1

Legenda vagyok (I Am Legend, 2007)

Készen van a nagy mű igen, végre!- dőlhettek hátra a készítők a székükben. Hosszas vajúdás után megszületett. A film Richard Matheson I Am Legend harmadik filmes változata. Még 1997-ben Arnold Scharzenegger volt esélyes a főszerepre, a rendező székbe pedig Ridley Scott ülhetett volna, de a nagy költségvetés miatt nem kezdtek bele a forgatásba. Később Schwarzenegger után felmerült még szereplőnek Tom Cruise és Michael Douglas is, rendezőnek meg Michael Bay neve merült fel és még Guillermo del Toro -t is szerették volna megnyerni. De végül is Will Smith lett a befutó és Francis Lawrence rendezhette meg 150 millió dollárból. Érdekes, ez már nem számít nagy költségvetésnek? Vagy csak nem akartak tökölni ezzel a stúdiónál??

Neville (Will Smith) kutyájával él New Yorkban egyedül, magányosan, kétségbeesetten. A város teljesen kihalt, nyüzsgést éjjel lehet csak tapasztalni,de akkor jobb nem mutatkozni. Egy vírus kiszabadult(rákot gyógyító csodaszer mellékhatása), a lakosság nagy része sikeresen távozott , másik fele meg átalakult vámpírszerű lénnyé, amelyek igencsak agresszívan viselkednek és a fény számukra káros. Neville tudós, ő immunis a vírusra , fáradhatatlanul kutatja, keresi az ellenszert. Talán Ő az emberiség utolsó reménye és ha megszólal az órája, hogy közeleg a napnyugta nyakába kapja a lábait, suhan haza, ajtókat -ablakokat bezárja, faja biztonsági rendszerét élesíti, az éjszakai életben részt venni nem egy életbiztosítás.

Nem vagyok oda az egy-két szereplős filmekért, de vannak kivételek. Ez a film is ilyen. Megvan a hangulata, izgalmas és néhol klausztrofób. Az alkotás két részre bontható. Az első felében Neville a kutyájával egyedül bolyong, keresi az ellenszert. Akciómentes, de mégis érdekes, izgalmas. A második felében pedig jöhet az akció. A Királyság ötlik fel bennem, aminek az első fele volt a nyomozgatás, második fele pedig a nagy utcai harc.

Will Smith nehezen tud hibázni, a Bad Boys meghozta számára a lehetőséget a kiugrásra. Ha nem jött volna neki össze, nem nagyon problémázott volna, a rapbizniszben már volt neve úgyis. A film első fele egyszereplős, néhány flashback-et leszámítva Will Smith van a vásznon, neki kell elvinnie a hátán a produkciót. Ezzel megbirkózik, bár mikor látjuk, hogy félmeztelenül edz inkább hihetnénk róla ,hogy zsoldos és nem pedig tudós.

A rendező, Francis Lawrence eddig csak a Constantine filmet tudhatja a háta mögött, ami nem lett rossz, de furcsa, hogy rábízták a film elkészítését. Mindenesetre jó munkát végzett.A reklám-és videoklipes múltjával megtehette volna, hogy Will Smith lassan becsámpázik a lények közé és bullet-time effektussal kisegítve halomra lövöldözi őket, de szerencsére nem tette.

Hogy megérte e a stúdiónak a sok várakozás, előkészület, rendező- és színészcsere. Teljesen. A Legenda vagyok decemberi nyitása megdöntötte a Gyűrűk Ura rekordját és azóta is szép összegeket tudhat magáénak.

Richard Matheson regényének ez a harmadik feldolgozása. 1964-ben készült az egyik The Last Man on Earth címmel a másik pedig a The Omega Man 1971-ben Charlton Heston-nal. Az elsőnek maga Matheson írta a forgatókönyvét, de végül a producerek annyira beleszóltak az egészbe, hogy nem is adta hozzá a nevét. Jó lenne megnézni ezeket a filmeket is összehasonlítás céljából, de ahogy a mondás tartja: Ami késik…az múlik.

Értékelés: 80 %

Érdekesség: az egyik jelenetben láthatunk egy moziplakátot, amin rajta van a Superman és Batman jel. Régebben a Warner szeretett volna egy Superman vs Batman filmet, de végül is jegelték a témát. Vajon ez most azt mutatja, hogy hamarosan számíthatunk arra, hogy bejelentsenek egy ilyen filmet?

Büdzsé: 150 M $
Eddigi amerikai bevétel: 206 M $
Eddigi összbevétel: 332 M $

Egy komment

  1. Jó kis film, még kb. két éve láttam az HBOn, akkor anno nagyon tetszett HDban, lehet hogy újra megnézem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *