20

Watchmen: Az Őrzők (Watchmen)

 

Alan Moore nagy névnek számít a képregényszakmában, Hollywood pedig már korábban lecsapott műveire, amit aztán olykor megváltoztatva, kiherélve láthattak a rajongók a vásznakon. Moore Hollywood neve hallatán pedig rosszul lesz, köszöni, de elvan a saját kis világában, a producerek pedig hagyják csak békén. Nekem csak A szövetség képregény pár oldalához volt szerencsém (ki fogom olvasni, ha egyszer eszembe jut), ami köszönőviszonyban sincs a Sean Connery nevével fémjelzett adaptációnak.

Néhány héttel ezelőtt azzal a szándékkal érkeztem a könyvesboltba, hogy megvegyem a Watchment, vásárlás előtt még lapozgattam, beleolvasgattam, az elhatározást végül tett nem követte, a képregény nélkül sétáltam ki az üzletből, ugyanis valahogy nem fogott meg, amit láttam. Belegondolva jobban tettem, hogy nem vettem meg, a filmesek csak nagyon ritka esetben tudják ugyanazt visszaadni, amit a grafikus novellákban vagy könyvekben láthatunk, ha nem tetszett volna a képregény, akkor el kihagytam volna a filmet, ha pedig kedveltem volna, akkor a moziban előfordulhatott volna az is, hogy a mérgemben véletlen kirúgom az előttem ülő háttámláját. Szóval szerintem mindenképpen jobban jártam az ezer forintos jeggyel, mint a 3*2500 Ft-os képregénnyel.

Zack Snyder ígérete szerint kockáról-kockára adja vissza azt, amit Alan Moore megalkotott, ami végül csak hazugságnak bizonyult, mivel szépen megváltoztatták a sztori végét, hogy ez jó vagy nem jó, majd eldöntik a rajongók. Személy szerint nem csalódtam eddig azokban a képregényfilmekben, ahol hasonlót ígértek, a 300 szórakoztató volt, a Sin City pedig a 2005-ös év legjobbja, tehát nem voltak negatív előjelek.

A Watchmen egy alternatív világban játszódik, az USA történelmében a második világháború után minden fontos eseményében részt vettek a szuperhősök, közülük csak egy rendelkezik szuperképességgel. A 80-as években a nagyhatalmak a harmadik világháború szélén lavíroznak, Nixon ötödjére is az elnöki szélben ülhet a nagy orrával és a kormány már betiltotta a hősök tevékenységét, többségük fel is hagyott az igazságosztással. Valaki azonban meggyilkolja a Komédiást, Rorschach pedig úgy véli valaki az összes maszkos hőssel le akar számolni, ezért nyomozásba kezd.

Snyder látványos, erőszakos filmet hozott össze, látszik a nagy igyekezet, bár olybá tűnik, mintha a rendező akkor érezte magát elemében, amikor a véres vagy verekedős jeleneteket forgatta. Csak néhány karakternél tudott igazán megragadni, Carla Gugino mintha kilógott volna a sorból, haloványnak tűnt, Jackie Earle Haley és Jeffrey Dean Morgan viszont igencsak lejátszotta a vászonról a többieket. Snyder (és ezek szerint Moore se) nem mutatott fel sok újat, „a felvegyem-e még egyszer a kosztümöm” kérdés már a Marvel képregényekben is előjött pár karakternél, többségük nézett már szembe saját felelősséggel, gondolkodtak már azon, hogy saját erejük tudatában meddig mehetnek el a béketeremtéssel, a bűnözők elfogásával kapcsolatban, morális kérdésekkel kerülnek szembe nap, mint tevékenységük közben.

A két és fél óra után sem éreztem azt, hogy nekem most meg kell vennem a képregényt, tetszett a film, de nem annyira, hogy ezek után még Moore alkotására is rááldozzak temérdek pénzt, nekem nem ér meg ennyit, nem érzem különlegesnek a sztorit (ezért még kapok a fejemre, érzem). Értem én, hogy mondanivaló, de valahogy nem éreztem át, nem éltem bele magam a filmbe. Ettől függetlenül nem éreztem azt, hogy mennyi időt is ülök a moziban, lekötött a film, ezért megadom a 70 %-ot a Watchmennek. Mellesleg Zack Snydert látnoki erejű rendezőnek nevezni elég erős dolognak tartom.

imdb: 8,5

rottentomatoes: 63 %

 Magyar honlap

 

20 komment

 1. Én 8.5 pontot adtam rá. (A véleményemet meg már egy előző post-ban bekommenteltem)

  A “látnoki erejű” az tényleg erős fordítása a “visionary”-nek, nem is értem, kinek jutott ez eszébe.

  Abban (is) tökéletesen egyetértek, hogy Jackie Earle Haley és Jeffrey Dean Morgan nagyon odatették magukat.

 2. “Szóval szerintem mindenképpen jól jártam az ezer forintos jeggyel, mint a 3*2500 Ft-os képregénnyel.” Nem akarok kötekedni, de ha tényleg fordítanál egy kis időt a képregényre valószínűleg megváltozna a véleményed.

  „a felvegyem-e még egyszer a kosztümöm” Talán ez a legjelentéktelenebb kérdés az egészben, és ezen is csak Éji bagoly filózik. Ez a történet sokkal nagyobb dolgokról szól, és ha ezt a film alatt nem érezted át, akkor még egy okod van, hogy elmerülj a képregényben.

 3. “nekem nem ér meg ennyit, nem érzem különlegesnek a sztorit”

  Hát igen, ma már ez nem különleges, sőt, az antihősök menők, a “gonoszok” relativizálódtak, jellemük egyre kidolgozottabb, cselekedeteik mozgatórugója egyre (meg)érthetőbb. Ma már minden gyerek Vader akar lenni, és nem pedig a puhapöcsű Luke Skywalker.

  De a 80-as években azért még elég nagy szó volt, hogy valaki az egész superman-mítoszt kifordítja, és az arcunkba tolja, mint egy büdös zoknit.

 4. @koimbra: szerintem sem olcsó a három kötet egyben, mostanában én sem tervezem, és legfeljebb ha megveszem sem biztos, hogy egyszerre. Kicsit elgondolkodtató, hogy ezért a pénzért, vehetnék regényeket is, ugyanakkor talán szép rajzok lehetnek a képregényben, még nem láttam 🙂

 5. Nanana Vadert ebből hagyjuk ki… köztudott, hogy a Sithek hatalomátvétele gazdaságilag pozitív fejlődést hozott a birodalomnak 😀 A lázadók csak azért lázadoztak, mert akkor nem lett volna film 😀

 6. Hát nem tudom. Tegnap néztük meg a filmet. Érdekes volt. Az első fél óra az dögunalom, utána viszont beindul a film. Az akciók a helyén vannak, néhol brutálisabb mint a 300. Van vmi a filmben ami miatt megnézném még egyszer, de egyelőre nem tudom megfogalmazni mi az.

 7. @Simson:

  Pont ezt mondom… Figyelemreméltóan sokat változott az emberek szemlélete pár év alatt, (gondolom 2001 szeptembere keményen közrejátszott)
  Mai szemmel a birodalmiak már nem megtestesült gonoszok, a felkelők se azok a jó fejek többé, hanem sokkal inkább terroristák, meg lázongó csőcselék. 🙂

 8. hát nemtudom, a film teljesen kiherélte a képregényt, a hangulatát felváltotta dugásra meg lassított szétveremafejedre. nem a rajzok szépsége miatt érdemes elolvasni, hanem mert annyira összetett és jól felépített a világ/hangulat stb, amit még sosem láttam képregényben, bár csak populáris dolgokat ismerek belőle. a drámaiság a filmben absz el van bagatellizálva és az egész köszönőviszonyban sincs a képregénnyel. szerintem nem bánnád meg, ha elolvasnád, bár lehet tévedek, emberi dolog.

 9. @lowfast: ha az “új” stílus lenne benne, vagyis amiket én mostanában látok, akkor biztos h kezembe se venném 😀 pont illik hozzá, nagyon is, és ugye újabb ellenpont a régi történetekhez (sztem ha tudta volna se akarta volna moore más rajzokkal csináltatni) 🙂

 10. Szerintem ez a “film” minden hibát felvonultat, amit egy “filmrendező” képes elkövetni. Olvastam a képregényt, nagyon tetszett, de a film maga katasztrófális. Unalmas, érdektelen, semmit, de semmit nem tesz a figyelem fenntartásáért. Előre lehet látni szinte minden lépést, borzalmasan hosszú és vagy 12X van vége. Minimális energiát sem fektettek abba, hogy megfelelő filmet csináljanak belőle. És mielőtt vki elkezdené ajnározni a képi világot, könyörgöm, egy képregény megfilmesítésénél (főleg ilyen szolgai másolatnál) szinte semmi dolga nincs a rendezőnek a képi világot illetően. Amin lehetett volna csiszolni az a story, a vágás, a szinészi játék. (én úgy látom, ez a csávó csak kúrós jelenetet tud jól csinálni, na ebben kéne utaznia…email Kovi please, Zack!) Ezek azonban annyira ostoba, gyermekded, béna módon lettek megoldva, hogy szerintem a világ 20 legszarabb filmje közé “emelték” a Watchment, ami pedig tényleg nagyon jó képregény.

 11. Minél többször nézem meg, annál több apró, de fontos részletet veszek észre. Hihetetlenül aprólékos film, és nemcsak a vágás, de a zene is tökéletes.

 12. Nagyon felemás film, és tartok tőle, hogy jobb pillanatait az alapanyagból kölcsönzi, a rosszabbak meg Snyder fejéből pattantak ki. Beletörött a bicskája.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *