29

Alien: Covenant

aliencovenantmagyarposzter

SPOILERES

Amikor Ridley Scott sok évvel ezelőtt megemlítette, hogy rendet tenne az Alien franchise környékén, sokan reménykedtek benne, hogy erre lesz majd alkalma. Sor is került erre, azt hiszem egy emberként sóhajtottak fel a rajongók a hír hallatán és kitörő örömmel emelték magasba kezüket. De kérdő arccal, kissé lefagyva álltak a „Nem lesz benne szörny” és „Előzményt forgatunk” szövegek előtt. Ebből vajon mi lesz? A Prometheus jött, látott és alaposan megmozgatta az összes létező fórum felhasználóját. Sorra kiemelték és elemezték a hibákat, de minden egyes negatív észrevételre jutott magyarázó válasz is. És mivel netszerte mindenki erről beszélt, még az is megnézte DVD-n vagy Blu-rayen, ha nem tervezte, hogy leüljön a film elé. A bevétel pedig egyenlő volt a folytatással.

aliencovenantkep31

És ebből lett a Covenant. A név egy terraformáló űrhajót takar. A legénység úgymond hibernálva várja, hogy a fedélzeten tartózkodó Walter, a szintetikus robot felébressze őket. Kétezer mélyálomban lévő telepest és embriókat visz a hajó, a küldetés nagyon is fontos. De úgy alakul, hogy egy hiba miatt a személyzet felébred, majd egy befogott adás nyomán eljutnak egy nagyon is szimpatikus, élhetőnek tűnő bolygóra.

Ridley Scott egy interjúban megdöbbenését fejezte ki, hogy a morcos emberek azt várják tőle, hogy savas vérű űrlényt, xenomorphot pakoljon filmjébe. A direktor konkrétan úgy gondolta, hogy ez már lefutott téma, senkit nem érdekel és enélkül is lehet történetet szövögetni ebben a világban. De hát ugye egy X-Men film is milyen lenne mutánsok nélkül? Így tehát Scott legyintett egy nagyot és változtatott az elképzelésén, sőt, még az Alien szó is bekerült a címbe. Azonban jobb lett volna, ha még nézelődött volna, mivel a sápítozók más problémákat is kiemeltek. Konkrétan a Prometheus-ban a karakterek cselekedeteit és döntéseit nem értették.

aliencovenantkep30

Márpedig a Covenantnál hasonlóképpen toleránsnak kellene-kéne lenni. Scott a Prometheus-szal elindított valamit, de ehelyett már egy másféle teremtéssel próbálkozik. Ám jobbára a szereplők viselkedésén bosszankodhatunk. Nem tudnak egy értelmes, megbízható és intelligens legénységet összetoborozni? Védőfelszerelés nélkül és mindent megpiszkálva kell mászkálni egy totál ismeretlen meg nem figyelt bolygón? Ráadásul még szét is kell válni? Na igen. És még csodálkoznak, hogy beüt a baj. És pont olyasvalakiért kellene aggódni, aki a gyanús figurával tart, majd csak úgy belenéz egy tojásba? Értük kellene aggódni? Amikor talán egy-kettő kivételével illogikus döntéseket hoz? Na, ezt aztán nem tudják megmagyarázni holmi kivágott, megrövidített jelenetekkel.

Rendkívül érdekes és feszült lehetne a Walter és David közötti diskurzus, a régi és új technológia közötti kapcsolat. Ám a dialógusaikba és néhány közös jelenetükbe, mintha maguk Wachowskiék piszkáltak volna bele. Hiába játszik jól Michael Fassbender, látszik, hogy a direktor a nyugtalanító érzést próbálta volna erősíteni velük, de nem sikerült.

aliencovenantkep32

Emlékezünk még a midikloriánokra? Amikor George Lucasnak muszáj volt valamilyen magyarázattal szolgálnia az Erőre? Kellett nekünk? Korábban rajta kívül nagyon kevesen próbálták megmagyarázni és hát a franchise-nak szerves része is volt, mégsem gondolkodtunk el rajta hosszabb ideig, hogy mi fán terem a jedik és sithek ereje. Scott-nál is hasonló a helyzet. Fogta kis jegyzetfüzetét és lefirkantotta, hogy mi is nem volt még jobban bemutatva vagy körülírva? Erre is ki kell térnie. Mármint szerinte. Bizonyos dolgokat békén kellene hagyni. Lehet, hogy a rendezőnek tetszik, de be kellene látnia, hogy mítoszrombolást-gyalázást hajthat végre sokak szemében. Eltűnik a feszültség, marad a szájhúzogatás.

Bosszantó döntéseket hozó karakter, nulla feszültség, és előre sejthető csavar. Röviden így lehetne összefoglalni a filmet, amiben több a könnyezés, mint egy átlagos romantikus drámában. Pozitívumok akadnak, hiszen az új planéta egészen gyönyörűen fest és néhány momentumot sikerült elkapnia Scottnak. Ám mindez mit sem ér, hiszen a néző csak rágcsálja a popcornt és a nachost, ahelyett, hogy félelmében a szék karfáját markolászná. Katherine Waterston is nagyjából a film utolsó harmadában-negyedében vált harcias üzemmódba, de csak azért, hogy össze lehessen hasonlítani Ripley-vel.

Azoknak ajánlott a Covenant, akik képesek a butaságokat félretenni, el tudnak menni bosszantó döntések felett és az olykor B kategóriát idéző jelenetek mellett, a két óra nem lesz nyögvenyelős számukra.

29 komment

 1. SPOILERES!!!
  Az ilyen butaságokat, hogy a csaj elcsúszik a véren, szétlövi a leszálló egységet stb a Prometheus után már csak megmosolyogtam, a guruló űrhajó elől futni, annál nincs nagyobb hülyeség. A tojásba nézős felvetéssel nem feltétlen értek egyet, mivel David bármennyire is gyanús alak, megmenti őket és az újdonsült kapitánnyá avanzsáló, szerelmét elvesztő figura számára tökéletes alany. Mi persze tudjuk, hogy baromira nem kéne bele néznie 😀 A véres jelenetek tetszettek, a lények és a tájak gyönyörűek. David haja mondjuk nem tudom mitől nőtt le, de így legalább el lehetett érni, hogy ha levágja, akkor össze lehessen keverni Walterrel. Kettejük beszélgetései a film csúcspontjai, mivel Walter fejlettebb technológia de David majdnem ember, ahogy a Prometheusban is mondták. Remélem azért nem eliminálta teljesen Waltert. Aki olyan mint én és megnéz kb mindent amit kiadnak és kicsit gondolkodik is rajta ráérős idejében, azoknak valóban nem lesz fordulat a filmben. Bár Shaw sorsa engem kissé meglepett, főleg a kiadott bevezető jelenet után és ami érdekelne, hogy a tojásokat az ő genetikai anyagából oldotta meg, vagy létre hozott egy királynőt?! Összességében hatalmas elvárásokkal ültem be rá, ezt elismerem, amiket nem feltétlenül ért el, viszont nem rossz, de azért a Prometheus jobb volt, igaz az is csak rengeteg újranézés után, szóval ezt is ízlelgetnem kell még. Kíváncsian várom a folytatást, vagy előzményt, vagy bármi is jön most, mert ami egyértelmű, hogy ez egy fajta átvezetés és szerintem ez nyomja rá a bélyegét igazán.

  • SPOILER
   Nekem pont az a jelenet volt a film mélypontja. A kapitány észreveszi, hogy Davidet nem nyírja ki a lény. De ahelyett, hogy a többiekhez vezetné vagy távolságot tartana tőle a következő játszódik le.
   Gyere le velem a pincébe
   Jó., megyek utánad.
   Nézz bele abba a csúnya tojásba.
   Rendben, belenézek.
   Cöcö, hát egy karakterrel kevesebb.:) És amúgy sem tudta irányítani a csapatát. És az ilyet még elküldik egy hosszú útra 2000 telepessel. Milyen kiképzés lehet a Földön?:):)
   Hát Walternek kampec, meg a két túlélőnek is. David visszamegy a Földre 2000 aliennel:) Nem is lenne rossz egy földi invázió, R-es véres ostrom, izgalom. Bolygó neve Halál 2.:)

   • Akkor mi a gond? 😀 :v Teljesen jó story lenne 🙂 és mindezt a buta kapitánynak köszönhetnénk 😀

 2. A Prometheus anno hatalmas zagyvaság volt, de minden ökörségére jutott egy ígéretes gondolat. Ez a film egyszerűen nulla: sem forgatókönyv, sem karakterek, sem látvány, sem ijesztgetés. Gyorsan el kell felejteni.

 3. Tegnap este voltam IMAX-ban néztem nálam 10/7.5.
  SPOILER!
  Röviden:látvány, képi világ, alien nagyon jól néz ki, a történetben vannak baromságok( mint általában minden filmben), meg szerintem szarrá lett vágva a film, például a végén amikor már a születés után már a kifejlett alient látjuk.Összeségében nekem adta, jöhet a következő!:)

 4. Szintén magas elvárásokkal ültem be a filmre, tegnapelőtt este. Szeretem az Alien filmeket és a Prometheussal sincs különösebb bajom, így izgatottan vártam, hogy mi sül ki abból, ha ezt a két dolgot végre tényleg összegyúrják. Biztos voltam benne, hogy ez egyszerűen nem lehet rossz film!
  Mégis keserű szájízzel sétáltam ki aztán a moziból.
  A Covenant legnagyobb szépséghibája, hogy szinte ordít róla, hogy az itt látottak szinte köszönőviszonyban sincsenek Scott eredeti terveivel, vagy legalábbis nagyon távol állnak tőlük. Van egy olyan gyanúm, hogy ő eredetileg csak a neomorphokat szerette volna belerakni ebbe a filmbe, a klasszikus alien és arctámadó jelenléte ugyanis kifejezetten izzadságszagú volt számomra. Persze, ott voltak, futkároztak, gyilkoltak, meg minden, de egyszerűen kilógtak a filmből és végig olyan érzésem volt, hogy ez a történet nélkülük is simán megállná a helyét.
  Mellesleg a sztorit könnyen el lehet különíteni három különálló részre, szinte vonalzóval meghúzva közöttük a határvonalakat: az eleje és vége Alien feelingű, a közepe pedig színtiszta Prometheus stílus. Viszont ez a prometheusos szál ebben a részben olyan szinten unalmas és vontatott volt, hogy a film közepéből már szinte alig emlékszek valamire.
  És ha már emlékezetkiesés: karakterek terén számomra ez a rész volt az abszolút mélypont az összes eddigi közül. Lehet, hogy csak én nem figyeltem eléggé, de Fassbenderen kívül mindenki totál jellegtelen és üres karaktereket hozott. Az a kifejezés, hogy “nem tudtam értük izgulni”, nagyon kevés. Annyira lesz*rtam őket és a sorsukat, mint még kábé soha semmit, mert nemhogy szimpátiát nem éreztem egyikük iránt se, még beazonosítani se tudtam őket, hogy mégis ki-kicsoda. A főszereplő nőnek, annak a szegény ember Ripleyjének még a nevére se emlékszem, ami egy főszereplő esetében szerintem elég nagy baj. Egyedül Waltert, valamint az újdonsült kapitányt tudtam még a memóriámba vésni a legénységből, de őt is csak azért, mert felismertem a színészt, aki játszotta.
  Komolyan, még az AVP:R szereplőiért is jobban tudtam izgulni.
  Na, azért, hogy ne tűnjek túlságosan szőrösszívűnek, azt azért meg kell adni a filmnek, hogy voltak benne nagyon jó dolgok is. A xenomorphok bitang jól néztek ki, még ha a történet szempontjából nem is volt túl indokolt a jelenlétük. Számomra ez volt az első alkalom, hogy nagyvásznon láthattam őket (ha a Prometheus zárójelentét nem számítjuk), szóval ez is közrejátszhat abban, hogy ilyen nagy hatással voltak rám.
  A végén lévő csavar bármennyire is sejthető volt, ütött azért rendesen és elérte, hogy érdekeljen a folytatás.
  Az űrhajós akciójelenet az aliennel (ami ugye már a trailerben is benne volt) állati jól nézett ki és izgalmasra, pörgősre sikerült.
  David személyisége pedig egyre érdekesebb, kíváncsi vagyok, hogy merre viszik az ő történetét a folytatásban.

  Mindent összevetve voltak ugyan megmentő kvalitásai a filmnek, de ezek ellenére is komoly csalódásként éltem meg.
  Egy dolog miatt viszont megérte elkészíteni: végre van egy olyan film, amivel a jövőben nyugodtan lehet példálózni: íme, ez történik, ha meghajolunk a sok elvakult, oldschool fan akarata előtt és a saját ötleteinket a háttérbe szorítva, azt adjuk nekik, amit látni akarnak.
  Fel lesz mondva ugyan a kötelező anyag, de az eredmény így egy színtelen, szagtalan, lelketlen iparosmunka lesz.

  • Szerintem is csak a nyomás miatt tett bele alieneket és a többi lény eleve msáhogy nézett volna ki.
   Nos, a folytatás Scott elképzelése szerint a Prometheus és a Covenant között játszódna. Szóval két év múlva elvileg jönne a következő film, de ahelyett, hogy izgalomban tartaná a jónépet, inkább másfelé veszi az irányt. Hát mit mondjak, ez azért idegesítő.

 5. Amiket még a “jó” listára kell írni, azok az utalások: Anya, az Alien tracker, a xenok “belső” nézete, az az idétlen madár az asztalon, a leszállós jelenet, amikor a hajtómű megégeti a xenot, a légzsilipes jelenet. Azt tudja valaki, hogy David rajzai korábbi HR Giger munkákból lettek-e átemelve, vagy azok kimondottan most készülte, ehhez a filmhez?

  • Szerintem még a 70-es években készített rajzokat pakolták bele. Egyébként a zsilipes jelenet is másolás, de nem zavart egyáltalán:) Kifejezetten a hülye karakterek bosszantanak:)

   • Én ezt úgy értettem, hogy ezek valóban jó dolgok voltak szerintem, szóval nem a másolás szót használnám:)

 6. Mikor az Alien-ről, mint filmről beszélünk, az emberek 90%-ának a 2. és a 3. rész jut eszébe. A maga korában működött Ridley Scott első Alien filmje, de lássuk be: leginkább James Cameron 2. része volt az, ami megteremtette a mítoszt. A legtöbb fan erre a filmre gondolva képzelte el a folytatásokat.
  Ridley nem tud ilyen akció-horrort csinálni, ami nem is gond, az ő munkássága másban kiemelkedő. Az vitathatatlan, hogy hozzájárult az Alien – xenomorf megteremtéséhez, de ehhez kellettek mások is:
  – H. R. Giger művészete
  – az első rész forgatókönyvírói
  – az első rész színészei
  – Stan Winston és csapata
  – és még sokan mások
  Az Alien film eredeti ötlete nagyon másról szólt és nem feltétlenül Scott érdeme, hogy nem az a zagyvaság lett végül a filmből.
  Az Alien a 2. résszel teljesedett ki. A 3. rész rendezői változata (még inkább Lynch eredeti elképzelései), illetve a 4. rész gore-ja szintén hozzátett valamennyit ehhez a “világhoz”. Nem is beszélve a könyvekről – képregényekről – játékokról.
  Scott hiába gondolja úgy, hogy majd ő rendet rak ebben a furcsa, kissé zagyva univerzumban, ehhez nincs joga, mert ez már úgy kb. 30 éve, a 2. rész óta nem az övé, sőt, megkockáztatom, sosem volt az övé. Nem érti, nem tud benne eligazodni.
  A Prometheus egy teljesen vállalható sci-fi volt, egyetlen gond volt vele: az Alien – univerzum farvizén próbálták eladni. A film önállóan egészen tűrhetően megállja a helyét (legyünk jó szívűek: tekintsünk el attól, hogy Vickers hol tanult futni vagy hogy mennyire bénák a felfedező tudósok).
  Aztán felhorgadtak a fan-ok, mert ők a 2. részt akarták látni vagy legalább is valami olyasmit, modern köntösben. Scott-nak pedig nagyobb renoméja van Hollywood-ban, mint Neil Blomkamp-nak. Pedig Blomkamp concept -art-jaitól minden fan tapsikolt örömében – mert ezt akarták.
  Scott és a stúdió viszont ment a maga szemellenzős útján, a fan-ok hangja csak kakofonikus zagyvaság volt és csak egy – két szót kaptak el belőle. Sajnos.

 7. Az Alien: Covenant jó film lehetett volna. De inkább zagyvaság lett.
  Már maga a Prologue: The Crossing is több izgalmat és jobb forgatókönyvet sejtet, mint amit végül kaptunk.
  Miért pusztította el David a bolygó lakosságát?
  A Tervezőknek tényleg két kasztjuk van? A Prometheus-ban a katonákat láttuk, itt a polgári lakosságot.
  Miért viselkedett itt másképpen a fekete anyag?
  Mi lett Shaw-val? Az az egy, nekronomikus-giger-es villanás a testéről jobb horrort adott volna, mint a Covenant.
  A film első felében szinte minden halál értelmetlen, mert feleslegesek, nem építik fel a maradék karakterek “kick-ass”-ségét. Igen, van pár ijesztő rész, a neomorfok kellemes újdonságok (mozgás, harcmodor, “kikelés”), de erőltetettek, a Prometheus 2. forgatókönyvéből átvett filler-ek.
  A David által létrehozott tojások jóval nagyobbak, mint ahogy általában megszoktuk őket.
  Sok-sok filozófiát erőltettek ismét a filmbe, ami tök jó, mert megdolgoztatja az agyat, de még mindig több kérdést kapunk némi gondolkodás után, mint kielégítő válaszokat.
  A karakterek ismét logikátlanul cselekszenek, Daniels túl élesen vált gyászoló, magába forduló özvegyből Ripley-koppintássá.
  A végén Oram-ból előbukkanó xenomorp miért tűnik kezdetlegesnek? Mintha a faj egyik evolúciós lépcsője lenne csak (természetesen így is félelmetes és hatásos).
  David-Walter csavarja kiszámítható volt. Mondjuk, erős fogadásom van rá, hogy Walter még visszatér (képes regenerálódni és nem láttuk a halálát).
  A látványvilág természetesen penge itt is, akárcsak a Prometheus-ban, de a stúdiónak érdemes lenne elgondolkodnia, hogy Scott-ot hátraszorítja az Alien – univerzumtól. A Star Wars is kivirágzott Lucas nélkül.
  Végtelen lehetőségek rejlenek ebben az univerzum, csak vérfrissítés kell neki.

  • Spoiiler
   Én úgy értelmeztem, hogy David magát is már úgymond Teremtőnek gondolja. Pusztíthat, alkothat, kénye-kedvére. Ki akarja irtani az emberiséget, vagy legalábbis oda akar szúrni nekik, ehhez pedig áldozatokat kell hoznia. És létre is jöttek a lények.
   Számomra egyértelmű, hogy Shaw is David egyik kísérlete. A maga nyakatereket módján talán az lehet a magyarázat, hogy Shaw-val alapozta meg az idegen faj létrejöttét, a nőből kelt ki valami…szóval abból még akár a királynő is lehet:)
   Walter visszatérésére nem fogadnék, bár vissza lehet hozni. Mondjuk szépen összehoz egy úrhajót és amikor a Földön folyik az invázió, szépen besegít az embereknek.
   Elkélne a vérfrissítés, csak Scott túl merev és 80 évesen nem hiszem, hogy le tudna mondani arról, hogy nélküle formálódjon az univerzum.
   Két irányba is el lehet tolni ezt a dolgot: a Prometheus-Covenant vonalat egy tehetséges forgatókönyvíró és rendező veszi kézbe és helyreraknak mindent. A másik meg a fanok kiszolgálása, vagyis ami szerintem a földi pokol lenne, ide meg elég lenne egy George Miller-féle adrenalimpumpáló direktor. 🙂

 8. Jobb lett szàmomra, mint a Prometheus. Viszont sosem fogjàk überelni az elsö két részt.

 9. Vajon amikor Scott leült és megnézte amit alkotott, tiszta szívvel azt mondta ez igen ez k.jó lett…

 10. Spoiler:
  Azt hiszem az első előzetes után azt mondtam, úgy néz ki, mint egy B kategóriás horror… – de ez inkább ZS lett.
  Mi a jó francot gondoltak, amikor elolvasták a forgatókönyvet? Igaz, már a Prometheus-nál is elszálltak, a paleoasztronautika irányába terelték a fő szálat (választ persze nem kaptunk a Covenantban) ráadásul kiderül, hogy egy szintetikus (!) alkotta meg a xenomorfokat.
  Remek, csodálatos, parádés.
  Kifogytam a szavakból.
  Kösz Ridley!

  • Mondjuk szerintem David csak leutánozta/tökéletesíteni szerette volna kísérletei során a xenokat, mivel eredetileg lett volna egy jelenet amiben elmondja, hogy a tojásokat a tervezők hagyták ott, ezt mondjuk nem tudni, hogy leforgatták-e egyáltalán vagy csak meg volt írva de logikus mivel Shawból – szerintem – sehogy sem tudna megalkotni egy királynőt.

 11. Szerintem a prometheus és a covenant is jó film volt. nagyon sokan úgy nézik a két filmet , mintha egy film , egy történet lenne, vagy hasonló. minden rendező, és-vagy forgatókönyv író hozzá rakott valamit az alien univerzumhoz, de mégis törekedtek a folytatásra. Scott eleve úgy kezdte el, hogy előzmény lesz, de amikor letette az asztalra a Prumetheus-t, mindenki azt várta, hogy a végén megérkezünk az LV-426-ra. nem így lett. Hogy miért? mert egy filmbe nem fért volna bele az a mondanivaló, amit szeretett volna megosztani velünk. Példa: szerintetek a Star Wars szériában mondjuk az első három (4,5,6) vagy a következő három részt (1,2,3) 1-1 filmben eltudták volna mesélni? lett volna elég játékidő a szereplők felépítésére, helyszínek bemutatására?Vagy csak valami katyvaszt kaptunk volna? Jelen esetben is ezt a sémát követte volna Ridley, de mint ahogyan azt sokan már írtátok és tudjátok, a ’pénzcsinálógépezet’ nevezzük Hollywood-nak, ami már korántsem a régi, sajnos bele szólhat még olyan régi nagy ágyúknak is a „játékába” mint Ridley Scott. Ezért is lehet összecsapva, elkapkodva a mostani rész. Még nem tudni mennyi folytatást akar csinálni, de szerintem jó úton járhat a végkifejlethez
  SPOILER: A covenant-ból kiindulva, nem lennék meglepve, ha valami durva finálét tartogatnának nekünk: David vissza kanyarítaná a hajót a Földre – mert hát jelen állás szerint kaptunk egy intelligens (fő) gonoszt, aki nem riad vissza egy civilizáció kiirtásától sem.(teremtők) Megint lesz mivel elütnie az időt, van ’ kísérleti anyag ’ bőven a hajón, és senki sem gátolhatja meg a munkálatokban. Kíváncsian várjuk a következő részeket

  • Szerintem azért rossz példa a Star Wars, mert pl az Új Remény önálló filmként tökéletesen megállja a helyét, van egy szép lezárt sztorija és a végén mindenki örül. Csak a nagy bevétel után készült el a Birodalom visszavág és a Jedi visszatér. És a Baljós árnyakkal eleve egy trilógiát akartak elmesélni, ahol biztos volt, hogy sok száz millió lesz a profit. A Star Warsszal nem lehet bukni, egyelőre.
   Az Alien rajongói Scott-tól csodát vártak és nem kapták meg. Nem arról van szó, hogy megérkezünk az LV-426ra, hanem arról, hogy logikai hibák tömkelegén röhögtek a Prometheusnál és a Covenantnál a legénység eléggé – hát – hülye:) Szóval mesélhetne, de nem csinálja jól és ez a pénzügyi eredményeken is meglátszik.

 12. Sajnos eljutottunk odáig, hogy a földön az idegenek látogatása nélkül is olyan debilitásba zuhant az emberiség pár évtized alatt, hogy komplett idiótákra bízta azt az űrhajót, amelyik a továbbélés egyik záloga lehetett volna. Vártam, hogy megjelennek a Monty Python fiúk, mert akkor legalább röhögni lehetett volna.. Kár, hogy kimaradtak.. Ez szánalmas lett.

 13. Szégyenteljes foshalmaz.
  Te jó ég. Egyszerűen elképesztő.
  A legszebb az volt, hogy a film több momentumban is másolta az első részt. Ott volt pl a cím megejelenítése. Na már az megmutta, hogy ég és föld a színvonal a két film között. Az eredetiben szépen komótosan perceken át elnyújtva jelenik meg a felirat, gyönyörű mégis valahol hátborzongató látvánnyal a háttérben. Tökéletes atmoszféra teremtés. Az újban meg pár másodperc alatt lezavarják egy teljesen snassz háttér előtt. És az egész film ilyen. Snassz, primitív és gyorsan van lezavarva minden. Karakterábrázolás 1-2 embert leszámítva nulla. Logika már megint nulla. Ezek a faszok lemennek egy tök idegen bolygóra szkafander meg mindféle óvintézkedés nélkül. És aztán, jé le is fertőződnek a picsába öt perc alatt. Beszarok de komolyan. Ez már tényleg óvodás szintű forgatókönyvírás. Bazmeg a kurva alien most már kb. három és fél perc alatt képes felnőtt méretűre nőni. Kész. Ezen már tényleg csak röhögni lehet. Persze amelyiket felvittek ahajóra, az kicsit tovább benne maradt a csávóban,mert akkor épp azt kívánta meg a forgatókönyv. Aztán hopp 40 másodperc alatt felnőtt is lett. De amúgy is mi vérvörös fasznak itt tojásokkal szarakodni, ha egyszer a levegőben is terjed a vírus?? Menjenek most már tényleg a halál faszára a hülyeségeikkel. A legszebb az volt mikor felcsendült az eredeti film zenéje, és olyankor folyamatosan az eszembe juttatta, hogy az mennyivel komolyabban vehető film volt. Ehhez képest még a negyedik film egy koherens mértéktartő műalkotás volt. Scott bácsi már tényleg menjen nyugdíjba végre. Az Alien vs Predator 3-nak is több értelme lenne, mint ezt a foshalmazt folytatni.
  Rémisztő dolog a filmben gyakorlatilag nem volt, tekintve, hogy a feszültségteremtés a gyors kidolgozatlan történetvezetés miatt nem működött. Az borzaszt csak el, hogy vannak akik szerint ez is jó film. Egész egyszerűen úgy tűnik nem lehetséges olyan szintű szart alkotni, amire valaki ne mondaná azt, hogy az fasza. Ez sokkal de sokkal jobban megrémiszt, mint amire ez a foshalmaz képes volt.
  Abba bele se megyek már, hogy a 90-es években legalább 8-10 olyan ALien sztorit írtak, ami totál atomjaira veri az utóbbi pár filmet. Persze azokat igazi írók írták.
  Na jó hagyjuk is a picsába ezt az egészet.
  Komolyan rettegek, hogy mit csinált ez a mai Hollywood a Balde Runnerrel. Bassza meg.

 14. A film nézettsége a második hétvégére 70%-ot csökkent az amcsiknál, aztán még 63-at a harmadikra. Ennél beszédesebb adat nincs is arra, hogy hová süllyedt ez a széria.

   • Jogos, felcseszett aggyal véletlen benéztem ezt a listát:
    http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=alienparadiselost.htm

    De most lehiggadva se tudok jobbat mondani. A Mézga Aladár kalandjai szintre süllyesztették kb. a fizikát mostanra, amibe felfújta magának az űrhajót a kissrác. Csak abban a szériában ezerszer több kreatív gondolat szorult, mint ebbe az utolsó két förmedvénybe.
    Amúgy az megvan, hogy a csajszi állon szúrta Davidet a kereszttel, csak aztán frankón el lett felejtve, hogy ott kéne hogy legyen neki egy sebhely? Egyértelmű volt, hogy David jött vissza, direkt figyeltem az állát végig. Minősíthetetlenül igénytelen ez a film.

    • 🙂 Engem nem cseszett fel ennyire. A játékidő elment, nem is néztem az órámra egyszer sem. Csak a karakterek miatt tártam párszor szét a karom, de tényleg. Még jó, hogy nem ült mellettem senki:) Sokáig fogom emlegetni a “nézz bele a tojásba” jelenetet.

     • Ha nem lennének ilyen elődök, én se húzom fel magam ennyire. De ez így az elődök meggyalázása. Mégiscsak azokon nőttem fel, és belém ivódtak. Ezen kívül globálisabb a probléma, mert félelmetesen lebutultak a blocbusternek szánt filmek az utóbbi kb 10 évben. De a mi a legjobban felcsesz, hogy ezt a mai közönség már teljesen természetesnek veszi. Egyszerűen nincs már meg az igény az emberkben arra, hogy egy logikailag koherens történetet lássanak. Elég ha kellően pörög a film, plusz van látvány. Ez számomra megdöbbentő.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *