0

Hívatlanok (The Strangers)

Nem alakul jól az este egy fiatal pár számára. Gyertyafényes vacsora, a romantikázás a virágszirmokkal teli lakásban mind mehet mind a kukába, mivel James terve nem jött be, kicsit össze is kapott barátnőjével, Kristennel. Ez azonban a legkisebb gondjuk, mivel valakik zaklatni kezdik őket, először csak dörömbölnek, később már a házba is bejutnak a hívatlan látogatók.

Az elhagyott szoba ugorhat be elsőre sokaknak a filmmel kapcsolatban, sőt hasonlít is rá. Fiatal pár megszáll egy motelben, majd idővel zaklatni kezdik őket. Ott is kissé lassan indultak be az események, de aztán mikor elérkezett a fordulópont, akkor magas fordulatszámon kezdett pörögni, a néző pedig kizökkent az addigi unalomból és az izgalmak is meglátogatták. A Hívatlanokban is eltelik a játékidő harmada mire végre történik valami, csak sajnos itt a feszültség elmarad, Bryan Bertino író-rendező munkája pedig még egy színdarabnak is elmenne, de már az első sorban ülők se sokat láthatnának, mivel az egész alkotás sötétben játszódik.

A film megtörtént eseményeken alapszik, nyílván felturbózták egy csöppet. A rendező néhol brutális, néhol ijeszteget(ni próbál), a zenét pedig egyes helyeken jól szúrja be, a lemezlejátszó beakadása is pozitív, csak kár, hogy ezeket nem adagolja jól. A sötétségben néha alig látni valami, a szereplő(k) zihálása pedig nem éri el a kívánt hatást, a para-szint nem emelkedik. Bryan Bertino rendezése nem árul zsákbamacskát, a végkifejletet már jó előre tudni lehet, így felvetődhet a kérdés, hogy a produkció befejezésének az ismeretében is lehet-e drukkolni, szorítani a szereplőknek. Hát hogyne lehetne, csak jól kell összerakni a művet, a United 93-as esetében is ismertük a dolgok alakulását, de mégis egy roppant izgalmas produkciót láthatott a néző.

Azokról a fránya mobiltelefonokról is szót kell ejteni. Ha baj közeleg vagy esetleg a szereplők már benne vannak a slamasztikában, akkor a kis telefonjukkal mindig történik valami. A bevett szokás leginkább az, hogy nincs térerő, de kedvelik az „ó, hát ez lemerült” felállást is, de ne felejtsük ki a kocsiban maradt verziót se. Ebből a háromból kettőt be is vetnek az alkotók.

A Hívatlanokra összességében egy 30 %-ot tudok adni. Borzongani, félni kellene, de valamit elrontottak. Az izgalom csak olykor-olykor tör fel, hogy aztán néhány perc múlva el is tűnjön, pedig a kezdeti várakozás után vártam volna Az elhagyott szoba-szintű váltást, ahol a főszereplők és gyilkosok közötti macska-egér játék átragad a nézőre is Érdekes a magyarázat is, miért pont Kristent és James szemelték ki a zsákfejűek, már ennyi is elég ahhoz, hogy valaki a terror keze közé/alá kerüljön.

imdb: 6,5

rottentomatoes: 43 %

Előűllítási költség: 9 millió dollár

Amerikai bevétel: 52,6 millió dollár

Eddigi összbevétel: 56,7 millió dollár

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *