4

Weinstein majdnem elvette Jacksonéktól a Gyűrűk urát

A Playlist egyik szerkesztőjének, Kimber Myers-nek alkalma nyílt arra, hogy a Hobbit sajtóvetítése után részt vegyen egy megbeszélésen, ahol Peter Jacksonék többek között azt is elmondták, hogy milyen nehéz volt elérni, hogy megszülessen a Gyűrűk ura trilógia, közel jártak ahhoz, hogy elvegyék tőlük a projektet.

„Elmentünk Harvey Weinsteinhoz a Mennyei teremtmények után és szépen előadtuk neki a Hobbit ötletét. Elképzelésünk ekkor még az volt, hogy megcsináljuk a Hobbitot, majd ha a film sikeres lesz, akkor belevágunk a Gyűrűk urába, amiből már két részt készítenénk és egyben forgatnánk le. Harvey gyorsan utánanézett a jogoknak, mivel nekünk fogalmunk sem volt arról, hogy éppen ki birtokolja ezeket. Arra kértük, hogy érdeklődjön a nevünkben, majd Harvey szólt, hogy a Hobbit kicsit komplikált lenne, mivel az MGM-nél volt a jogok egy része, a maradék meg Saul Zeantz cégénél. Viszont a Gyűrűk ura megvalósítása könnyebben menne, mivel itt már csak Saul Zaentz-cel kellett tárgyalni, az MGM-nek nem volt beleszólása a dolgok menetébe. Épp ekkoriban Harveyéknak volt egy ügyletük Zaentz-cel, közösen készítették el Az angol beteget. Tehát hatalmas szerencsénk volt hogy pont a megfelelő időben pont a megfelelő embert kerestük meg, mivel mi nem tudtuk, hogy éppen kinél vannak a jogok. Ráadásul Harveynek is nagyon megtetszett az ötlet és vele végre hozzáláthattunk a Gyűrűk ura előkészítéséhez.

 Hamar kiderült, hogy Weinsteinék azt szerették volna, ha a három regény cselekményét egyetlen filmbe sűrítik bele és majdnem elvette tőlük a projektet. „Nem az ő hibája volt, a Disney ugyanis átfutotta a bevételeket és megállapította, hogy a fantasy filmek nem termelnek profitot.” – mondta Fran Walsh.

 „Ekkortájt a Disney birtokolta a Miramaxot” – folytatta Jackson. – Harvey azt mondta nekünk, hogy márpedig ebből egy filmet kell csinálnotok, ha nem teszitek, akkor elveszem tőletek és odaadom másnak. John Maddent ültetem a rendezői székbe és Hossein Aminival íratom meg a forgatókönyvet. Szóval megvoltak a saját emberei a Gyűrűk urára. Majd az ügynökünk próbálta jobb belátásra bírni Harvey-t, azzal győzködte, hogy mindenképpen adnia kell nekünk egy esélyt, hisz régóta próbálják megcsinálni a filmet és muszáj megengednie, hogy valahol máshol valósítsuk meg a két részes elképzelésünket. Harvey négy hetet adott nekünk, a határidő lejárta után pedig egyszerűen elvette volna tőlünk a tervezetet, mi pedig mehettünk volna amerre látunk.„

 „Hamarosan felvettük a kapcsolatot az összes hollywoodi stúdióval. Új-Zélandon gyorsan csináltunk egy videót, amiben bemutattak az effektteszteket és a dizájnról szóló elképzeléseinket, a 20 perces anyagot videókazettán mutogattuk volna a fejeseknek. Mindenkit megkértünk, hogy nézzék meg a kazettát és olvassák el a szkriptünket a Gyűrűk urával kapcsolatosan, de szinte minden stúdió elutasított minket. Még csak nem is akartak találkozni velünk, csak azt ismételgették, hogy nem, nem, szó sem lehet róla..”

Csupán két cég volt, ami érdeklődést mutatott Jacksonék tervezete iránt. Először a Polygramal találkoztak akiket érdekelt volna a téma, de jelezték, hogy három hét kevés lett volna rá, hogy elsimítsák a dolgokat, mivel éppen felvásárolták őket és csak ez kötötte le a figyelmüket.

Jacksonéknak a következő napon a New Line-nal lett volna megbeszélésük, de a találkozót lemondták azzal az indokkal, hogy túl elfoglaltak, de a hét vége felé talán már rá tudnak érni. Megpróbálták elérni, hogy a stúdió azt higgye, hogy hatalmas a kereslet a Gyűrűk ura projekt iránt. Majd hétvégén elmentek a New Line irodájába, ahol Bob Shaye, a cég fejese várta őket. „Shaye megnézte az anyagunkat, majd azt mondta, hogy nem érti, hogy miért akarunk ebből két filmet csinálni. Rögtön arra gondoltunk, hogy megpróbál rábeszélni minket arra, hogy egy filmet készítsünk. De meglepő módon feltette nekünk a nagy kérdést: Miért akartok a három könyvből két részt? Mit szólnátok egy trilógiához?’ Így indult be a projekt szekere”

4 komment

  1. Jó írás.Érdekes olvasni az ilyeneket,hogy mennyien voltak gyávák belevágni,csak mert papíron nem lett volna nyereséges…:/
    Nekem meg volt nem rég a LOTR bővített maraton,és még mindig iszonyat jók. A szerda éjféli hobbit premierre már nagyon készülök.A kritikákat olvasgattam már,nagyon megszólják a film hosszát,és persze az ebből adódó cselekménytelenséget,kicsit félek tőle,annyira nem akarom azt hinni,hogy a pénz miatt vágták 3 részre…de mindig csalódok ilyen téren.

  2. Szerintem készülhetne egy nagyobb lélegzetvételű poszt Weinstein-ról (és az egész Weinstein Co.-ról), mert ritka nagy forma az ember, egy büdös paraszt, akinek rengeteg jó filmet köszönhetünk! Mindenképp megosztó személyiség, de érdemei vitathatatlanok!

  3. lehet, hogy jobb lett volna ha elveszik tőlük, mert elég unalmasra sikeredtek a gyűrűk ura filmek

    azt nem értem, ha valaki képes megrendezni egy olyat, mint a hullajó, akkor, hogy tudja nulla fantáziával a vászonra vinni a világ egyik legnagyob fantasyjét

    és persze a kommentem nem teljesen komoly, de azért a gyűrűk urából sokkal többet kihozhattak volna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *