2

Torrente 4 3D

 

Torrente önző, rasszista, szexmániás, alkoholista (stb, stb.) fickó, aki egykoron zsaru volt, rejtély, hogy miképp került be a testületbe. Ő az volt a vígjátékok számára, mint az a bizonyos csoki az édességek között. Csak éppen nem randa és finom, hanem tahó és felettébb vicces. Már az első „ízlelgetés” és szemrevételezés alkalmával kiderült, hogy a termék mennyire lesz kedvünkre való. A spanyol antihős nem csak hazájában, hanem nemzetközileg is nagy ismertségre tett szert, milliókat nevettetett meg paraszt stílusával, tahó modorával. Ráadásképp olyan dolgokat tanított, amelyekre még szüleink se hívták fel figyelmünket (pössentés előtt moss kezet) és aranyköpéseit jó ideig ismételgették az emberek.

Santiago Segura személye teljesen összenőtt a figurával, ki más lenne a legalkalmasabb arra, hogy Torrentét újra a mozikba küldje. Ugyanakkor nem bízott abban, hogy a karakter neve hallatán több millió ember vigyorogva vonulna a mozi pénztáraihoz, ezért úgy döntött, hogy a kor hívó szavának engedve 3D-bel dobja fel a fikás-böfögös-fingós poénokat. És mivel a spanyolok döntő többsége a tévé képernyőire mered egy-egy focimérkőzés alkalmával meghívott néhány sztárt a futball világából. A Real Madrid játékosainak feltűnése egyértelműen közönségtoborzó akciónak számít, még csak egy látványos meccset se láthatunk, de legalább a sittesek szerencsétlenkedésein szélesen vigyoroghatunk. Azért a forgatás Sergio Ramoséknak egy laza bemelegítésnek elmehetett az edzés előtt.

Jöhet a mostanság felkapott 3D, rúghatják a bőrt ismert csillagok, a lényeg nem változik. Ez pedig nem más, minthogy a főhős ismételten vidám perceket szerezzen. Torrente pénzhiányban szenved, már a molylepkék se éreznék jól magukat pénztárcájában (ha lenne neki olyan) és csak azért nem költöznek patkányok lakásába, mert zavarná őket a több tucat illegális bevándorló „indián”. Emberünket megkeresi egy fickó, akinek a szeme se áll jól és érdekes melót ajánl: ki kell nyírnia valakit, cserébe nagy összeg ütné izzadt markát. Csakhogy Torrente kelepcébe, majd onnan a börtönbe sétál. Csúnyán rászedték, ám ezt nem tűrheti, focimeccset szervez a béna rabok és az őrök között, a játék ideje alatt szökne meg, móresre tanítaná az őt átverő személyeket.

A spanyol ex-zsaru hozza az elvárt szintet. Kapunk bőven a korábbi poénokból is (néha utalás szinten), de szép számmal érkeznek az újabb szellemes benyögések is. Suttyóságból és tahóságból Torrente ismét csillagos ötösre vizsgázott, bárhol és bármikor képes kiereszteni a száján valamiféle káromkodásfélét és minden helyzetben képes feltalálni magát vagy mondani iszonyatos baromságokat. Nem rest megosztani másokkal bölcsességeit, mélyenszántó gondolatait, bár azokra talán csak a rácsok mögött tengődő rokona és annak harcművész haverja az egyedül vevők. Kedvenc (és egyetlen) ingétől soha meg nem válna, egyébként is strapabíró darab, minden helyzetben megállja a helyét, nem rongyolódik, csak koszolódik, ám azt viszont erőteljesen. Olyan, mint Bruce Willis trikója a Die Hard filmekben, csak éppen nála a kosz a vért jelenti.

Filmes utalásokból is kijut, úgy ahogy a csöcsökből. Torrente óriási filmnek tartja a Menekülés a győzelembe 1981-es alkotást, ebből kiindulva szervezi meg a szökéséhez kulcsfontosságúnak számító mérkőzést. A rácsokon túlra pedig egy hosszú, kiásott alagúton keresztül visz az út, amelyet egy plakáttal takarnak le, csak úgy, mint A remény rabjaiban. Úgy tűnik, hogy a fedetlen női melleket se akarta kispórolni Segura művéből, de mintha csak úgy random módra helyezte volna el ezeket a forgatókönyvben. Becsukhatta a szemét, találomra rábökött a forgatókönyv egy lapjára, majd oda beleírt egy csupasz kebelt.

Méltó-e a negyedik Torrente rész a többihez? Első és legfontosabb dolog az, hogy ezt a franchise-t szinkronosan lehet élvezni és a figurával erősen összenőtt Csuja Imre, akinél tökéletesebb magyar hangot nem is találhattak volna, úgy passzol hozzá, mint Terence Hillhez Újréti László vagy Bud Spencerhez Bujtor István (azok a filmek is ezekkel a hangokkal élvezhetőek igazán). Csuja nagy szerencsére ezúttal is bevállalta a szinkronfeladatot, ami már önmagában is fél siker. Torrente megbízhatóan szállítja az altesti, otromba, szaros, morbid humorbombákat, amihez erősen társul az irónia.   Ezek  a karakter elveszítené a varázsát. Örömteli, hogy nem fulladt még ki a franchise, csak Segura fáradhatott el a szkript vége fel. Ugyanis a utolsó harmadban sokkal inkább fárasztó és erőltetett vicceket, jeleneteket kapunk, mintha elapadt volna az ötletforrás. Ennek ellenére egy negyedik részhez képest bőven jó, 70 %-ot így is megkap.

imdb: 5,1
Büdzsé: 10 millió euró
Spanyol bevétel: 19 millió euró

2 komment

  1. Sosem voltam egy nagy torrente fan,az első rész még úgy ahogy elment,de szerintem a folytatások már rosszak voltak. A 4.rész egy kicsit hasonlít az 1-höz,vagyis vannak benne jó poénok,meg dumák, de összességében eléggé egy közepes alkotás.Egyszer bőven elég volt megnéznem.
    6/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *