5

A bombák földjén (The Hurt Locker)

Ha az amcsi katonák elmennek háborúzni valahova, akkor ott két eset lehetséges a filmek terén. Az egyiknél drámai hangulat uralkodik, a háború borzalmára koncentrálnak az alkotók és ezek azok a művek, amelyek nálunk már csak dvd-n jönnek ki. Ilyen volt A sereg nem enged, ahol egy katona tagadta meg a szolgálatot és A bátrak hazája, ahol a hazatért honvédek nem tudnak szabadulni a az átélt borzalmaktól. Aztán pedig vannak az akciósabbak, a Black Hawk Down, ami egy nagy tűzijáték, A királyságban pedig az okos és ügyes FBI ügynökök utaznak a Közel-Keletre és ha hagynák őket két perc alatt lerendeznének mindent. Ezek után tud-e még valami újat mutatni? A válasz: igen. A The Hurt Locker nem azokról szól a kemény és bátor yenki katonákról szól, akik terroristafészkeket söpörnek ki, hanem azokról akik bombákat hatástalanítanak. Nyilván nem úgy kell elképzelni a dolgokat, hogy kijön a tűzszerész, kicsit izzad a szerkezet felett, majd elvágja a piros vagy sárga vezetéket, Bagdadról van itt szó, ahol minden nézelődő potenciális gyilkos, ahol a specialistákra mesterlövészek lesnek.

Kemény az élet Irakban, azon belül is Bagdadban, minden nap akad meló a bombákra hatástalanítására kiképzett brigádnak. Olykor bizony nem elég az, ha odaküldik a kis robotot szétnézni, sokszor személyesen kell a odafáradni és megtekinteni mi a nagy büdös helyzet. A lakosságot is csak ideig-óriáig lehet visszatartani, aztán megjelennek a nézelődők és a szakit fedező csapattagoknak is jut meló rendesen.

Kathryn Bigelow-nak jobban ment a szekér régebben, neki köszönhetjük a Holtpontot és a Strange Days klasszikust is, a 2002-es Atomcsapda égés után el is tűnt a figyelem középpontjából, pedig ha van női akciórendező, aki odaállhatna a férfi kollégái mellé e téren, hát ő lenne az. Öröm, hogy nem felejtett el rendezni, csak a feszültség fenntartásával adódnak gondok, a ritmussal viszont nem voltak problémák.

A szereplők között találhatunk néhány ismert arcot, huzamosabb ideig egyikük sem tartózkodik a színen. Guy Pearce bombát szakért, David Morse kegyelmet nem ismerő ezredest alakít, Ralph Fiennes pedig leszőrösödve hozza a kicsit kattant szerepet és a Lost rajongóknak itt van Evangeline Lilly is. A főszereplő Jeremy Renner, aki a robbanószerkentyűk hatástalanítását végzi, több száz hasonló műveletet hajtott végre sikeresen, a veszélyérzete már régen elmúlt, megy a saját feje után, kezdetben neheztelnek is rá a társai eléggé fura viselkedése miatt.

A The Hurt Locker engem lekötött végig, bár a vége felé az önálló nyomozgatós akció szál teljesen felesleges volt, szerencsére nem tartott sokáig, hamar lerendezték. Jó lett volna ha feszültebb, izgalmasabb filmet láttam volna, néhány esetben viszont csak a „Na most vajon mi lesz”?” fejjel néztem a jelenetet, gondolok itt például a sniper vs. sniper „összecsapásra” .

Összességében 70 %-os volt a robbanás nagysága, személyi sérülés nem történt.

imdb: 7,5

5 komment

  1. Szia, már egy ideje keresem ezt a filmet, hol tudom megnézni? Egyből dvd-re tolják vagy megy moziban?
    Köszi

  2. A héten megnéztem. Nagy film, és szerencsére mentes bármiféle “amerikai vagyok, menő vagyok, viszont jaj de nyomaszt a háború, de hőssé válok” c. klisétől.

  3. Én nem találtam ebben a folmben olyan tartalmat, ami indokolná a körülötte lévő nagy felhajtást. Számomra csalódás volt. Sokszor untam is, és olyam érzésem volt, mintha inkább dokumentum- vagy propagandafilmnek szánták volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *