1

A szerencse háza (The House)

house

A kaszinózás kőkemény és ugyebár a szerencsejáték veszélyekkel jár. A rendszeresen hangoztatott alapszabály, hogy a Ház mindig nyer, vagyis a szervezők rendszeresen vaskos összeget tehetnek zsebre. És bizony mindent meg is kell tennie, hogy jól hozzon a bolt és ne nézze le őket senki. Nem csupán a csalókkal kell szembenézniük, ott vannak a rend lefizethetetlen őrei, de számolni kell a gengszterekkel is, akik nem nézik jó szemmel, ha a területükön ügyködnek, esetleg lecsippentenek valamennyire nyereséget a hasznukból. Megjárta Molly Bloom is, de Sam Rothstein (Robert De Niro) szintén tudna mesélni.

szerencsehazakep1

Ha pedig valami véresen komoly, abból hozzáértő kezek könnyed paródiát, esetleg vígjátékot tudnak faragni. Nem nehéz, ugye? Elviekben. Azonban mégsem olyan könnyű, mint amilyennek gondolja az ember. De legalább naivan azt hihetnénk, hogy Will Ferrell és Amy Poehler tudja mi a dörgés és hahotázós filmet tesz le elénk.

Szóval a Johansen (Ferrell & Poehler) házaspár lánykája egyetemre megy. Nagy az öröm, nem hiába. De gyorsan lelohad a kedv, amikor kiderül, hogy a vaskos tandíjra nem futja. És hogyan lehetne minél gyorsabban összeszedni a megfelelő összeget? Ó, hát a házukban könnyedén működhetne egy titkos bűnbarlang. Nyilván nem kell semmi életszerűséget vagy racionalitást keresni, hiszen tulajdonképpen egy átlagember sokadik gondolata lenne hazárdírozás, Ferrelltől meg amúgy is meg lehetett már szokni a kissé szokatlan ötleteket.

szerencsehazakep2

Ami ezúttal mégis hiányzik: a humor. Kifejezetten adja magát, hogy kissé balfácán módra kialakítják a kaszinót, majd a kezdeti nehézségek és ügyetlenkedések után egyre jobban és jobban belejönnek. Mindez megfelelő körítéssel, jó rendezéssel és humoros szövegekkel megspékelve. Mi az, ami hiányzik? Minden. Néhány remek vizuális megoldás elfért volna, amelyeket átitatnak vicces mondatokkal vagy pillanatokkal. Andrew Jay Cohennek viszont ez az első rendezése és íróként korábban olyan szkripteket jegyzett, mint a Mike és Dave esküvőhöz csajt keres vagy a Rossz szomszédság franchise. Nem ragoznám tovább.

Pedig ha kiragadunk néhány dolgot a filmből rá kell jönnünk, hogy az alapok megvoltak, csak építkezni elfelejtettek rá. Akár zseniális is lehetett volna, ahogy Ferrell megpróbál Sam Rothsteinhez hasonlítani, ám ebből sem hozták ki a maximumot, de Jeremy Renner karakterével sem tudtak semmit kezdeni, a közös képviselőben is több lehetőség rejlett. Egyedül Jason Mantzoukas figuráját sikerült eltalálni, lubickol is szerepében, ő viszont kevés ahhoz, hogy A szerencse háza jó vígjáték legyen. 30 %

imdb: 5,6

Büdzsé: 40 millió dollár
Amerikai bevétel: 25,5 millió dollár
Eddigi összbevétel: 33,3 millió dollár

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *