44

Vasember 2 (Iron Man 2)

 

Az első részről itt, a harmadikról itt olvashatsz.

Ki a leglazább és legjobb dumájú képregényfigura? Akad egy-kettő, ott van például Peter Parker, aki miután felölti jelmezét két csapás között elsüt egy poént is, Fáklya pedig szintén szeret humorizálni. A filmek terén már más a helyzet, Pókember csendesen vívta kemény harcát, Johnny Storm viszont a mozis verzióban is nyomta a szövegelést, de kétségkívül Tony Stark lett az, aki rajzolt másához képest legalább (vagy inkább sokkal) könnyedebb, lazább lett, bár nem emelgette oly sűrűn a piát a szájához, mint a képregényekben.

A Vasember első része 2 évvel ezelőtt szépen kasszírozott a mozikban, a vége pedig bevezette a Bosszúállók filmet is. A kötelező folytatásban azonban ez a téma még a háttérbe szorul (bár utalások vannak, de erről majd később), a Bádogfej lever még néhány ellenfelet, mielőtt a a hamarosan összeálló szuperhős csapat tagjaként Hulk és Loki ellen vonulna. A filmet ott folytatják a készítők, ahol az első felvonás abbamaradt, Tony Stark ország-világ előtt beismeri, hogy az a fickó, aki „fémruhájában” repked és terroristákkal számol le nem más, mint ő maga. Ugrunk hirtelen fél évet, az egész világon béke honol, ugyanis hősünk mindenhol rendet tett, a kormány azonban nem nézi jó szemmel, hogy Stark ilyen erős védelmi/támadó eszközzel rendelkezik. Össze is akasztja Stark a bajszát egy szenátorral, aki mindenképpen azt szeretné elérni, hogy a páncélruhák a kormány felügyelete alá kerüljenek, ezen kívül megjelenik Whiplash is, aki a Vasember felszerelést a MÉH-telepre, Starkot pedig a temetőbe küldené, ráadásul a konkurens hadiiparos is borsot akar törni a haldokló milliárdos orra alá. Hab a tortán, hogy Stark haldoklik, a mellkasában lévő dolog ugyan életben tartja, de már nem sokáig.

140 millió dollárt tapsoltak el arra, hogy megismerjük miképp tákolta össze a nőfaló milliárdos első páncélját és megmutatták, hogyan fejlesztette tovább azt. A folytatásra 200 millió állt rendelkezésre, tehát joggal feltételezheti a filmet váró néző, hogy az sokkal látványosabb lesz, többet fog repkedni a Vasember, elagyabugyálja azokat a botor gazfickókat, akik ki mernek állni elé. Elvileg Stark privatizálta a világbékét, legalább valami montázst bemutathattak volna, hogy hol csapott le, kit kapott el, merre tett rendet, de ez kimaradt, aztán még csak nem is járőrözik a Föld körül, teljesen nyugi van mindenhol. Elég sokat kell várni mire valami összecsapás történik. A monacoi versenypályán tör Stark életére Whiplash, azonban a nézeteltérésüket szűk másfél perc alatt lerendezik. Később pedig alkoholos állapotban bújik bele „rendrakó” felszerelésébe, akkor országos cimborájával, Rhodey-val kell csatáznia, mivel a jó barát megpróbálja leállítani őt. A végén azonban megkapjuk a hőn áhított akciót, amit nem zavarnak le fél perc alatt és ellőnek pár ezer lőszert és leamortiizálnak néhány tucat robotot.

Robert Downey Jr. tökéletesen bizonyította, hogy nem csak, hogy megállja a helyét a Vasember főszereplőjeként, de úgy formálta meg Starkot, mintha csak a képregények lapjairól lépett volna elő. Abszolút kifogástalanul alakítja az egocentrikus, mindig humoránál lévő, nőfaló milliárdost. Legfőbb asszisztensét most is Gwyenth Paltrow kelti életre, aki próbálja visszafogni önfejű, olykor felelőtlen főnökét, mellesleg a romantikus vonalat is képviseli.

A gonoszokat nem sikerült igazán félelmetessé tenni, nem is kaptak elég időt a kibontakozásra. Talán csak a páncélzatot veszettül megszerezni vágyó szenátor szerepére sikerült megtalálni a legmegfelelőbb színészt, akinek a fizimiskája és viselkedése miatt tökön rúgnánk. Mickey Rourke tetoválásaival és hosszú hajával lehetett volna rémisztő-halálos ellenfél, ám elektromos korbácsai láttán valahogyan a néző nem kezd el szurkolni Vasembernek, mivel egy pillanatig sem hiszi el senki, hogy komolyabb problémát okozhat azok csapkodásával. A száj szélében lévő fogpiszkáló is eléggé erőltetett (nem egy Lucky Luke-kal van dolgunk, akinek a szája szegletében mindig van egy cigi vagy fűszál). Meg kell jegyezni, hogy nem Rourke hibája, hogy ilyen halovány lett, egyszerűen túl keveset van jelen, nem kapott időt a kibontakozásra. Sam Rockwell szintén nem egy fajsúlyos ellenfél, de a színész legalább jól játszotta el Stark konkurensét, Justin Hammert, nem annyira tenyérbe mászó figura, mint a szenátor, de közel áll hozzá.

Biztosan unalmas már, hogy lépten-nyomon A sötét lovagot emlegetik egy képregényfilm kapcsán, a Vasember esetében lehetne, de jobb, ha inkább mégse hasonlítgatjuk hozzá. Jon Favreau nem Christopher Nola-színtű rendező, valószínűleg tisztában van korlátaival, így ha akart volna se tudta volna itt-ott komolyabbá tenni művét. Erőltethette volna, hiszen a kormány is komoly nyomást gyakorol Starkra (a Nemzeti Gárdát csak nehezen lehet lebeszélni arról, hogy tankokkal vonuljon a rezidencia ellen), illetve ahogy már írtam is, közel jár ahhoz, hogy szervezete felmondja a szolgálatot. Ehhez képest inkább maradtak a humoros, könnyed hangulatú megoldásnál maradtak és ez csak jót tett a filmnek, Favreau ehhez ért és ezt csuklóból vezényelte le, a poénokon mindig lehet mosolyogni, akárcsak Stark és Potts folytonos csipkelődésein.

Megkapják az adagjukat a Marvel képregények kedvelői is. Néhány másodpercre látható Amerika Kapitány leendő pajzsa, amit nem éppen a rendeltetésének megfelelően használnak. Az első filmben elvileg feltűnt volna a Fekete Özvegy (Hilary Swank játszotta volna a pletykák szerint), itt már beletették, igaz nem az oroszok kéme, hanem a S.H.I.E.L.D. egyik kiváló ügynöke. És ha már szerepel, akkor egy idő után megvillan, bizonyítván, hogy nem csak díszként van jelen, a film vége felé lerendez néhány tagot. A Vasemberben úgy tűnt, hogy Rhodey is fel fog ölteni egy páncélt, itt viszont már ténylegesen is felhúzza a felszerelést, repked egy kicsit, lövöldöz, bunyózik (a Hadigép kedvelői is megkapták az adagjukat). Látható a Bosszúállók tervezet is, bár a vékony dossziét sajnos nem nyitják ki, a stáblista végén pedig rápillanthatunk Thor pörölyére.

A Vasember 2-re 70 %-ot adok, gyengébb, mint az első rész, a gonosz oldal hiányosságai és a kevés akció ellenére az elejétől a végééig leköt és azt nyújtja, amit várni lehetett tőle: szórakoztat, könnyed, laza 2 órás kikapcsolódás. Bár tudná ezt a szintet hozni az összes nyári akciólátványosság.

imdb: 8,7
rottentomatoes: 76 %




44 komment

  1. Azért az IMDB-n magasabban van, mint az első rész. Holnap délután már okosabb leszek ezzel kapcsolatban. 🙂

    Kicsit sajnálom, hogy lelőttétek azt, hogy Tonynak a szívével megint baj lesz. Persze, legszívesebben mindent elolvasnék a filmről, de valami visszatart: ezt a moziban kell látni!

  2. @A nép fia: szerintem az nyílvánvaló volt, hogy a szívével mindig lesznek már gondjai, vagyis az első rész alapján én ezt gondoltam.

    Akkor a filmben fel sem tűnik se amerika kapitány, vagy thor?
    legalább a kalapács és a pajzs majd kárpotolni fog.

  3. @jimbo1000: Se Thor, se Kapitány, pajzs és pöröly volt.
    Viszont nagy volt a titkolózás, hogy Olvia Munnak milyen szerepe lesz, volt arról szó, hogy ő lesz az Iron Maiden vagy a Darázs, ehhez képest én nem emlékszem rá a filmből. Valaki mondja meg, hogy hol volt és mit csinált:)

    Egyébként Nick Furyék beadnak valami Starknak, amitől jobban lesz és kevés agyasabb ember van a Marvel univerzumban, mint ő, de szerintem nem Reed Richards vagy Bannerről van szó, hanem Hank Pymről, szerintem elképzelhető, hogy ő fejlesztette azt ki.

  4. SPOILER: Most jöttem a moziból és 1 picivel jobb mint az első rész! Feltették ott a mércét és most sikerült átugrani azt! Amerika kapitány pajzsán jót mosolyogtam,amire hazsnálta Tony:D és direkt végigvártam mire lemennek a betűk, hoyg láthassam azt a bizonyos pörölyt!!! Összeségében nálam 10/9

  5. Ha szerinted gyengébb, mint az előző rész akkor meg sem nézem (moziban), az elsőre is 3/10-et adtam, nekem év csalódása volt akkor…

  6. Most jöttem a moziból és sajna nagy csalódás a film.
    Egy 200 milliós produkciótól akciót várna az ember nem szófordulatokban gazdag poénhegyeket és unalmas lelki fröccsöket.
    Sajna hiába került annyiba mint mondjuk a T4 vagy a TS-2, ez abszolút nem látszik meg rajta.
    Minden tekintetben gyengébb az első résznél, az iszonyú kevés akció és a vontatott, néhol idegesítő párbeszédek eléggé felemás filmé tették.
    Ha a többi nyári blockbuster is ennyit tud majd felmutatni akkor ritka szar lesz ez a 2010-es év.

    6/10

  7. Az első rész jó popcorn volt, ez csak közepes. A történet nagyon döcögött, valahogy nem bírt összeállni semennyire. Downey lazán hozza a figurát, de ha a közeljövőben nem vállal el valami egészen másfélét, kénytelen leszek arra gyanakodni, hogy csak ezt a jópofizást tudja… (Eredeti hanggal is meg kéne néznem, talán az javítana az értékelésemen.)

  8. @nikodémus: Idén jön a Due Date tőle,amiben másféle figurát játszik. De aztán jövőre a Sherlock Holmes 2, amiben szintén laza, majd a Bosszúállók, szóval igencsak ilyen szerepekben lesz látható.

  9. @koimbra: Hátezaz. Pedig azért tud ő jól játszani, pl. The Soloistban jó volt (annak ellenére, hogy a film nem lett valami erős), és a Good Night and Good Luckban is. A ’92-es Chaplin filmből nagyon dicsérik az alakítását. Lehet, hogy meg kéne próbálnom?

  10. Na, hááát…. elég vegyes. Talán sokat rontott rajta, hogy épp ma szakítottam a barátnőmmel, így nem tudtam 100%-ban a filmre koncentrálni.

    Az első fél órában az volt az érzésem, hogy csak jelenetek vannak egymás után, de nem áll össze igazán, nincs meg a kohézió, csupán felületes kapcsolódások. Írták már, hogy poénhegyek. Hol?! Igen, volt pár vicces beszólás, de messze nem ütöttek nagyot.

    Scarlett kisasszony sosem volt a kedvencem, de amikor az Audi hátsó ülésén átöltözik… nos, akkor igencsak megmozgatta a fantáziám.

    Jól mondták, hogy túl sok a lelkizés. Igen, ennél könnyedebb is lehetett volna. Néhány helyen nem értettem a motivációt, de nem spoilerezek, hátha még valaki nem látta.

    Igen, a pajzs vicces volt, bár a moziban rajtam kívül nem sokan nevettek (kb. 40-en lehettünk). Mondjuk, néha ciki volt, hogy én értek egy utalást, hiszen képregényeken nőttem fel, és hangosan felnevetek, míg mások csak elkerekedett szemekkel néznek, hogy ez most mi? 😛

    Ha jobb hangulatom lesz, talán feljebb pontozom, de ez most “csak” 8/10.

  11. Ja, rossz pont: az a puszi, amit Pepper ad a sisakra, NINCS benne a filmben, csak és kizárólag a trailerben látható.

  12. Most értünk haza a filmről!
    Nekem az első jobban tetszett, sokkal jobban! Ezen majdnem bealudtam! Nagyon sok volt a duma és kevés az akció, az is csak a végén! Voltak jó poénok, lehetett röhögni is, de nem vagyok elájulva!

  13. @A nép fia: és az sincs benne, mikor a kesztyűvel tanítja lőni a Fekete Özvegyet. Egyébként shiver23-mal teljesen egyetértek. Az első rész nagy kedvenc volt, de ez egy rakat szar… 4/10.

  14. Nekem tetszett, akárcsak a 2. Nem csalódtam benne, annak ellenére, hogy pl Whaplash motivációi igencsak érthetetlenek voltak.
    @A nép fia: Ez velem is elő fordult, néztem is, hogy csak nekem tűnt fel Amerika Kapitány pajzsa 😀 Pedig még nem is olvastam a képregényeket, csak ez olyan alap dolog 🙂

  15. Tudom, hogy képregény meg minden, de Whiplash a vásznon nem állta meg a helyét. Monació durvulása láttán bizonyára előkapta volna pár rendőr a fegyverét és kiosztottak volna egy fejlövést neki.
    Meg alig volt benne a Vasember, ha már róla szól a film, akkor Stark öltözzön be gyakran páncélba, de nem…200 millióba került? Pénzmosás

  16. Nagyon tetszett! Poénos volt, tetszett a történet, a karakterek. !!SPOILER!! amikor Tony megkérdezi Furry-t hogy melyik szemébe nézzen, mert zavarban van 🙂 Ott szakadt a mozi.!!SPOILER VÉGE!! Az összes új szereplő nagyon tetszett, Rockwellt öröm volt látni, bár Rajkai helyett Lippait szavaztam volna magyarhangnak. Szerintem Ivan is jó volt, de hallottam aki azt kifogásolta, hogy nincsenek érzelmek az arcán. A zenék is jól el voltak találva, főleg a party jelenet. Nem akarok áradozni, szóval abba hagyom, nálam 10/9. Remek kikapcsolódás! ui, megint egy kis !!SPOILER!! Fájlaltam hogy senki sem nevetett fel az Amerika Kapitánya pajzsának poénon, utólag kellett elmagyaráznom a barátomnak, hogy miért kacagok. A stáblista utáni jeleneten meg mindenki értetlenül nézett rajtam kívül.

  17. @Mese92: Nálunk nem adták le a stáblista utáni jelenetet:( Ketten ültünk még a moziba, bejött a jegykezelő, látszott, hogy már takarítana, aztán eltűnt, gondolom elment kikapcsolni a filmet. Pedig már a stáblista a vége felé járt.

  18. Nekem az elso azert tetszett jobban, mert tobb volt benne Robert Downey Jr. Ebben tul sok volt a felesleges karakter, Scarlett egyetlen funkcioja, hogy idonkent elorehajol es felnez a boci szemeivel, de gondolom ez ellen a legtobb nezonek nem volt semmi, de semmi kifogasa. Logika vagy motivacio, ilyesmit nem szoktam szamon kerni egy Marvel filmen, de azon azert nagyot nevettem, hogy Tony egymaga epit egy reszecskegyorsitot a pinceben.:P

  19. @FayeFaye: Ilyesmi volt az elsőben is, mikor egy kupac szemétből a barlang mélyén összehoz egy-két hasznos dolgot:) Ami a képregényekben működik, sokszor nevetségesen hat a filmben.

  20. Kár. hogy ennek a filmnek nem sok köze van a valósághoz. Megnézem a beszélgetést, de amikor röpködnek?

  21. @Söci: Szerintem rajtad kívül mindenki tudta, hogy nem sok köze van a valósághoz:) A titánok harcára se ülj be, annak sincs köze a valósághoz, sőt, a nyári akciófilmek többségének se lesz.

  22. @Söci: A legtöbb filmnek nincs köze a valósághoz, mivel a filmek többségének az az elsődleges célja, hogy szórakoztasson, nem pedig az, hogy valósághű legyen.

  23. @Söci: Légy szíves ne kommentekből próbálj jellemrajzot állítani rólam. Azt mondod, nem fogom fel a valóságot? Mi alapján állítasz te ilyen véleményt rólam? Egy filmről alkotott véleményt alapján? Ugyan már…
    Mert (talán nem hiszed el), de fel tudom fogni, hogy a valóságban nincsenek repülő emberek meg ilyesmik, sőt az is értem, hogy ennek a filmnek nincs köze a valósághoz. Node épp azért FILM.

    A készülő filmek 90%-ának nem sok köze van a valósághoz (mondhatnám, hogy semmi). De mind mondtam nem is azzal a céllal készülnek, hogy a valóságot ábrázolják, hanem azzal a céllal, hogy szórakoztassanak.

    Amúgy arra én is kíváncsi lennék, hogy mi az a film, amire te azt mondod, hogy jó?

  24. @jimbo1000: Nem kötök bele, csak én alátámasztottam a véleményemet, ő meg nem igazán az övét. (Mert a “Ti megvagytok őrülve és nem fogjátok meg a valóságot” az nem érv. Ilyeneket akkor mond valaki, ha nem tud mivel érvelni.)

    Azt pedig nem igazán szeretem, ha valaki csak úgy fikáz valamit.
    Rendben van, nem tetszik neki, ok. De akkor indokolja is meg, hogy miért. Mert nyilván van oka neki.
    (Ezért utaltam rá, hogy ez a “nincs köze a valósághoz” sem igazán jó érv, mert a filmek 90%-ra igaz. 🙂 )

    @Shyllard: Igen, ezen én is gondolkodtam, hogy megírom, hogy ha valaki igazán valósághű filmeket akar nézni, akkor a dokumentumfilmek az ő műfaja.

  25. @Spawn85: én úgy vagyok az ilyenekkel, hogy fikázó emberek mindig is vannak, olyanok mint az iskolában a hülye gyerek. jól megverik őket mert adja a hülyegyereket, erre pedig másnap még hülyébb lesz, nem pedig tanulna belőle és barátkozna értelmes hangon.
    bár én sose ütnék meg senkit 🙂

    ha dokumentumfilmek alant a discovery, spektrum, meg net.geo-t meg ehhez hasonlóakat értitek, akkor szerintem ott is a valósághűség azé belelehetne kötni.

  26. Tegnap láttam moziban.

    SPOILER!

    JÓ dolgok: Jobb akció, jobb poénok kiforrottabb karakterek. R.D. Junior ,Mickey Rourke, Scarlett Johanson bőrruciban, több utalás képregény geek-eknek. AC/DC

    ROSSZ dolgok: Több filler volt benne, mint egy átlagos folytatásban, és szerintem már elég felépítettek voltak a karakterek, ehhez. Olyan fillerek is voltak, amik nem voltak viccesek és nem volt sok közük a sztorihoz. Sam Rockwell aki nem csinált semmit. és volt benne pár hülyeség, például nagyon rosszul felépített volt és gyenge kifogás Rhodes-nak, hogy felvegye a páncélt.

    Most erről az tűnhet, hogy nem szerettem a filmet. Ez egyáltalán nem így van, imádtam. Nem jobb, mint az első rész, de sokkal jobban élveztem. Ki kell kapcsolni az agyad hozzá kicsit. Viszont máskor, ha az AC/DC-vel reklámozták lehetett volna benne legalább 1 számmal több a filmmel. 😛 AC/DC király.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *