0

Top 10: Pixar-kisfilmek

írta Szenilla

A Pixar 1979-ben kezdte meg működését The Graphics Group néven, a Lucasfilm egyik alvállalataként. Néhány évvel később Steve Jobs felvásárolta a céget, és többek között rövidfilmeket készített megrendelésre. Első kisfilmjükkel 1986-ban jöttek ki Luxo Jr. címmel, hogy bemutassák vele saját fejlesztésű számítógépük tudását. Az animációt Oscar-díjra is jelölték, amiből szobor ugyan nem lett, de Jobs vérszemet kapott, és úgy határozott, hogy minden évben készíteni fognak egy rövidfilmet. (Ugyan a The Adventures of André and Wally B. még a Lucasfilm rövidfilmje, elkészítésében már a Pixar munkatársai is részt vettek, így a stúdió honlapján ez szerepel a legkorábbi alkotásként.) Első egész estés animációs filmjüket, a Toy Story-t a Disney-vel karöltve készítették el, végül hosszas huzavona után 2006-ban sor került a két cég fúziójára.

A Pixar szavaival élve a stúdiónak szenvedélye a rövidfilmek készítése, ezért az alábbiakban megpróbáltam összeszedni nektek a Pixar 10 legjobbját. Igyekeztem néhány előre meghatározott szempontot figyelembe venni, ettől függetlenül a lista teljesen szubjektív (egyet nem érteni ér). Mivel a mesék elsősorban mégiscsak a gyermekeknek szólnak, azonnal kiestek a szórásból az erőszakos jelenteket tartalmazó szösszenetek, és azok, amik valamiért negatív érzést hagytak maguk után. Holtversenynél a tanulságosabb került az előkelőbb helyre. Lássuk a befutókat!

10. Tin Toy (1988)

Az első kisfilm, amelyben megpróbáltak számítógép segítségével embert animálni (már csak azért is érdemes vetni rá egy pillantást, hogy az ember lássa, mekkorát fejlődött azóta a technika…). A sztori abszolút semmitmondó, csak azért kapott helyet a listán, mert mégiscsak Oscar-díjas alkotás, nem mellékesen a Toy Story alapötletét is ennek a kisfilmnek köszönhetjük.

Történet: 5/1
Tanulság: 5/1
Látvány: 5/2
Zene: 5/2
Összesen: 20/ 6 pont

9. Knick Knack (1989)

A filmben egy hógömbbe zárt hóember próbál eljutni egy másik, őt hívogató dísztárgyhoz – spoiler! – kevés sikerrel. Apróbb változtatásokkal a közönség egy második verziót is láthatott belőle. Az eredeti térhatású filmnek készült, de abban a formában csak rövid ideig vetítették. A hógömb egyébként a Verdákban is feltűnik.

Történet: 5/2
Tanulság: 5/2
Látvány: 5/2
Zene: 5/2
Összesen: 20/ 8 pont

A Knick Knack után hosszú szünet, és óriási fejlődés következett, pár év elteltével a kisfilmek minősége és maguk a történetek is klasszisokkal túlszárnyalták elődjeiket. Ebből a néhány alkotásból is jól érzékelhető, hogy milyen hatalmasat változott ez idő alatt a közönség ingerküszöbe.

8. For The Birds (2000)

Egy csapat ész nélkül sipákoló kismadár közé egy hasonlóan értelmes tekintetű, ám jóval nagyobb testű madár érkezik, aki mindenképpen szeretne beilleszkedni a többiek nem túl nagy örömére. A film számos más díj mellett az Oscart is magáénak tudhatja. A szereplők a hógömbhöz hasonlóan szintén a Verdákban bukkannak fel újra.

Történet: 5/2
Tanulság: 5/3
Látvány: 5/3
Zene: 5/3
Összesen: 20/ 11 pont

7. Lou (2017)

Lou egy játszótéri elveszett tárgyakat rejtő doboz lakója, akinek szívügye a gyerekek boldogsága. Egy nap azonban feltűnik egy „új fiú”, akire ráfér egy kis leckéztetés. Szobrot ugyan nem, de Oscar-jelölést ez a film is kapott.

Történet: 5/3
Tanulság: 5/3
Látvány: 5/3
Zene: 5/3
Összesen: 20/ 12 pont

6. The Blue Umbrella (2013)

Nem túl tartalmas, de igazán aranyos történet a Pixar-rövidfilmek mindközül legjobb zenei aláfestésével egy kék esernyőről, aki első pillantásra szerelembe esik.

Történet: 5/3
Tanulság: 5/2
Látvány: 5/3
Zene: 5/5
Összesen: 20/ 13 pont

The Blue Umbrella (Short Film) – Pixar

5. Bao (2018)

Egy asszonyka gombócokat készít, mígnem egyszer az egyik életre kel, a nő pedig gyermekeként kezdi szeretni. Amikor a gombóc kirepülne, az „anya” inkább megeszi, aztán hazajön a hús-vér gyermek. Elsőre talán kicsit értetlenül pillogunk a film végén, de azért ki lehet bogozni, igaz, ez már inkább felnőtt feladat. A rendező, Domee Shi saját édesanyját, illetve a vele való kapcsolatát mintázta a filmben. Egy Oscart ez is megért.

Történet: 5/3
Tanulság: 5/4
Látvány: 5/3
Zene: 5/3
Összesen: 20/ 13 pont

4. La Luna (2011)

Történet egy kíváncsi kisfiúról, akit édesapja és nagyapja először von be a családi vállalkozásba a Holdon. A kisfilmben erősen jelen van a dilemma: ki tudja jobban, a fiatal szülő, vagy a jóval tapasztaltabb nagyszülő? A látvány igazán szemet gyönyörködtető, tulajdonképpen az egész aranyos, már-már a  csillámporos-vattacukros kategória, de még pont jólesik. Díjat nem, de egy Oscar-jelölést azért kiérdemelt.

Történet: 5/3
Tanulság: 5/2
Látvány: 5/5
Zene: 5/4
Összesen: 20/ 14 pont

3. Boundin’ (2003)

A táncos lábú bárányt egy nap megnyírják, ettől annyira elszontyolodik, hogy már táncolni sincs kedve. Ekkor hirtelen beficcen egy – némi identitászavarral küzdő – nyúlból lett antilop (köszönet a csodás, rímekbe szedett magyar szinkronért), aki szerencsére inkább bölcs, mint szép, így végül egy kis fejmosás után a bárány már csupaszon is vidáman pattog dombtetőről dombtetőre. Egyébként meg nagyon tanulságos. Az Akadémiának is tetszett, mert – mily meglepő – ez a film is kapott egy jelölést. (Aki megnézi az animációt, bizonyára rögtön levágja, hogy a birkanyíró keze a Némó nyomában szereplő fogorvosé.)

Történet: 5/3
Tanulság: 5/5
Látvány: 5/4
Zene: 5/3
Összesen: 20/ 15 pont


2. Piper (2016)

A kisfilm főszereplője egy végtelenül bájos és legalább annyira félénk sárszalonka fióka, aki először hagyja el a fészket, hogy élelmet szerezzen. Igen ám, de a kaja a homokban lapul, amit ráadásul ijesztő hullámok őriznek. A történet Alan Barillaro fejében született meg, aki a stúdióhoz közeli óceánparton futva botlott (na nem szó szerint) a sárszalonkákba. A fióka karakterén három évig dolgoztak. A hozzáértők szerint három dolgot a legnehezebb animáció útján élethűen megjeleníteni: a vizet, a homokot és a  madarak tollazatát. A készítőknek mindhármat remekül sikerült kivitelezni, nem véletlen hát, hogy 16 évvel a For The Birds sikere után a Pixar újabb Oscar-díjnak örülhetett.

Történet: 5/3
Tanulság: 5/4
Látvány: 5/5
Zene: 5/4
Összesen: 20/ 16 pont

1. Partly Cloudy (2009)

A gólyák szorgosan szállítják ki a felhők által elkészített kisbabákat és csillogó szemű állatkölyköket leendő szüleiknek. Az egyik gólyának azonban folyton krokodilkölyök, sündisznóbébi és hasonló veszedelmek jutnak, mígnem egy nap megelégeli a helyzetet. A forgatókönyvíró, Peter Sohn kisgyermekként  a Dumbót nézve azon tűnődött, vajon honnan hozzák a gólyák a babákat. Arra a következtetésre jutott, hogy minden bizonnyal a felhők készítik el őket, innen jött a kisfilm története. Igaz ugyan, hogy még jelölést sem kapott, viszont annyira elragadó, hogy méltán érdemelte ki a dobogó legfelső fokát.

Történet: 5/5
Tanulság: 5/5
Látvány: 5/4
Zene: 5/4
Összesen: 20/ 18 pont

Forrás: pixar.com, wikipedia.org, mafab.hu

Most Ti jöttök!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *