1

Dirty Dancing – 30 éves a klasszikus

dirtydanincg„Égessétek el és adjuk be a kárigényt.” – mondta Aaron Russo producer, miután megnézte a filmet. Sem ő, sem a stúdió nem hitte a végeredmény láttán, hogy ebből bármi jó kisülhet. Nagy is volt a meglepődés, amikor elég szép ütemben fogytak a jegyet. A fejesek lemondó arckifejezését felváltotta a remény, majd a dollárhegyek láttán már csak mosolyogni tudtak. Hiszen amellett, hogy kasszasiker lett a Dirty Dancing, a nézők is odavoltak érte. Egy klasszikussal bővült a műfaj, megérdemelten. 30 éves a film, néhány érdekességet olvashattok róla.

A kezdetek

dirtydanincg3Eleanor Bergstein vetette papírra a Rajtam a sor vígjátékot, ebben volt egy erotikus táncjelenet is, de a producerek kiollózták a sztoriból. Ekkor döntött úgy, hogy megírja a Dirty Dancing-et, gyerekkorából merített ihletet a cselekmény kiötlésekor.1984-ben az MGM-nél Eileen Miselle-nek elő is adta az ötletét.Egy zsidó doktor lánya volt, nyaraikat Catskills-ben töltötték és itt vett részt egy táncversenyen Baby néven, majd a városkába visszatérésekor találkozott egy tánctanárral és róla mintázta Johnny-t. Azonban a stúdió parkolópályára tette a projektet, Bergstein más helyeken is próbálkozott, de mindenhol elutasító választ kapott. Majd eljutott a korábban csak házimozis forgalmazással foglalkozó Vestron-hoz, itt tárt karokkal fogadták, mivel éppen ki akarták bővíteni tevékenységi körüket.A rendezésre Emile Ardolino-t nyerték meg, aki Oscart kapott a He Makes Me Feel Like Dancin’ doksijáért. Habár soha nem dirigált filmet, de felettébb lelkes volt.

Szereposztás

jennifergrayA 26 éves Jennifer Gray-t választották ki Baby szerepére, aki az Oscar-díjas Joel Grey lánya volt és akárcsak az apja, szintén remekül táncolt. Sharon Stone és Sarah Jessica Parker szintén szerencsét próbált. Eredetileg Billy Zane-t nézték ki Johnny megformálására, a tesztjelenetek nem voltak megnyerőek, Val Kilmer pedig nem élt a felkínált lehetőséggel. Az akkor 34 éves Patrick Swayze-t győzködték utána, a színész ügynökének ugyan nem tetszett a dolog, de Swayze csak aláírta a szerződést. Gray szintén nem repesett az örömtől, hiszen a Vörös hajnal forgatásán nem jöttek ki egymással. Csakhogy a tesztfelvételek kiválóan sikeredtek, a táncjelenetük lélegzetelállító volt.

Problémás forgatás

A forgatás során az időjárás gyakran változott. Felhőszakadás után tikkasztó hőség következett, a hőmérséklet olykor 41 fokra is felkúszott, amit még tetézett a megvilágítás és a kamerák adta hő is és ez leginkább a zárt térben volt szinte elviselhetetlen. Paula Trueman össze is esett, idős szervezete nehezen bírta a meleget.

Az úszójelenetet viszont eléggé hidegben vették fel, konkrétan 4 fokra esett a hőmérséklet. A stáb fel volt öltözve, kesztyűket, kabátokat, sapkákat viseltek, Swayze-nek és Grey-nek pedig nyári ruhácskában kellett a kamera elé állni és a hideg vízbe ugrania.

Swayze és Grey nem szimpatizált eleve egymsással, de a forgatás során is sokszor veszekedtek. Mindez kihathatott volna a filmre is, főleg a romantikusabb pillanatokra, így a producerek megmutatták nekik ismét a tesztfelvételeket, hogy lássák, hogy milyen remek volt az összhang közöttük.

Lynne Lipton alakíthatta volna Baby édesanyját, a forgatás első napján lebetegedett, kiderült, hogy változtatásra van szükség. Kelly Bishop épp kéznél volt, habár más szerepre szerződtették, de gyorsan belement, hogy más karaktert keltsen életre.

A munkálatok hatodik napján tolvajok elvittek néhány értékes holmit és mivel a stáb Virginiában éppen egy hegy tetején található hotelben volt elszállásolva kissé nehezen lehetett pótolni a eltulajdonított cuccokat, főleg, hogy a környéken árvíz volt és az utak le voltak zárva. Mindezt tetézte, hogy az egyik díszletes leesett a létráról, a rendező asszisztense a csuklóját, a kosztümös pedig a lábujját törte, néhány embernek ételmérgezése volt.

Baby-t senki sem ültetheti a sarokba.

A filmből legtöbbször idézett mondat. Swayze egyébként ki akarta venni a szkriptből, állítólag így is elég sokat belepiszkált a szövegekbe és ez a mondat sem tetszett neki. Szerencsére a rendező más állásponton volt. A film után pulcsikra és poharakra is rákerült a mondat, illetve jó néhány sorozatban és filmben elhangzott még.

keepcalmbabycorner

Box Office

Időben, a megszabott határidőre befejezték a filmet és még a költségvetést sem lépték át. A nyersvágás viszont katasztrofális lett, a Vestronnál szentül meg voltak győződve, hogy ebből ordas bukta lesz. Nehezen ment szpnzort találni. A Clearasil támogatta volna a filmet, csak annyi kérésük volt, hogy az abortuszt vegyék ki, amit Bergstein megtagadott. Kénytelen-kelletlen a Vestron saját maga promótálta a produkciót, a tervük szerint egyetlen hétig vetítették volna, aztán ráerősítettek volna a VHS kiadásra, hiszen abban amúgy is nagy tapasztalatuk volt.

1987 augusztus 21-én indított a film Amerikában, a negyedik helyet szerezte meg 3.9 millió dollárral. Előtte a Bérbarátnő álomáron, az Illegális kivándorló és a Zsarulesen állt. A következő víkenden a harmadik pozíciót foglalta el, majd a másodikat. Minimális csökkenéseket produkált, közel 64 millió dollárral zárt, a nemzetközi szinten ehhez még 150 millió dollár társult. Magyarországon 1989 július 6-án került a mozikba.

dirtydanincpremier

Soundtrack

A sikerhez nagyban hozzájárult a zenei anyag. A soundtrack oltári nagy siker lett, 32 milliót adtak el belőle világszerte, 18 hétig vezette a Billboard 200 eladási albumlistát és tobbszörös platinalemezzé vált. Swayze is írt egy dalt még korábban, a She’s Like the Wind-et a Grandview U.S.A. Filmhez akarták használni, amiből nem lett semmi. Végül a Dirty Dancinghez felhasználták és a színész is énekelte el.

billmedleyBill Medley és Jennifer Warnes énekelte fel a The Time of My Life-ot, amely eléggé felkapottá vált, Grammy-t, Oscart és Golden Globe-ot nyert. Érdekesség, hogy amikor Medley-t megkeresték és vázolták a film történetét először arra gondolt, hogy egy rossz pornóról van szó. Hónapokkal később ismét próbálkoztak nála, ekkor sikerült meggyőzni, de így is meg volt győződve róla, hogy a filmet kevesen fogják megnézni.

Az Eric Carmen által előadott Hungry Eyes 1988-ban a negyedik helyre kúszott fel a slágerlistákon.

Merry Clayton ugyan nem aratott a Yes dallal, de így is sokan szerették.

Folytatás és színpadi darabok

Megszületett a színpadi változat és Dirty Dancing: Live in Concert előadást 90 városban adták elő 3 hónap alatt. A CBS sorozatot is összehozott, de pár rész után lekerült a műsorról. 2004-ben készült ismét egy színházi darab, amelyet még követett néhány átirat.

dirtydanincgremake

2004-ben készült egy prequel, de elég szerény eredményeket produkált. 2011-ben jelentette be a Lionsgate, hogy elkészítené a remake-et az 87-es alkotás koreográfusának, Kenny Ortegának a vezényletével. Nem mozifilmet, hanem minisorozatot akartak, de ebből nem lett semmi. 2015-ben az ABC közzétette, hogy megcsinálják a Dirty Dancing új változatát Abigail Breslin főszereplésével. A nézettsége ugyan jó volt, de az imdb-n a 3.1-es átlag magáért beszél.

Egy komment

  1. Klassz cikk, köszi! Nem tudtam ennyi dolgot, söt, igazsàg szerint csak amit a filmben làttam. A forgatàsról semmit.
    Érdekes ezt hallani, hogy nem szerette egymàst a két föszereplö. Pedig a felvételeken tényleg megvan a kémia.

    Egyik nagy kedvencem. Olykor visszanézem. Kevés a normàlis tàncos film.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *