4

Halálos iramban 8 (The Fate of the Furious)

halalosiramban8

Kiskoromban eléggé jól elvoltam a matchboxokkal. Akadt rengeteg kis járgány és hát nagyon is el lehetett szórakozni velük, különösen ha még felhúztunk mellé legókockákból egy-két épületet, amelyekre rá lehetett fogni, hogy a hírneves felhőkarcoló vagy esetleg egy világváros része. Ezeket aztán szépen le lehetett rombolni, ki lehetett találni külön kis történeteket mellé, remek szórakozás volt, miközben a kis autókat átlökdöstük rajtuk.. Felnővén újra lehet élni az egykori játékélményt, csak hát az a kérdés, hogy a roncstelepen vagy Hollywoodban teszik ezt. Vin Dieselék alá sok millió dollárt toltak be, hogy véghezvigyék elképzeléseiket, menő járgányokban nyomulhattak és a világ néhány pontján zúzhattak és gyorsulhattak. A Halálos iramban franchise már elérte azt a szintet, hogy a főszereplők inkább szuperhősökre emlékeztető mutatványokat hajtanak végre.

halalosiramban8kep20

Egy filmsorozatnak haladnia kell valamerre, hiszen nem lehet leragadni ugyanott. Jelen esetben az illegális autóversenyzés világától már régen elszakadtak és egyre képtelenebb, ugyanakkor rendkívül élvezetes hajszákat és keménykedéseket raknak le elénk. Ezúttal Dom és Letty a kubai nászútjukat élvezné, ám megjelenik a Charlize Theron által játszott jéghideg szőke Cipher és két perc alatt arra kényszeríti a száguldás rettenthetetlen bajnokát, hogy fordítson hátat a családjának.

A nyolcadik résznél szintén el lehet puffogtatni az előző filmekre jellemző parafázisokat. Nyilván a fizika vagy éppen a logika hiányát mostanára abszolút nem szabad és nem kell számon kérni, a kemény tekintetek sokasága és a menő beállások gyakorlatilag kötelezőek. Mi változott? Nos…semmi. A megismert karakterek továbbra is ugyanúgy viselkednek, végletekig magabiztosak vagy folyamatosan humorizálnak. Vin Diesel pedig a sötét oldalra kényszerül, de ettől függetlenül továbbra is hozza a „Na, majd meglátjátok” fizimiskát.

halalosiramban8kep21

Egyes folytatások esetén széttárt karokkal meredünk magunk elé. Még kikapcsolt aggyal is előtör belőlünk, hogy az előző filmek fényében mégis hogyan gondolhatták a bemutatott fordulatokat (Resident Evil, rá mutogatok épp). Azonban a Halálos iramban 8-ban mindezt olyan olajozottan oldják meg, hogy kvázi halk hümmögést követően továbbra is élvezettel meredsz a vászonra.

Sajnos a Transformers széria Michael Bay legnagyobb erőlködése ellenére is csúnyán elfáradt és unalmas akciójelenetekkel próbálta fenntartani az érdeklődést. De Vin Dieselék nem kínlódnak! Csupán matchboxoznak, 250 millió dollárból. Meghekkelnek sok száz kocsit és a zombijárgányok kavarodást okoznak? Jól mutat. Hobbs könnyedén szétszaggatja a rárakott bilincset vagy fél kézzel arrébb tol egy torpedót? Elég menő A havas-jeges orosz vidéken tengeralattjáró üldözi hőseinket? Fura, de nagyon jól néz ki a vásznon.

Elszállt ötletek garmadája, amelyeket profin fűztek össze úgy, hogy a több, mint két óra alatt a tempó kitartson és ne váljon unalmassá. A látvány manapság már nem minden, viszont az akciók, a zúzás és gyorsulás kiszolgálják a közönséget. Mintha Scott Eastwooddal szeretnék betölteni a Paul Walker által hátrahagyott űrt, kissé kilóg a sorból, de annyi baj legyen. A többiek megoldják, hogy az izmozással, a benzingőzzel és a kiváló tempóval eladják a filmet.

imdb: 7,3

4 komment

  1. Az ötödik rész maga volt a csoda. Kellemesen összerakott “autós-akciófilm”, a hatodikban még futott kicsit a szekér, de már döcögve – és a hetedik egy katasztrófa lett. A karakterek üresek, az akciók színesek és pergősek, csak éppen nem érteni őket (és túl hosszúak), nincs tétje a mozinak – és ekkor bejön ez a f.o.s. A nyolcadik felvonás. Az, amelyik már nem is akar film lenni, nem egy moziélményt árul, hanem maga a két órás videoklip, amelyben erős emberek püfölik egymást (követhetetlen vágással), erős autók izmoznak (megint csak követhetetlenül) és a párbeszédeket egy nyeretlen 6 éves dobálta össze klisékből… folytathatnám. Tisztán látszik, a rendező alkalmatlan rendezésre, az író(k) alkalmatlan amatőrök, a színészek pedig hülyéskednek kicsit azért a pár millióért – és ennyi. Nézhetetlen az egész. Élvezhetetlen. De nem ér rám megharagudni – ez csak személyes vélemény, neked lehet más a mondandód. 🙂

  2. Charlize Theron engem már minden szinten irritál. Ebben a filmben is legalább annyira bosszantó volt, mint a Prometheusban. Abszolút nem áll neki jól a negatív karakter, nem tudom miért erőlteti.
    Spoiler:
    Amikor Dwayne Jonhson félkézzel odébbpöcköl egy tengeralattjáróból kilőtt, jégfelszínen süvítő torpedót, ott felröhögtem!
    Az egész filmből Statham tetszett a legjobban, hatalmas arc volt és nagyon szexi, ahogy a babát megvédte. <3
    Spoiler Off.
    Agy nélkül néztem a filmet, (nem is emlékszem az előző részekre), és úgy kellemes csalódás volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *