3

Amerikai gengszter (American Gangster)

Gengszterek sofőrje

2007ag0

Nem volt könnyű, göröngyös út vezetett a megvalósításig, de mikor összeállt a csapat, megvolt a pénz és a stúdió rábólintott, már minden haladt szépen előre. Több rendező is szóba került a projekt kapcsán, Brian DePalma, Antoine Fuqua és Peter Berg. A produkcióhoz leszerződtették Denzel Washingtont és Benicio Del Toro-t. Ők jártak a legjobban ezzel az egésszel, hiszen miután nem kezdtek neki a forgatásnak Washington 20 millió dollárt kapott (aztán megint 20-at, miután mégiscsak nekiugrottak a filmnek)

A filmet mindenki dicséri, még itthon is a magyar blogok többsége (már jóval megjelenés előtt) pozitíva nyilatkozott a filmről. Kell egy ellenvélemény is, szerintem ez a film nem jó.

2007ag1

Frank Lucas (Denzel Washington) a környék főgengszterének sofőrködik. Egy szép napon feljebb lép a ranglétrán, méghozzá ő lesz a környék vezére. Kapcsolatokat épít ki és Vietnámból szerez olcsó drogot. A befolyt hatalmas összegekből kiépíti saját kis birodalmát. A zsarukat megvesz(teget)i. Richie Roberts (Russell Crowe) becsületes rendőr, már csak a glória hiányzik a feje felett. Felettesei tudják mennyire megbízható ebben a korrupt rendőri világban, ezért egy külön csoport létrehozásával bízzák meg. Roberts pedig megpróbálja szétzúzni Lucas hálózatát, őt magát pedig rács mögé dugná.

2007ag2

Amolyan haveri vállalkozás volt ez. Ridley Scott már dolgozott együtt többször is Russel Crowe-al. Crowe már szerepelt együtt Denzel Washingtonnal. Denzel Washington pedig sokszor dolgozott már együtt Tony Scottal, Ridley tesójával. Szép nagy összkép.

Mint már mondtam, ez a film nem jó. Pedig a történet jó, a képi világ tetszik, a színészekre nem lehet panasz. Mégis az egész unalmas, nem is kicsit, hosszú, vontatott. Akartam kedvelni ezt a filmet, de a sok ásítás közben ez nem ment. Ebből többet is ki lehetett volna hozni, ezt nem a játékidőre értem (így is két és fél óra volt). Ha kicsit tempósabb lett volna, nem olyan ráérősen folydogált volna az egész előre, meg valamivel rövidebb lett volna, egész jó gengszterfilm lehetett volna belőle.

2007ag3

A film igaz történeten alapul, azonban Frank Lucas (az igazi), azt nyilatkozta, hogy a film 20 %-a csak a valós. Erre szokták mondani, hogy: „Sejtettem”.

Értékelés: 10 %

Büdzsé: 100 M $

Eddigi amerikai bevétel: 129,8 M $

Eddigi összbevétel: 211,3 M $

Szereplők:

Frank Lucas – Denzel Washington

Richie Roberts nyomozó – Russell Crowe

Huey Lucas – Chiwetel Ejiofor

Trupo nyomozó – Josh Brolin

Nicky Barnes – Cuba Gooding Jr.

Lou Toback – Ted Levine

Dominic Cattano – Armand Assante

Javier J. Rivera nyomozó – John Ortiz

Moses Jones nyomozó – RZA

Turner Lucas – Common

 

 

3 komment

  1. Tony Montana a semmiből indított nem pedig egy főgengszter tanítványaként.
    Szerintem jó film. Unalmasnak maximum azért mondható, mert nincs benne a mára már teljesen szokványossá vált 50 liter vér / perc, de ennyi erővel akkor a Keresztapa is unalmas. Na jó, az első fél óra tényleg unalmas, mert azt se tudtam ki kicsoda és hogyan kapcsolódnak, de utána beindulnak a dolgok és nagyon megtetszett a film.

  2. Én is bírom Denzelt, sőt Ridleyt is meg Russelt is, sőt külön öröm volt Armand Assante és mint írtam én akartam szeretni ezt a filmet, de hát nem jött össze

  3. naaa ez mi?? lehet h ott már elaludtál amikor Frank jön ki a templomból és Richie már ott várja?vagy a leszámolás jelenet? véleményem szerint az emberek sokszor összekeverik azt h valami unalmas vagy h nem tudják követni a cselekményt.
    nem ugyanaz. unalmas a – Texasi Láncfűrészes gyilkos megint de már télleg utoljára – öncélú és értelmetlen vagdalkozása.az h nem tudod követni, na az télleg sokszor előjöhet de azt hiszem mindannyian egyetértünk abban h Ridley Scott esetében ez elég ritka de ha mégis akkor a film végén összeáll egy egységes kép a szereplőkről.
    szerintem profi munka.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *