1

Fejezetek az Arany Málna-díj történelméből

0graJó néhány elismert színész, rendező és producer részesült már a kitüntető Arany Málna-díjban. Azonban, a díj jellege miatt általában a kitüntetettek nem veszik át azt. A díj történetében tényleges átadásra csak néhány alkalommal került sor:

    * 1988 • Bill Cosby három Arany Málnát nyert a legrosszabb film, legrosszabb alakítás és legrosszabb forgatókönyv kategóriákban a Leonard Part 6 kémfilmjéért, amit nyilvános beszélgetőshow-kon maga is lehúzott. Cosby volt az első aki személyesen átvette a díjat, a ceremónia után néhány héttel a Fox The Late Show műsorában. Csak annyit kért, hogy a díjat “deluxe” változatban készítsék el neki, amit teljesítettek is. A Fox hálózat mintegy 27 000 dollárért elkészíttette itáliai márványból és 24 karátos aranyból az Arany Málnáját. (A szokásos díj egy Super 8 filmtekercsre helyezett, aranyszínre fújt műmálna, aminek az értékét az Arany Málna-díj Alapítvány 4,97 dollárra becsüli.)

    * 1996 • Paul Verhoeven volt az első, aki a díjkiosztón személyesen vette át az Arany Málnát, amit a legrosszabb rendezésért kapott (Showgirls).

0sg

    * 1998 • Brian Helgeland forgatókönyvíró nyert először ugyanabban az évben Málnát és Oscart – valójában ugyanazon a hétvégén. A legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díját a Szigorúan bizalmas c. filmért kapta, egy nappal azután, hogy a legrosszabb forgatókönyv Arany Málnáját „megnyerte” Kevin Costner A jövő hírnöke c. akciófilmjéért. Bár Helgeland nem volt jelent az átadáson, kérte hogy juttassák el hozzá a díját, hogy az Oscarja mellé helyezve emlékeztesse őt a hollywoodi világ abszurditására. Nem sokkal ezután valóban kitette az Arany Málnáját a Warner Bros.-nál lévő irodájába.

    * 2002 • Tom Green átvette mind az öt Arany Málnáját, köztük a legrosszabb filmért járót az Eszement Freddy-ért. Kijelentette: „Azt akarom mondani, hogy nem ezt érdemeltem… te jó isten, azt akarom mondani…”

    * 2004 • Ben Affleck, miután elnyerte a legrosszabb színészi alakítás díját a Gigli-ért, A fenegyerekért és a A felejtés béréért, megkérdezte, miért nem kapta meg a díját. Egy héttel később átadták neki a Larry King showban, ahol azonnal el is törte azt. A törött Arany Málnáért az eBay-en annyi pénzt ajánlottak, ami elegendő a következő díjátadók terembérletének kifizetésére.

0hb1    * 2005 • Talán a legközismertebb átvétel Halle Berry nevéhez fűződik, aki Hollywoodot meglepve, egyik kezében az Oscar-szobrot tartva, másikban az Arany Málnát, megismételte az Oscar-átadón elhangzott köszönőbeszédét, könnyekkel együtt. Berry a díjat A macskanő c. filmbeli alakításáért kapta, a film három másik kategóriában is „győztes” volt. Az incidens után John Wilson a sajtónak eljuttatott üzenetében Halle Berry egyéb szerepléseit dicsérte, és reményét fejezte ki, hogy Berry Oscar-szintű teljesítményt fog nyújtani a jövőben. („Nem pocskondiázzuk Berryt mint embert. Csak annyit mondtunk: sajnáljuk, hogy pont ezt a filmet választottad.”)

Csak két színész volt, akit ugyanazért az alakításáért Oscar-díjra és Arany Málnára is jelöltek: James Coco a Csak, ha nevetekért 1982-ben és Amy Irving a Yentlért 1984-ben. Egyik díjat sem nyerték el.

(Wikipedia)

0hb2

Egy komment

  1. Halle azért nem olyan volt sz*r a Macskanőben, mondjuk eléggé unta, az látszott rajta. Persze a film maga azért borzasztó nagy akás ürülék volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *