11

Vanishing on 7th Street (2010)

 

Vannak rendezők, akik hirtelen kiemelkednek a tömegből, mindenki körülrajongja az általa készített produkciót, majd később a jóember bebizonyítja, hogy csak marha nagy szerencséje volt, véletlenül tudott ilyen alkotást összehozni. Brad Anderson ebbe a kategóriába tartozik, bár nyilván Christian Bale nélkül nem lett volna A gépész végeredménye ugyanolyan. Akkor sokan emlékezetükbe vésték a nevét, ám erősen azon van, hogy gyorsan el is feledjék őt. A Vanishing on 7th Street ígéretes alapanyag volt, de a játékidő alatt bizony bajszunk alatt eldörmöghetjük a következőt: Ez most vagy valami vagy megy valahova. Végül kiderül, hogy ez nagy semmi és  csak az agyunkra megy.

 A cselekmény Detroitban játszódik, a megszokott módon lemegy a nap, beköszönt az este, majd mire ismét reggel lesz néhány millió ember mínuszban van a város. A sötétség áldozataivá váltak, csupán a ruhák maradtak utánuk, úgy néznek ki az utcák, mint egy nagy wardrobe szekrény. Páran azonban túlélték az éjszakát, nem kell hozzá nagy ész, hogy kitalálják, csakis a fényben van esélyük arra, hogy ne jussanak hasonló sorsra, mint a kámforrá vált személyek. Ők a hetedik utcai kocsmában futnak össze, itt találkozik egy riporter (Hayden Christensen), egy gyerekét kétségbeesetten kereső nő (Thandie Newton) és mozigépész (John Leguizamo) és egy srác (Jacob Latimore).

Nem ez az első horror, amelyben nyoma vész több tucat, vagy éppen ezer esetleg millió embernek. John Carpenter egyik klasszikusában A köd okozott nyomasztó perceket a nézőknek és Frank Darabont is hasonlóképpen borzolta a kedélyeket. Példának felhozható még M. Night Shyamalan műve, Az esemény, ahol a természet maga okozott problémát, konkrétan muszáj volt elkerülni a szelet. Ám ez a produkció a nézőknek is nagy gondot okozott, konkrétan azt, hogy meggondolatlanul beültek rá. Anderson rendezésében a sötétséget kell elkerülni, de ezt sajnos úgy valósítja meg, hogy a néző fejében is totál homály, mondhatni sötétség honol a film közben (és után), nem gyújt világosságot.

Anthony Jaswinskinak el kellene volna törni azt az ujját, amivel nem törölte ki azokat a sorokat, amelyeket papírra vetett. Az alapelgondolással semmi baj nem volt, ám mikor a bevezetőt megírta leeshetett számára a tantusz, hogy egyebet nem tud hozzátenni, de azért csak összecsapta. Pedig nem kellett volna. Talán lerövidítve, egy sorozatba még elment volna, talán az Alkonyzóna, A horror mesterei vagy talán a Mesék a kriptából egy epizódjának esetleg megfelelhetett volna. Egyrészt nem ad semmiféle magyarázatot az esetre, ugyan kapunk valami sejtelmesnek szánt dumát egy hasonló dologról, de ezzel nem lehet beérni. Ez nem lenne bődületes probléma, ha Anderson képes lett volna a feszültséget megteremteni. Nem lett volna igazán nehéz dolga, hiszen talán a két legfélelmetesebb ellenfél a filmekben a halál és a sötétség. Ám a rendező erre képtelen volt, ráadásképpen az sem teljesen világos, hogy a suttogva kúszó feketeség miért nem bír a fejlámpával vagy a gyertyával. A végét pedig indítani lehetne minden idők legrosszabb befejezései címért, nem biztos, hogy elvinné a pálmát, de nagy esélyesként szerepelne a jelöltek között.

 

A Vanishing on 7th Streetre két pozitívumot lehet elmondani: a jó kiindulópont és a korrekt szereplőgárda. Ezért megérdemelne talán egy 10 %-ot a produkció, többet nem lehet rá adni. A várva várt izgalmak és érdekes misztikus bla-bla helyett inkább felettébb idegesítő, ebből talán még az egykor jobb napokat látott Shyamalan is érdekesebb filmet tudott volna összerántani. Akik viszont azonnal a körmüket kezdik rágni, ha egy horror, thriller vagy akció szereplő sötét helyre tévednek azok jól fognak szórakozni. Meg merem kockáztatni, hogy az alkotók a szimbolikával és némi utalásokkal akartak kezdeni valamit, de valahogy ez az ötlet is befulladt valahol félúton. Ez a szörnyűség egyszerűen nem tart semerre, maximum a mindig éhes kuka felé.

imdb:5,3
rottentomatoes: 53 %

Amerikai bevétel: 11,633 dollár

11 komment

  1. Nekem ez az “el kellett volna törni az ujját” tetszik – még mindig magamban kuncogok, ahogy magam elé képzelem a srácot, amint rémülten néz a berúgott ajtó darabjaira és a két sötét alakra, akiket a producerek küldtek rá. Ők fogják eltörni az ujjait…

    Mindenesetre kétszer is meggondolom, hogy merjek-e írni, vagy hagyjam abba. Már bocs a linkért, de a “törés” egészen mélyen érintett!

    agymosott.blog.hu/tags/interveners

  2. Mesék a kriptából xD Abból is csak a Démon Lovag maradt emlékezetes – legalábbis számomra.

  3. Igen ez igaz, pedig ott a Transz-Szibéria is. A Session 9 kicsit vontatottabb, nehezebben emészthető, de fordulatos és nagyon nyomasztó. A végéről nem is beszélve. Türelmesebb thriller rajongóknak alap. Szóval a lényeg annyi, hogy szerintem Anderson jó, mi több egyedi rendező, ezt a botlását pedig felejtsük el 🙂

  4. A kritikából látszik hogy koimbra szigorúbban osztályozza a filmeket mint a Rotten Tomatoes, és az IMDB kritikusai, közönsége:D:D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *