4

Erőszakik (In Bruges)

2008-in-bruges

Brugge városában megállt az idő, mintha évszázadok óta nem változott volna semmi. Ray (Brendan Gleeson) és Ken (Colin Farrell) bérgyilkosok, itt töltik kényszerszabadságukat, mivel főnökük, a nem túl jó modorú Harry (Ralph Fiennes) ide küldte őket. Várniuk kell, míg nem telefonál. Persze a srácok addig nem unatkoznak, Ken egyszerűen habzsolja a város szépségeit, megcsodálna minden egyes követ. Ray pedig szó szerint magasról tojik a látványra, megismerkedik Chloe-val, egy rasszista törpével

2008-in-bruges-2

A színészi játék szerény vélemény szerint perfekt. Colin Farrell nagyszerűen mutatja be az unatkozó, másra vágyó turistát, ő az aki csajozna, inna, de leginkább máshol lenne. Brendan Gleseson is jó választás volt, siker visszaadnia Farrell ellentétét, azt az embert, aki habzsolja Bruggében a látnivalókat, nem unatkozik egy percet sem. Ralph Fiennes csak a film utolsó harmadában bukkan fel, de kiválóan hozza a hirtelen haragú nem túl szép beszédű főnök figurát. És ne hagyjuk ki Brugges-t sem, ami jól néz ki, mégis valahol legbelül ott található a bűn.

In Bruges

Martin McDonagh első filmje nem túl gyors, kifejezetten lassú, a történetnek, a fekete humornak és a szövegeknek kéne elvinnie a hátán a produkciót ami többé-kevésbe sikerül, ezáltal a film nézhetővé válik, bár elég sok esetben erőltetett, fárasztó inkább, amit látunk. Sokan akciófilmként mutatják be, bár ez inkább dráma, amiben sokat dumálnak, sokszor hangzik el a fuck, no meg néhány parodisztikus elem is feltűnik.

Esetleg nem lennék meglepve, ha McDonagh színpadra vinné későbbiekben a filmet, hiszen eddig is főleg a színházi rendezésekkel kereste a betevőre valót. Mellesleg a rendező úr nem csak egy filmet, hanem egy turisztikai produkciót készített el.

Értékelés: 60 %

Érdekesség: A fordítást Varró Dániel készítette, ak Martin McDonagh két színdarabját is (A kripli, A Vaknyugat) lefordította.

 

imdb: 8,1
rottentomatoes: 79 %

Amerikai bevétel: 7,7 millió $
Összbevétel: 20,6 millió $

4 komment

 1. és az ír akcentusa az adja meg az esszenciáját az egésznek.
  “What?! A bottle?” 😀

 2. én úgy fogalmaznék, hogy egy kicsit egyedi. Hiába is prób emlékezni, elég régen láttam ehhez hasonlót. Szerintem is a színészi játék tökéletes.
  A film drámai mivolta jobban megnyilvánul, bár a sok káromkodás, nálam egy kicsit már sok volt:)
  Azonban nagy tetszést váltott ki nálam a fekete humor örömteli pillanatai. Néhol erőltetett, néhol pedig kicsit újszerű. A fényképezés csodálatos, de hát csak egy jó helyszín kellett hozzá, és kész.
  Kezdés nem valami jó, és akkor most ennyi.
  Talán egy nyolcast megérdemelne, de h újranézném e, az már nem olyan biztos…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *