fejlövést láthatunk, amennyi ázsiaiakkal kapcsolatos poént sütnek el a filmben. Hiába spékelték meg véresebb momentumokkal, egyetlen igazán jó akciójelenetet tudtak beleerőltetni a filmbe. A negatívumok ellenére nem kérném Sly nyugdíjazását és nem is lenne ellenemre a múltidézés, de ha továbbra is erőlködik, akkor legközelebb megfelelő rendezőt válasszon, mert ez így 30 %-ot ért. Kíváncsi lettem volna, hogy Wayne Kramer komorabb verziója vajon milyen lett volna.

Büdzsé: 55 millió dollár
Amerikai bevétel: 9,4 millió dollár

imdb: 5,9

rottentomateos 47 %

7 komment

  1. Nagyon alulpontoztad hééé :-). Walter Hill nagypapi korban van már rég, ahhoz képest szerintem nem volt olyan rossz, Momoa is jól küldte a bad ass szerepét. A beszólások, a csomó kiosztott fejlövés, Jason Momoa és a nosztalgia hangulat (nekem megvolt) én azért egy 60 %-ot adnék rá. Újra is fogom nézni 1-2 éven belül, ami nálam nagy szó.

    • Walter munkáit bírtam anno. Ha belegondolok leginkább kőkemény, tőmondatokban beszélő főhősei voltak (kivéve talán Murphy a 48 órában. Jó karakterek, remek beszólások. Ebben ez hiányzott, nosztalgia hangulat nuku. Viszont Momoának ilyennek kellett volna lennie a Conanban.

  2. Szerintem is nagyon gyenge volt.Stallone nagyon erőlködik,de nem igaz,hogy nem képes összehozni egy értékelhető filmet.Az akciójelenetek siralmasak voltak,és tényleg volt benne talán 2?! Stallone nem is értem hogy képes ilyet kiadni a kezéből. Egy B kategóriánál lejjebb lévő,tv film lett.3/10 reális.

  3. Annyira szerintem se volt rossz, bár az is igaz, hogy néha elég bugyuta volt a film. Sung Kang tényleg nagyon halovány volt, viszont Momoa beszarás milyen kemény volt. A rossz benne, hogy ez is, (gondolok itt még Schwrarzi Erőnek erejévelre) bukta lett. Ugye, ez már csak DVD-n jelenik meg nálunk, sőt moziban nem is játszották sok országban. Remélem következő film (mind a két májerrel) sikeresebb lesz.

  4. Annyira nem volt rossz. Nálam pl a Last Standnél jobb volt. Persze egy Pusztítóval ne hasonlítsuk össze. 🙂

  5. Ha nem is maximálisan, de nagyjából megkaptam a filmtől amit vártam. Szerintem nem kellene Stallonétól azt várni hogy 70 évesen még 10 ponthoz közeli filmeket rak le az asztalra és nem kellene a klasszikusaihoz hasonlítgatni a mai filmjeit. Biztos lehetett volna jobb de nekem pl az Expendables 2. részénél jobban tetszett.
    7/10 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *