0

Karib-tenger kalózai: A világ végén (Pirates of the Caribbean: At World’s End)

0piratesAz utolsó falat a csontról

A filmről itt is szó esett.

Volt szerencsém megnézni a minap „A Karib-tenger kalózai: A világ végén” című filmet, a trilógia harmadik (utolsó) részét. A vége katarzis vagy félbehagyták? Félbehagyott katarzis.

Ugyan Gore Verbinski monumentálist alkotott – szó szerint, ám a film számomra csak a kétharmadig lerágott csont túl csupaszításának érzetét keltette bennem. A Fekete Gyöngyért még együtt izgultunk, no meg még a halott ember kincsét is izgalommal követhettük, de a világ vége nem biztos, hogy katarzist is jelent mindenki számára.

0pirates2

A kép megalkotása kifogástalan: kiváló kameramozgások, gyönyörű díszletek, harmónia a díszlet és szereplő között, lélegzetelállító tájak – összességében is becsületes munka. Minden elismerésem azoké is, akik felépítették azokat a hatalmas hajókat, meg persze Szingapúr városát a hangárméretű stúdiókban. Egy valami szúrta csak a szememet, pontosabban bántotta: a hirtelen fényváltások. Talán azt akarta elérni ezzel az alkotó, hogy beleélhessük magunkat a szereplők helyzetébe, hisz szinte ők is csak ennyit láthatnak abban a pillanatban, de mi moziban nézzük, a szemünk nem fog oly gyorsan alkalmazkodni a fényváltáshoz, mikor a teljesen sötét, mély tónusú, majdnem homályos kép jelenti a snitt végét, és egy vágás után letisztult, világos, fehér képben folytatja. A látványban számomra csak ennyi okozza a hibát a tökéletességben.

Hogy a történet milyen? Ki-ki döntse ezt el magának, hogy tetszik-e. Szerencsére nem bonyolult, követhető; sőt ha valaki látta az eddigieket, annak teljesen érthető is. Ám ha még ennek folytatásaként is elő tudnak rukkolni eddig még nem említett sztorival…

Audio-síkon nem tudtak újat hozni. Felhangzanak a jól megszokott kalóz zenék, felcsendül a trilógiában több alkalommal is ugyanaz a dallam, és mégis minden alkalommal illik a snitthez.

Érdemes-e megnézni? Érdemes mindenképpen. Talán csak egyszer nézhető a történet miatt, de a látványban és a díszletben gyönyörködni többször is érdemes. Aki még nem látta ezt a részt, de az ezelőttieket igen, annak irány a mozi.

 

Rendező: Gore Verbinski

Johnny Depp (Jack Sparrow)
Orlando Bloom (Will Turner)
Keira Knightley (Elizabeth Swann)
Geoffrey Rush (Barbossa kapitány)
Bill Nighy (Davy Jones)
Chow Yun-Fat (Sao Feng kapitány)
Tom Hollander (Cutler Beckett)
Stellan Skarsgard (Bill Turner)
Kevin McNally (Joshamee Gibbs)
Jack Davenport (James Norrington)|

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *