4

A filmtörténelem legnagyobb buktái: A mennyország kapuja (Heaven’s Gate)

Történet: „Háború tör ki Wyomingban az újonnan betelepült kelet-európai emigránsok és az ott élő telepesek között az 1890-es években. Ez utóbbiak szövetséget hoznak létre, hogy megvédjék magukat és vagyonukat az éhező, koldusszegény bevándorlókkal szemben. Az elkeseredett emigránsok élére a befolyásos jogász, James Averill áll. A helyzetet rontja, hogy a férfi és a szövetség egyik fő embere, Champion ugyanabba a nőbe szerelmes. Averill megtudja, hogy Ellának, a helyi nyilvánosház tulajdonosnőjének a neve is szerepel a szövetség halállistáján.” (port.hu)

1hg1980

Michael Cimino A szarvasvadász hatalmas sikere után szinte azt csinálhatott, amit akart. Ő pedig megrendezte A mennyország kapuját. Az eredeti költségvetés 11,6 millió dollár volt, azonban ez később felkúszott 40 millióra (ez ma már kb 120 milliónak felelne meg), ami az addigi legköltségesebb filmnek számított. Cimino eredetileg 220 órás anyagot forgatott, ebből vágta össze a filmet először 325 percesre. A United Artists stúdió nyomására azonban végül 219 perces lett a film, ezt mutatták be a mozikban. A sajtó az alkotást lehúzta és a nézőknek sem tetszett. A filmet visszavonták a mozikból egy hét után és hat hónappal később újra próbálkoztak egy rövidebb 149 perces verzióval, de ez is megbukott.

Ez a film lett a világ legnagyobb bukása akkor, Magyarországon is elég sok újságban lehetett olvasni, állítólag még a Dörmögő Dömötör is lehozta ezt a hírt. Michael Cimino ezek után jó öt évig nem kapott munkát. United Artists is beleroppant ebbe a filmbe, pénzügyi válságba sodródott, végül kénytelenek voltak eladni az MGM-nek. A mennyország kapujának leginkább a 219 perces verzióját vetítik a televíziók. A 149 perces változat az USÁ-ban soha nem jelent meg videón vagy dvd-n.

Európában 1985-ben mutatták be a film eredeti változatát, ahol a mű kultuszfilmmé vált.

4 komment

  1. Uwe Boll-t egyelőre kihagyom, ráadásul úgy néz ki, hogy a gagyi kis horrorjai dvd-n jól termelnek. Hisz a House of Deadnek is lett folytatása, a Bloodrayne-nek is, az Alone in the Darkot is tervezte. És ezek nem is voltak olyan hű de nagy bukták, ami megrengetett volna eget földet. A király nevében viszont már nagyobb bukta.

  2. Húú, a Bloodrayne kettőről valahol olvastam egy kritikát. Szerintem meg fogom nézni, mert a srác konkrétan azt írta hogy SOKKAL SZARABB mint az első. És ezt nem nagyon tudom elképzelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *