2

Intercom hírlevél

0intercom

Pi állatai (12)

A Pi élete (12) (Life of Pi, hazai bemutató: december 20.) sok szempontból különleges és látványos film. De talán az a legfeltűnőbb benne, hogy sok ezer statiszta szerepel benne – akik nem élnek. A héten Erik-Jan De Boer, a film speciális effektusainak megtervezője beszélgetett a Los Angeles-i Landmark Theatre-ben szervezett közönségtalálkozó vendégeivel, és leltárt is készített. A Pi élete-ben 40 000 repülő hal meg egy úszó szigetet megtöltő 60 000 manguszta is szerepel – és mindegyik digitális. A digitális részleg munkatársai az Animel Planet sorozatait tanulmányozták, azután a pixelekre bízták magukat. A halakkal kicsit más volt a helyzet: a forgatáshoz épített 70×30 méteres medence közepén mozgatott mentőcsónak – melyben az óceánon magára maradt főszereplő jeleneteit filmezték – körül a vízben néhány gumiruhás asszisztens állt, akik a „repülő halak támadása” jelenet során teljes erőből gumihalakat vágtak a főszereplőhöz – ezt egészítették ki halak tömegével a komputergrafikusok.

– Tudjuk, hogy a valóságban általában legfeljebb ezer repülő hal úszik együtt: a mi dolgunk, hogy valószerűek legyünk, de kicsit izgalmasabbak a valóságnál – mondta erről a film digitális guruja, aki azt is elárulta: A film 290 képe számára 580 állatot animáltak. A Pi élete egyik főszereplője, a Richard Parker nevű tigris pedig körülbelül 15%-ban valóságos, 85%-ban trükk: természetesen a reálisnál is valódibb 3D-ben.

IC Press

0lop

Lincoln a szenátusban (12)

Steven Spielberg mindenkinek tetszik: a mester filmet készített az Egyesült Államok legnevesebb republikánus elnökéről, Abraham Lincolnról, és a Lincoln (12) című film (hazai bemutató: január 31.) egyik legnagyobb támogatója egy demokrata politikus lett. Harry Reid, a szenátusi többség vezetője különleges eseményt szervezett december 19-re: a véres amerikai polgárháború vége felé, a rabszolgaságot eltörlő alkotmány-kiegészítés születése előtt játszódó filmet a szenátusi ülésteremben vetítik le. A Lincoln-t – mely tegnapelőtt rekordmennyiségű, 13 jelölést kapott az Amerikai Kritikusok Díjára – november közepén már megnézhették a Fehér Ház lakói, a múlt héten pedig a Los Angeles Lakers játékosainak vetítették le. A világszerte ismert, tekintélyes szenátusi csarnokban azonban még soha nem került sor ilyenfajta mozizásra – nem csoda, hogy Spielberg személyesen is jelen lesz, és azt ígéri, számos színészét magával viszi.

Talán az egyre hangosabb, Daniel Day-Lewis-nak főszereplői Oscart ígérő jóslatok miatt, de valószínűleg a rejtőzködő ír színész is vele tart. A sajtót mániákusan kerülő Day-Lewis a Lincoln kedvéért jó néhány olyan interjút is adott, amire máskor biztosan nemet mondott volna, és egy Oprah Winfrey-vel való tévés beszélgetésre is igent mondott – igaz, Winfrey szemtől szembe zseniálisnak nevezte a szégyellős színészt.

IC Press

Hitchcock hazaérkezett (12)

A legendás angol rendező igazából Amerikában lett híres; az élete egy izgalmas kalandjáról szóló film, a Hitchcock (12) (hazai bemutató: február 7.) pedig az USA-ban kerül először a nézők elé – ahol nagy sikerrel vetítik a mozik –, de december 11-én végre az angliai gálapremiert is megtartották a South Banken, a Brit Filmintézet elegáns épületében. Természetesen a film főszereplői, a szigetország két színészlegendája, Anthony Hopkins és Helen Mirren jelenlétében.

– Kissé ideges voltam a szerep miatt – vallotta be a 74 éves Hopkins, aki a film kedvéért kívül-belül teljesen Hitchcockká vált. – Amíg forgattunk, nem akartam látni, milyen vagyok, a filmben használt hangomat sem tudtam volna elviselni. Sosem csináltam még ilyet, de munka közben egyetlen egyszer sem néztem vissza a felvételeket. Nem szerettem volna halálra rémülni. A kész filmben láttam magam először viszont… de legalább elégedett voltam.

A történet a Psycho forgatása idején játszódik, amikor a feszültségkeltés mestere nem mozis feszültségekkel is kénytelen szembenézni: a történet legalább annyira szól a feleségével való kapcsolatáról, mint a filmkészítés szépségéről – és bár Hitchcock sosem kapott Oscar-díjat, a film két főszereplője jó eséllyel számíthat arra, hogy jövő februárban mindketten másodszor is az aranyszobor közelébe kerülnek.

IC Press

Bullock barátkozik

A legjobb barátokat munka közben lehet szerezni. Sandra Bullock például új vígjátékának, a Női szervek-nek (The Heat, hazai bemutató: 2013. tavasz) köszönheti legújabb, legjobb barátnőjét – akivel vad, rendőrségi komédiájuk forgatása közben úgy összemelegedett, hogy már a gyerekeik is folyton együtt játszanak. A filmben Bullock a férfiaknál is keményebb FBI-ügynököt, a Szívek szállodája óta egyre népszerűbb Melissa McCarthy pedig nagyszájú utcai zsarut alakít, akik kénytelenek együtt dolgozni, pedig nem bírják elviselni egymást. Az életben viszont nagyon egymásra találtak.

– Már a forgatás legelején kiderült, mennyire egy hullámhosszon vannak – nyilatkozta a Koszorúslányok-at is készítő Paul Feig, a komédia rendezője az E! Online-nak. Így aztán, már nemcsak az anyák, a gyerekek is együtt játszanak. Bullock kétéves fia, Louis, és McCarthy két lánya, a kétéves Georgett és az ötéves Vivian szinte az egész hétvégét együtt töltötték a színésznő L.A-i lakásán. Valószínűleg csodálkoznának kicsit, ha meglátnák, ahogy a Női szervek-ben anyukáik püfölik egymást.

IC Press

2 komment

    • Földünk bármelyik nyelvét használhatod – nem rezelünk be, amíg van google – de ajánlatos magyarul írnod, azt kapásból megértjük. Ha a regisztráció nélküli kommentelést gyakoroltad, sikerült, hurrá, üdv köreinkben! (ha nem, akkor ez megy spambe)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *