5

The Man With The Iron Fists

0mif1

A VHS korszak eljövetelével nem csak Chuck Norris életművét lehetett letudni egy csapásra, de a távol-keleti (jobb esetben) hangalámondásos harcművész filmek is megtalálták az utat Magyarországra. Emlékszem, ezek egy része annyiból állt, hogy valamelyik klán nagyon megorrolt egy másikra, kivonultak a pusztába, ahol a két legjobb kung-fus/karatés fél órán keresztül csépelte egymást, a kis szünetekben pedig „Most meghalsz”vagy a „Neked véged” félmondatokat dobálták ellenfelükhöz. De akadtak itt más nyalánkságok itt, ahol hosszú, ősz hajú és hatalmas szemöldökkel rendelkező mesterek osztogattak bölcs tanácsokat, felvonult néhány szigorú arcú harcművész és a legtöbb darabban a bosszú volt az összecsapások kiváltó oka. Szép idők voltak, habár térdig gázoltunk a B kategória mocsarában, mégis minden percét élveztük.

 Film Title: The Man With the Iron Fists

RZA szintén nagy kedvelője a régi kung fu filmeknek, már a Kill Bill idején fontolgatta (ő dolgozott a soundtracken), hogy elkészít egy exploitation revansztorit. Mivel az eltelt időszakban a filmszakmában jól végezte dolgát (értsd: nem veszett össze egy nagykutyával sem), így az ötlete megvalósításához szükséges 15 millió dollárt is megkapta, bár a stúdió úgy vélekedett róla, hogy nem lesz nagy siker, viszont könnyen visszahozhatja az árát. A Wu Tang Clan kulcsembere a grindhouse és az exploitation korszak másik ismerőjével, Eli Roth-szal hozta össze a The Man With The Iron Fists forgatókönyvét. Mintha tudták volna, hogy több dobásuk nem lesz, ezért az összes ötletüket belepasszírozták a sztoriba.

Film Title: The Man With the Iron Fists

Történet? Nem sokat vesződtek vele: van egy kis falu, ahol azért adva van minden a boldogsághoz és természetesen a bosszúsághoz is. Sok-sok arany miatt gyűlik össze a környéken néhány rejtélyes idegen, ám nem mindenkit a súlyos pénz motivál, természetesen akad itt olyan is, aki a bosszú hajt. Miképp kerül ebbe RZA? A falu remek kovácsát játssza, felettébb érti a dolgát, keményen dolgozik, munka van bőven, hiszen mindig van kilátás egy-két kisebb-nagyobb csetepatéra. Őt azonban kimarad a balhékból, arról álmodozik, hogy a közeli bordélyház falai között dolgozó egyik prostival (Jamie Chung) szebb és jobb vidékre költözhet. Azonban úgy alakul, hogy kénytelen maga rendet tenni.

A rappen edződött rendezővé lett emberünk túlzások tekintetében nem spórolt, néhol kicsit nevetséges B produktumot rántott össze. Még véletlenül sem lehet ráfogni, hogy stílusos lenne és még saját karakterének is elfelejtett egyéniséget adni. Sőt, annak ellenére, hogy ő lenne a főszereplő csak a játékidő második felében lép előre egy hatalmasat: „Belémkötöttek, de én majd jól helyreteszek mindenkit.” Vicces, de talán egyedül Russell Crowe késes-kurvázós karakterét sikerült nagyjából eltalálni, ám valószínűleg az is csak azért lett érdekes figura, mert Crowe menet közben rájöhetett, hogy mibe csöppent és minden forgatási szünetben elvonult röhögni. Lucy Liu is inkább csak díszlet, habár neki is jut pár percnyi “vagdalkozás”, azért nem nehéz kitalálni, hogy csak a Kill Bill miatt erőltették be ebbe a filmbe.

 0mif2

Mivel RZA történetet mesélni elég nehezen tud, ezért rendszeresen beiktat néhány rapzenével megspékelt „bunyót”, ahol a karakterek megmutathatják harcművész tudásokat és legalább fogyatkozhat a népes társulat. A rendező-író-főszereplő igyekszik és megpróbál tisztelegni a régi filmek és Tarantino előtt, de az végeredmény közepes. A harcművész jelenetek egészen jók, de a hangulatot képtelen fenntartani, néhol egy gyengébb Mortal Kombat utánérzésnek tűnik. Nem igazán eredeti, nem túl emlékezetes és csak közepesen szórakoztató, 50 %.

Büdzsé: 15 millió dollárAmerikai bevétel: 15,6 millió dollár
Eddigi összbevétel: 17,9 millió dollár

imdb: 6,0
rottentomatoes: 50 %

5 komment

 1. Sajnos jogos a közepes értékelés, több helyen vérzik és erőltetett a film. RZA-nak nem kellett volna bevállalnia a főszerepet, jobb lett volna, ha csak a rendezői tevékenységekre koncentrál, vagy csak a színészkedésre. Crowe mellett nagyon gyengén szerepel, a tapasztalatlansága is jobban kiéleződött. A zenei betétek, ahogyan azt várni lehetett nagyon jók voltak, RZA jól összemixelte a komolyzenét a wu rappel. A Tiger Style-os beszólásnál majd kiestem a székből.
  Sokan panaszkodtak, hogy elvesztek a történet fonalában, meg hogy nem is volt történet. Ez nem így van, hiszen van történet, csak nagyon szaggatott, logikátlanul és rosszul van felépítve. Pl. a flashback kényelmetlenül feszeng a film közepe tájékán.
  Jól mondod koimbra a filmbe mindent beletettek, ami csak volt, s pont emiatt hasalt el. Nagyon érződik a töltelék és a köret, ami nem igazán passzol a főétel mellé. A verekedős jeleneket rendben voltak, ahogy a képregényes, kill bill-es stílus is.

 2. Teljesen korrekt értékelés, az, hogy egy karatéjozós (:D) filmben mindenki rap zenére vonul meg bunyózik, vicces volt. Crowe karakterét valóban nagyon eltalálták, a bordélyház lányai pedig sokat dobtak a filmen 😛

 3. szerintem semmivel sem rosszabb (vagy jobb) a régi kungfus filmek színvonalánál. ez így volt jó ahogy.

 4. nekem tetszett nagyon, jó én is untam a 40. perc környékén, és a sztori valóban egy hatalmas katyvasz, RZAnek karakterének sincs túl sok jellemvonása,

  viszont minden más extra pöpec, a látványról szentem sok rendező példát vehetne, hogy na így is nézhetne ki egy film, és ami a lényeg, a bunyók extra királyok voltak benne, csak lestem a sok figurán, kés a cipőből, kés a vállon, a ying yang pozíciók, Russel Crowe
  baszott nagy kése, amivel abszolút nyugodtan hasítja ketté a dagit,
  á baszott vagány az egész, jah és a bérgyilkos, aki fémmé tud változni
  ott csak lestem, hihetetlen jó verekedések vannak benne, kevés film van ami ezen a színvonalon mozogna mostanában
  a bunyók miatt nagyon megéri végignézni, kurva jók a jelmezek is
  a hab a tortán pedig a jobbnál jobb nőcik, válogatott ázsiai csajokkal van tele, de mindegyik 10ből 15 pontos

  szóval a film lényege, hogy szórakozz, és ezt nálam maradandóan teljesíti, sőt szentem példát lehetne venni róla, milyen látványosan ki lehet dolgozni a jelmezeket és az akciót,az csillagos ötös, manapság ez nagyon hiányzik

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *