9

Nekem ma bent sem kellene lennem! II. – írta doggfather

Shop Stop 2 (2006)

clerks2.jpg2006-ban elérkezettnek látta az időt Kevin Smith, hogy mozivásznon folytassa első, és egyben korszakalkotó filmjét, a Shop Stop-ot. Most már volt rá 5 Millió Dollárja, és hozott is vagy 27 milliót, tehát a folytatás (anyagiakat tekintve) sikeres volt. A rajongók azonban nem voltak vele megelégedve, az első részhez képest nagyon pozitív, optimista happy end lett a végén. A stábban mindenki benne van, aki az első részben benne volt, sőt Smith univerzumában szereplők majdnem teljes létszámban cameóznak ki rövidebb, ki hosszabb ideig. A filmet már 1999 óta tervezte/készítette elő Smith, volt több változat a forgatókönyvre is, meg a film címére is. Mikor készítette folyamatosan ment a web kampány, forgatási naplók szereplőkkel forgatott kisfilmek kerültek ki a netre, látszott, hogy a rajongók várják ezt a filmet.

A film úgy kezdődik, mint az első rész, fekete fehérben Dante megy a Shop Stop-ba kinyitni. Felhúzza a redőnyt, és alatta lángol a bolt, kiderül, hogy tűz ütött ki, Randal bekapcsolva felejtette a kávéfőzőt. Snitt, és Dante megy felvenni (immár színesben) Randalt, akivel együtt dolgoznak egy gyorsétteremben.

És igazából itt kellett volna, hogy vége legyen, csodálatos kritika lett volna az egész generációra, hiszen a két barát nem csinált semmit, csak ültek csendesen az állóvízben, mígnem saját marhaságuk miatt voltak kénytelen váltani, de az sem minőségi váltás volt, csak helyszínváltás. Ám a filmet nem lehet 10 perc alatt befejezni, így megismerjük egy napjukat a gyorsétteremben (ami szintén visszatérő, Jay és Néma Bob visszavág-ban szintén egy Moody’s-ban esznek). Ez a nap Dante utolsó napja, hiszen a jelenlegi barátnője, már menyasszonya el akarja vinni ót a családi vállalkozásba dolgozni, és lakni is Floridába. Itt is hasonlóan töltik, a napjaikat szívják egymás vérét, a vásárlókét, és komoly energiát fektetnek abba, hogy még csak véletlenül se változzon az életük, amit utálnak.

Az új szereplők jót tesznek a történetnek, az alapgárdával nem lehetne kitölteni a filmet, hiszen az első rész, az animációs sorozat a képregények mind az eredeti gárdára támaszkodtak, kellett a történetbe a vérfrissítés.  Dante menyasszonya, Jennifer Schwalbach Smith igazából Kevin Smith felesége és ő lett volna Becky, de inkább Dante menyasszonya lett, és Rosario Dawson (minden geek álma) csak az utolsó utáni pillanatban lett Becky (köszönjük Mister Smith).

clerks22.jpg

Ez a film is tele van idézhető dumákkal, olyanokkal, amiket bármikor el lehet mondani, és mindenki nevet rajtuk. Akinek tetszett az első rész, illetve szereti Smith univerzumát annak ez se lesz csalódás, igazából én se tudok rá haragudni se, 10/9-et az a film is ér nálam.

01clerks

doggfather

9 komment

  1. nekem a szarlény ugrik be, de lehet, hogy az a Dogma, meg mikor Jay parodizálja a sorozatgyilkost A bárányok hallgatnakból

    hát kurva nagy filmek voltak ezek :))

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *