3

Csúnya bukás A nagy fal

nagyfalkep1Mostanság elég szép köröket futnak az amerikai filmek Kínában. Elég sok költséges alkotás ér el termetes bevételt az országban, többek között a legutóbbi és legutolsó Resident Evil is több, mint 100 milliót kaszált, az xXx 3. része pedig 150 milliót gyűjtött be. Még szép, hogy a két fél próbál kidolgozni valamiféle szorosabb együttműködést. Ám A nagy fal (The Great Wall) az első amerikai-kínai koprodukcióban készült fantasy nem úgy teljesít, ahogy azt elvárták volna. A Hollywood Reporter cikke szerint összesen 75 millió dolláros bukás Zhang Yimou rendezése.

Amerikában eddig szerény 37 millió dollárt szedett össze a film, ami eléggé alacsony, még annak ellenére is, hogy nem vártak tőle kasszarobbantást. Kínában 171 millió dollárt hozott, de a cél 200 millió volt.

Az Universal 25 %-át állta a 150 milliós büdzsének, de ugyanennyivel szállt be a Legendary, a China Film Group és a Le Vision Pictures. Ugyanakkor az Universal vállalta, hogy világszerte reklámozza a fantasy-t, erre úgy 80 millió dollárt költött. A globális bevétel 40-50 %-ából kapnak 10 %-ot, amivel nem lenne senki kisegítve, azonban a hiányzó DVD-kből és a tévéjogokból ki tudják pótolni. A legjobb esetben Amerikában házimozis forgalmazásban 20 milliót, a nemzetközi színtérről 40 milliót szednek össze, a tévés bevételek is hoznak legalább 25 milliót. A végeredmény számukra néhány millió dolláros bukta, a többi résztvevő pedig egy 60-65 milliós hiányon „osztozhat”.

Azért hozzá kell tenni, hogy a HR cikke eléggé túlzó, hiszen Kínában sem repkednek úgy a 200 millió dolláros bevételek. A nagy bukás ellenére Hollywood tovább próbálkozik és nem fogja csak úgy letolni az asztalról a kínai koprodukciós lehetőségeket. A Skydance és az Alibaba közösen hozzák össze a The Flying Tigers II. világháborús drámát, de készülőben az Edge of the World road movie is. Hozzá kell tenni, hogy a Paramount épp most között 1 milliárd dolláros szerződöt a Shangai Film Grouppal és a Huahua Media Grouppal. A Warner már úgy egy kínai nyelven készülő tucatnyi filmen dolgozik a China Media Capitallal.

3 komment

  1. Újfent köszönet a részletes elemzésért Koi! A filmről vegyes érzelmekkel jöttem ki annak idején, egyszer azért nézhető volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *