0

35 éves az E.T.

etfoldonkivuli11982-ben landolt a Földön Steven Spielberg űrlénye, a hatalmas szemű földönkívüli ugyan nem volt valami szép és talán sokan el sem tudták képzelni a film elején, hogy a játékidő során szimpatikus lesz, de mégis belopta magát az emberek szívébe és nagyon is lehetett érte szorítani. Csak azért nem írtam bele, hogy „világszerte megszerette mindenki”, mivel el kellett telnie úgy 5-6 évnek, mire a legtöbb országba eljutott. Nálunk úgy másfél évvel az amerikai premier után, 1983 decemberében került a vászonra.

Harmadik típusú találkozások folytatásnak indult

Steven Spielberg 1978-ban beszélt a Growing Up tervezetéről, amelynek története földönkívüliekre fókuszálna a történetet részben gyerekkora inspirálta és a Harmadik típusú találkozások 2. felvonása lett volna. De közbeszólt a Meztelenek és bolondok, így egy időre félretette az elképzelését, ám addigra már volt néhány ötlet.

Félig-meddig megtörtént eseten alapult volna, a sztorit az 1955-ös Kelly-Hopkinsville incidens ihlette. Rick Baker maszkmestert kérték fel, hogy készítse el az űrlényeket, ő pedig tette is a dolgát, ötöt teljesen megalkotott és mindegyikük külön személyiséggel bírt volna. Scar lett volna a badass gonosz földönkívüli és az egyik hosszú, csontos ujjával tudott volna világítani. Két hűséges “embere”, Hoodoo és Klud követte volna a parancsait. Squirt egy kis mókás alien volt, rajta lehetett volna eleget mosolyogni. Az ötödiket Buddy-nak hívták, aki összebarátkozik a család autista fiával, a film végén megmérkőzik Scarral, majd a bunyó alatt feltűnt volna egy újabb űrlény faj, akik elijesztik a gaz lényeket. A sztori úgy ér véget, hogy a sérült Buddy-t hátrahagyják fajtársai.

Alakul az E.T.

Spielberg a 80-as évek elején mesélt Melissa Mathisonnak a betervezett projektről. A hölgy 8 hét alatt meg is írta az E.T. and Me forgatókönyvét, a Földön ragadt idegen és egy kissrác barátságára összpontosított. Szóval abszolút más irányba terelte az eredeti elképzeléseket.

Baker 700.000 dollárt költött el a munka során, kissé érthető, hogy kiakadt. De a hirtelen irányváltás a Columbiának sem tetszett. Közölték Spielberggel, hogy nem ezt várták tőle. A stúdió nem akart egy Walt Disney-szerű filmet készíteni. Ezzel szemben Sid Sheinberg, az MCA elnöke más véleményen volt, 1 millió dollárt szurkolt le a Columbiának, ezért az összegért cserébe boldogan megváltak a jogoktól.

nightskies

nightskies

A lény

etfoldonkívuli2Carlo Rambaldit, a Harmadik típusú találkozások lényeinek kitalálóját kérték fel E.T. külalakjának megtervezésére, saját Women of Delta festménye adta az ötletet a hosszú nyakhoz. Kathleen Kennedy pedig a Jules Stein Eye Institute-t nyerte meg az idegen szemeinek megalkotására, ami különösen fontos volt, hogy a közönség számára is megnyerő legyen. Négy fej készül a forgatáshoz, az egyik tudta a főbb mozgásokat, a többi pedig arckifejezéseket tudott.

Tamara De Treaux és Pat Bilon, illetve a lábak nélkül született Mathew DeMeritt viselték a kosztümöket a munkálatok alatt, attól függően, hogy épp milyen jelenetet vettek fel. DeMeritt kezeit használta a járáshoz, így jött E.T. kicsit nehézkes járása.

Egyébként a lényt annyira csúnyának vélte az M & M, hogy nem járult hozzá, hogy a cukorkájuk benne legyen a filmben. A Reese’s Pieces cserélték le, a film után az eladások egyszerűen szárnyalni kezdtek, olyannyira, hogy egyes cégek kifejezetten kérték, hogy termékeik had legyenek benne a hollywoodi filmekben. Az imdb triviája szerint a product placement születése nem ekkorra, hanem az 1978-as Supermanre tehető, ahol a fiatal Clark ágya melletti asztalon egy doboz Cheerio’s látható.

Pat Welsh hangján szólalt meg legtöbbször E.T., a hölgy két csomagnyi cigit szívott naponta és hát pont az ő orgánuma volt a legideálisabb Ben Burtt hangmester számára. 8 és fél órába telt, mire felvették az összes szövegét, a hölgy 380 dolláros fizetést kapott. De e mellett sok mást is felhasználtak, többek között a megfázott Debra Winger horkolását vagy éppen a lovak nyerítését, mosómedvék és vidrák hangját.

A szereposztás

Elliot szerepére több száz gyereket meghallgattak. Jack Fisk Az utolsó telefonhívásban dolgozott együtt Henry Thomasszal és Spielberg figyelmébe ajánlotta. Thomas meg is jelent, méghozzá Indiana Jones ruházatban. Habár nem nyűgözte le a filmeseket, azt azért megjegyezték, hogy improvizálni azért tud. Robert MacNaughtont 8 alkalommal is behívták, mire megkapta Michael szerepét. Barrymore pedig előadott egy sztorit, amiben egy punk rock csapat frontembere, az elhangzottak tetszettek Spielbergnek, szerinte rendkívüli képzelőereje volt a lánynak.

A bővített film

etextravers2002-ben jelent meg a bővített változat. Spielberg elmondása szerint nem volt elég idő a forgatás során az effektekkel foglalkozni. Az ILM tökéletesített pár jelentet, mint pl. a nyitó jelenetben E.T. Rohanását, de az űrhajó is sokkal nagyobb fényárban úszik. De még ebben verzióban sem jelent meg Harrison Ford, akivel felvették a jelenetét, de kimaradt a filmből. Viszont a szövetségi ügynökök kezeibe fegyver helyett walkie-talkie került.

Nem sokkal később, 2002 októberében megjelent a két lemezes DVD kiadvány is, amelyen az eredeti és a bővített film is helyet kapott. Az extrák között megtalálható egy 24 perces dokumentumfilm, amely kitér a változtatásokra, de fel lehetett lapozni a produkciós jegyzeteket, voltak színfalak mögötti képek is.

Bevétel

1982 június 11-én mutatták be, 11 millió dollárt hozott a hétvégén és hat alkalommal egymás után is a bevételi lista élén végzett, majd vissza-visszatért az első pozícióba.

1983-ban lehagyta a Star Wars-t és minden idők legtöbbet hozó filmje lett. Amerikában 359 millióig jutott, a nemzetközi eredményekkel együtt 619 millió dollárt kasszírozott. 1993-ig tartotta a csúcsot, de akkor a Jurassic Park tolta le a trónról. Amerikában 1985-ben és 2002-ben tért vissza a mozikba, 60 és 68 millió dollárt tett hozzá a bevételhez. VHS-en 75 millió dollárt kasszíroztak a filmmel Amerikában azután, hogy kiadásra került.

A kritikák párhuzamot vontak Pán Péter között, illetve többen megjegyezték, hogy a külvárosi közeget eléggé komornak és lehangolónak ábrázolta Spielberg. Többen megpróbálták összehasonlítani E.T.-t és Jézust és a kereszténységet szintén belekeverték, de erre a direktor úgy reagált, hogy nem volt szándéka vallásos dolgokat beletenni és viccesen hozzátette, hogy zsidó édesanyja valószínűleg soha nem is állna vele szóba, ha így lenne.

Ide kívánkozik, hogy a wikipedia megjegyzi, hogy az E.T. volt az első stúdiófilm, amire nagy hatással volt a „kalózkodás”. Egyes helyekre ugyanis eléggé késve érkezett a film, így más források után néztek az emberek, a másolt videókazetták eléggé kedveltté váltak és később is elég gyorsan piacra kerültek egyes művek gyenge minőségű változatai.

Az Atari kiadta a filmhez kapcsolódó játékot 1982-ben, de minden idők egyik legrosszabbjának titulálták.

A meg nem valósult folytatás

Spielberg és Melissa Matheson közösen írta meg az E.T. II. Nocturnal Fears sztoriját. Ebben Elliott és barátai gonosz űrlények fogságába esnek, ám jön az első részben megismert barátságos ki földönkívüli és megmenti őket. Happy end, öröm, boldogság. Szerencsére a rendező belátta, hogy ennek bizony nem sok értelme lenne, beárnyékolnák vele az egyébként remek első felvonást. Mindenesetre William Kotzwinkle regény formájában folytatta a történetet, ahol E.T. kitaszítottá válik saját bolygóján és megpróbál visszajutni a Földre.

etbehindthescenes2

etbehindthescen9
etbehindthescene3
etbehindthescene5
etbehindthescene6

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *