9

Box Office: Senki sem bírt a Hobbittal

A_Hobbit_poszterTöbb új bemutató is akadt a hétvégén, de egyik sem tudta letaszítani a trónról a kissé gyengén muzsikáló Hobbitot. Nem mondhatni, hogy a stúdióknál bárki tapsikolt volna örömében a bevételi mutatók láttán. Peter Jackson műve 56 %-kal hozott kevesebbet, mint egy hete, ami azt jelenti, hogy a fantasy 149 millió dollárnál jár. A Gyűrűk ura második és harmadik része második hétvégéjére átlépett a 200 millión, de még az első is 174 milliónál járt. Eléggé úgy fest a helyzet, hogy a 300 millió kimarad az előzményfilmnek.

Új bemutatók: Tom Cruise-t sokan leírták, de a Mission Impossible – Fantom Protokoll megmutatta, hogy még mindig kíváncsi rá a nép. Ám a Mindörökké rock csúnyán elhasalt, méghozzá megérdemelten, azonban elmondható, hogy nem Cruise-on múlott a dolog, hiszen ő legalább jó volt ebben a paródiaféleségben. A Jack Reacher sem aratott, szerény 15 millióval tudott indítani. Hiába szeretik Lee Child regénysorozatát, sokan nem tudtak napirendre térni afelett, hogy egy olyan színészt választottak a főszerepre, aki enyhén szólva sem hasonlít a könyvek hősére. Mindenesetre annyira nem vészes a helyzet, hiszen a decemberi szünet erősen kedvezni szokott a gyengén nyitó produkciónak, láthattunk már többször, hogy egy tizenvalahány millióval nyitó alkotás bőven 100 millió felett végzett.

Érdekes, hogy a 40 és annyi R kategóriás vígjátékot most küldték a mozikba, már csak azért is, mert nem egy szolid kis vicces filmről van szó, ráadásul még csak nem is karácsonyi témája van. Judd Apatow a Felkoppintva filmjéhez készített egy spin-off-folytatást, de míg az előzmény nyáron került a filmszínházakba és 30 millióval startolt el, addig a 40 és annyi csak 12 milliót tud felmutatni. A kritikusok sem zengtek róla ódákat (Rotten Tomatoes 49 %) és az imdb-n egyelőre 6,3-en áll.

Barbra Streisandot ritkán lehet rábeszélni egy filmszerepre, ezúttal a Szekatúra vígjátékra mondott igent, amelyet Anne Fletcher, a Nász-ajánlat alkotója készített. A road-movie vígjátékot azonban egyértelműen a két főszereplőnek, Stresandnak és Seth Rogennek kellett volna eladnia, ám alig csurrant-cseppent valami és az a szerény 5 millió (mivel szerdán kezdett így már 7 millió) csak a 6. helyre volt elég. A 36 %-os Rotten Tomatoes-os átlag azt mutatja, hogy a film csúnyán félrement.

A 3D-s Oroszlánkirály bevétele után egyáltalán nem volt meglepő, hogy a Disney bejelentette jön néhány régi sikeres animációs filmjük átkonvertált változata. Már látták maguk előtt a dollármillió halmokat, ám gyorsan kiderült, hogy azért annyira nem tuti biznisz. Persze így is jól mutat, hogy néhány tíz millióval még megtoldják az eddig szerzett bevételeket. Most a Szörny Rt.-n volt a sor, ráadásul ezúttal indok is volt: egy kicsit alapoznak a készülő előzménynek.

840 moziban kellett volna helyt állnia a Cirque du Soleil: Egy világ választ el 3D-s cirkuszi fantasy projektnek, a nézők csak 2 millió dollárt hagytak ott a kasszáknál. Ezzel csak a 11. helyet tudta megszerezni, még James Cameron (producer) neve sem tudta megmozgatni az embereket.

5 helyen volt látható a Zero Dark Thirty, 632.000 dollárt termelt ki, ami elég tekintélyes összeg és azt mutatja, hogy szép jövő állhat a film előtt, a kritikusok után a nézők is keblükre ölelik Kathryn Bigelow rendezését. Naná, hiszen lelövik benne Oszama bin Ladent. Ezt ne akarnák látni az amerikaiak?

Pár tucat moziban (53) lehetett jegyet váltani egy bollywoodi akciófilmre, a Debanngg 2-re, kerek 1 millió dollárt kasszírozott.

Amerikai becsült mozis eredmények, az adatok millió dollárban értendőek.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

A hobbit – Váratlan utazás

36,70

149,85

– 56,6

Jack Reacher

15,60

15,60

60

40 és annyi

12,03

12,03

35

Az öt legenda

5,90

79,69

– 17,4

145

Lincoln

5,63

116,78

– 19,9

60

Szekatúra

5,39

7,42

40

Szörny Rt 3D

5,04

6,52

Skyfall

4,70

279,97

– 28,3

200

Pi élete

3,80

76,15

– 29,8

120

Hajnalhasadás 2 rész

2,60

281,60

– 49,4

120

9 komment

 1. A Hobbitnak már az indulása sem volt túl fényes: a http://www.boxoffice.com/ néhány hete még 137 milliós nyitóhétvégét várt Észak-Amerikában, ennek alig 2/3-a jött be. A 300 millió elérését még nem zárnám ki, mivel dec. 25 és jan 1. között lényegében mindennap hétvégi bevétel várható, és utána sokáig nem jön új popcornmozi. Ja kól látom, a legközelebbi ilyen a március 8-i Oz. Úgy látszik, a kritikusokat is és a nézőket is megosztotta a film. Az csak a 2. rész startjánál fog kiderülni, hogy az 1. a negatív előítéletek, vagy tényleg a film milyensége miatt szerepelt várakozáson alul.

 2. Hobbit max 7-800 milliós lesz.

  De a Skyfall hasít, már 974 milliónál tart, simán beveszi a milliárdot.

 3. Szerintem a Hobbitnak meg lesz az 1 milliárd,kicsit keveslem a worldwide bevételt,vagy lehet nincs még rendesen összesítve.
  A Jack Reacher-nek szurkolok,mert a könyvek nagyon jók,ahogy a trailer is jól nézett ki. Januárban biztosan előre kapnak még ezek a filmek,én is tervezek még egy Hobbit újrázást,bár a januári felhozatal is elég eseménydús lesz. Kíváncsian várom.

 4. Gondolom rohadtul el lesz keseredve a stúdió,ha a Hobbit “csak” 7-800 millió dollárt szed össze.Eltelt 10 év,kissé változtak a mozizási szokások megint,nem mindig az a legnagyobb kedvenc ami anno volt.Példul itt van Cruise:A ’80-as ’90-es években tódultak a fiatalok rá a mozikba ma pedig kis szerencsére van szüksége,hogy igazi blockbuster legyen az aktuális filmje…

 5. ehhez képest a Mission Impossible 4 játszva verte az új James Bondot is akció terén,

  én örülök, hogy Tom Cruise még mindig filmezik, ki fogja helyettesíteni ?

  viszont miért nem volt karácsonyi film a moziban ? nagyon hiányoltam

  a Hullajót meg újranéztem az ünnepek alkalmából, bárcsak ilyen lett volna a Hobbit is…

 6. én nagyon várom a januárt, minden héten lesz egy ütős alkotás

  Jack reacher, Dredd, Django, Schwarznegger, Gengszterosztag

  ez nekem örömünnep

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *