9

Miecs filmklubja

Alice Csodaországban / Alice in Wonderland

Alkotók: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson, Hamilton Luske (rendezők), Lewis Carroll (író), Bill Peet, Milt Banta, Winston Hibler, Ted Sears, Joe Rinaldi, Joe Grant, Erdman Penner, William Cottrell, Dick Kelsey, Dick Huemer, Del Connell, Tom Oreb, John Walbridge (forgatókönyv)

Producer: Walt Disney

Év: 1951

Szereplők:
  Kathryn Beaumont (Alice hangja)
Ed Wynn
Richard Haydn
Sterling Holloway
Jerry Colonna
Verna Felton

Ki ne ismerné Lewis Carroll Alice Csodaországban című meséjének elbűvölő történetét? Ahogy az élénk fantáziával megáldott, ábrándos Alice kortyol a csöpp üvegből, amelyen ez áll: Igyál meg!, majd összezsugorodik és színes képzelete szárnyán olyan helyekre jut el, ahol gyermek előtte még nem járt.
Walt Disney fantasztikus ecsetvonásai nyomán megtudhatjuk, ki a Fehér nyúl, aki mindig siet valahová, megismerkedhetünk a Kalapos gyíkkal, Borsos hercegnővel, teázhatunk Április bolondjával, összefuthatunk a Bolondos kalapossal, kalandokba keveredhetünk a Szívkirállyal, a Szívkirálynővel és bűvös kártyahadseregével.

Forrás: port.hu

Bevallom, nem olvastam a történetet és a mesét is csak 4-szer láttam eddig.

Ez az az animációs film, amivel mindig bajban voltam és vagyok is. Kiskoromban láttam, de nem fogott meg annyira, nem is emlékeztem rá. Most készülve a Tim Burton-féle Alice-ra, ismét megnéztem. Még mindig nem fogott meg és ha valaki rákérdezne, hogy mi történt ez és ez a jelenet után nem tudnám megmondani.

Számomra annyira szürrealista ez a film, hogy nagyon nehezen tudom befogadni. Vagyis megnézem ugyan és felfogom, de nem ivódik bele annyira a gondolataimba, hogy emlékezzek rá. Nehezen értem meg a részek kapcsolódását. A jelenetek valójában egy-egy egészet alkotnak, és még érdekesek is, de azok láncba fonódása, egymásutánisága számomra zavaros és néha sok. Volt olyan, hogy két rész, ahogy következett egymás után a fejemet fogtam, hogy kész, ez idegesít, utálom, nem vagyok normális, hogy megnéztem.

Néha Alice karaktere is butának, bugyuta kislánynak hatott számomra. Lehet, hogy ilyen sírós, szipogós kislánynak is szánták. A Szívkirálynő ugyan gonosz, de inkább idegbeteg. A Szívkirály egy pipogya, félénk királyka, akit elnyom szeretett hitvese. A két számomra legszimpatikusabb szereplő Április bolodnja és a Bolond Kalapos… “meeeert ez egy boldog nem-születésnap… enyém… tiéd…”

Mindenesetre nézhető kis mese. Egy biztos: Tim Burton nagy fába vágta a fejszéjét.

Most Ti jöttök!

9 komment

 1. Van egy olyan érzésem, hogy Tim Burton-ben nem fogunk csalódni, amit az előzetesekből láttunk, ez pontosan olyan zavaros lesz, csak 1000X látványosabb..!

 2. @asz0089: Burton folytatást csinált gyakorlatilag.
  Burtonben még nem sokat csalódtam, a Charlie és a csokigyár vagy a Halott mennyasszony nagyon jó volt, az év filmjei. Bár a 9, amelynél producerként vett részt elég gyenge lett szerintem

  Ezt a mesét még nem láttam, de majd egyszer…:)

 3. @koimbra:

  Nekem Burton hatalmas rendező, ez Ed Woodot pont a napokban szedtem le, csak még olyan feliratot nem sikerült hozzátalálnom, amely nem csúszik beállítás után is.
  Pedig már alig várom, hogy eredeti nyelven is lássam, mert régen csak szinkronnal volt szerencsém vele találkozni.
  Az Alice 3D-ben Avatar előtti bemutatóban nagyon komoly volt, de igazából már a Shutter Island miatt számolom visszafelé a napokat. 🙂

 4. Nekem mindenképpen must see. Benne van Depp – mi több szerintem főszereplővé emeli, ami egyébként elég merész lépés lenne, Alice-val szemben -, a királynőt pedig “Marla Singer” játsza és fantasy-3D – reméltem a Parnassus-t is úgy érkezik, tuti emelt volna rajta, mivel így elég gyengére sikeredett. A régi mese is nagyon jó volt, meg a ’99-es tévéfilm is nagyon tetszett – már-már ’30-as évekbeli Óz a csodák csodája szintű és határozottan az egyik legjobb tévéfilm, amit valaha láttam.

 5. én csak könyvben olvastam még gyerekkoromban, a rajzfilmet komolytalannak tartottam utána, nem néztem végig. De Burtonre majd befizetek;-)

 6. Egyik kedvenc mesém, rengeteget lehet rajta nevetni. Én se látok sok jelenet között kapcsolatot, de szerintem pont ez a lényeg. Mert, ha valaki elkezd fantáziálgatni, az sem egy folyamatos filmet lát. Hanem folyton jönnek és jönnek az oda nem illő dolgok és jószerivel semmi kapcsolat nincs köztük. Persze ez csak az én véleményem, de én ezt ezért szeretem annyira.

 7. @Shyllard: 😀 kezd ugytunni, h sokmindenben egyezik a velemenyunk 😀
  szamomra is talan a legjobb disney mese. ahogyan Miecs is irta, annyira szurrealis, h az hihetetlen, de szamomra pont ettol csodalatos is. sot, igy idosebb fejjel talan 1 kicsit jobban is tudom ertelmezni a dolgokat. es vhogy nekem mar kisgyerekkent sem okozott gondot a “kapcsolat” megtalalasa a jelenetek kozott. pont ez a lenyeg, ahogyan Shyllard is irja: itt csak rohangaszik at 1ik kepbol a masikba, hiszen ez csodaorszag! sztem meg pont emesztheto modon talalja a dolgokat a mese. a legjobb viszont a hernyoo meg ahogy enekel. az a mai napig eszre veszem magamon, h neha dudolgatom 😀

 8. Nézzétek úgy mint egy elborult drogos elme látomásait. Rögtön megnő a történet élvezhetősége…
  Át tudom érezni, mire gondolhatott Luis Carrol mikor a holdat látta macskának 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *