0

25 éves az Elemi ösztön

1992-ben március 20-án mutatták be az Elemi ösztönt, amelynek már a forgatása alatt is eléggé eléggé felfokozott volt a hangulat. Sokan bírálták a szexualitás és az erőszak ábrázolása miatt, a melegjogi aktivistáknak pedig egyáltalán nem tetszett, ahogyan a kapcsolatokat ábrázolták, illetve azzal sem voltak kibékülve, hogy a Sharon Stone által játszott biszexuális nő egy nárcisztisztikus pszichopata. Mindenesetre a film nagy siker lett, aminek leginkább Stone örülhetett, hiszen a résztvevők többsége már ismert volt. De következzenek az érdekességek.

basicinstinct

A sztori

Catherine Trammell írónő heves szeretkezést folytat egy gazdag rocksztárral, majd az aktus közben elővesz egy jégvágót és halálra döfködi vele a férfit. Nick Curran nyomoz az ügyben, mivel az áldozattal látták Trammellt, így el is jut hozzá, a későbbiek során pedig kapcsolatba bonyolódik vele.

A kezdetek

basicinstinct111Joe Eszterhas 10  nap alatt írta meg a forgatókönyvet, miközben folyamatosan a Rolling Stones-t hallgatta. A sztori kezdetben Love Hurts címen futott, Hollywoodban rögtön felfigyeltek rá, hiszen a meztelenkedés és a gyilkosság ötvözete eléggé népszerű volt akkoriban, ráadásul maga az író is egyre nagyobb nevet szerzett. Nick Curran karaktere  az elején leszbikus zsaru lett volna és  Kathleen Turnert képzelte el  írás közben Eszterhas, aki 3 millió dollárért adott túl a szkripten. Catherine Trammell-t egy go go táncos inspirálta, egyik este ugyanis felszedett egy csajt, felvitte a szobájába, ahol a nő előkapott egy pisztolyt és megkérdezte, hogy mondjon egy jó indokot, hogy miért ne lője le. Erre Eszterhas úgy reagált, hogy ő aztán nem kényszerítette, hogy eljöjjön hozzá és neki úgy tűnt, hogy élvezte is az aktust, ám a nő úgy felelt, hogy úgy érzi, hogy a férfiak csak kihasználják és mindenki csak kefélni akar fele. Eléggé hosszú beszélgetés folytattak, de a végén csak elrakta a fegyvert.

Fél Hollywood szóba jött főszereplőnek. Felsorolni is nehéz lenne, többek között Harrison Ford, Kevin Costner és John Travolta neve is felmerült Nick Curran szerepére, a színésznők közül pedig Julia Roberts, Meg Ryan és Michelle Pfeiffer  is aláírhatta volna szerződést. Stone viszonylag ismeretlen volt, habár volt jó néhány film mögötte, de híresnek nem volt nevezhető, fél millió dolláros gázsit vihetett haza.

Paul Verhoevennek kissé más elképzelései voltak a forgatókönyvvel kapcsolatban, de Eszterhas és Irwin Winkler sem volt azonos hullámhosszon vele. Ezért inkább búcsút intettek és leléptek. A direktor ekkor felkérte Gary Oldmant, akivel Az emlékmásnál is dolgozott. Oldman belevágott a munkába, írt néhány jelenetet, amelyek főleg Curran karakterét érintették és Douglas kérésére változtattak meg.  Csakhogy Verhoeven kénytelen volt belátni, hogy rossz döntést hozott, az átírások ugyanis egyáltalán nem javítottak a szkripten, szóval nyilvánosan bocsánatot kért Eszterhastól, amire nem sok példa akadt. De ekkor újabb probléma lépett fel, a forgatókönyv kiszivárgott, a melegjogi aktivisták azonnal kiakadtak. Eszterhas szerette volna kibékíteni őket és újabb változtatásokat javasolt, amelyeket Verhoeven elutasított, amire az író ismét berágott.

Van rajta bugyi?

basicinstinctbugyiA kihallgatásnál az a bizonyos pillanat nem volt benne a forgatókönyvben. Verhoeven fejéből pattant ki, eszébe jutott a főiskolás évekről egy hasonló szituáció, amikor egy nő hasonlóképpen próbálta zavarba ejteni egy bulin.  A direktor szerint ezzel is mutatták volna, hogy mennyire szabadelvű és hogy mennyire szeret játszadozni az emberekkel. Meg is kérte Stone-t, hogy vegye le a bugyiját azzal az indokkal, hogy túl fényes és a kamerában tükröződik.

Stone menedzsere úgy vélte, hogy a jelenet ártana ügyfele karrierjének és mindenképpen el akarta érni, hogy ne kerüljön be a filmbe. A színésznő állítása szerint nem is gondolta volna, hogy Verhoeven így fogja rögzíteni a felvételt, követelte, hogy vágja ki, ám erre nem került sor. Verhoeven viszont azt állítja, hogy ő meg is mondta Stone-nak, hogy mire készül.

R-es besorolás

Első nekifutásra NC-17-es, vagyis a legdurvább besorolást kapta a thriller. A stúdió nyomására Verhoeven vágószobába vonult és megváltoztatott ezt-azt, ezáltal megkapta az R kategóriát, amivel ki volt békülve a stúdió. A direktor úgy fogalmazott, hogy nem kellett kivagdosnia túl sokat, csak néhány másodpercet ollózott ki, tulajdonképpen egyes helyzetekhez inkább más kameraállást választott. VHS-en és DVD-n kiadták a vágatlan verziót.

A bevétel

douglasbasicMivel folyamatosan a figyelem középpontjában volt a film, így joggal volt várható, hogy szép bevételt fog termelni. 1992 március 20-án mutatták be (Magyarországon július 10-ig kellett várni rá), 15 millió dollárral kezdett és a bevételi lista első helyén landolt. A következő hétvégén ugyan lenyomta a Zsákolj, ha tudsz, ám így is szépen tartotta magát. Majd az április 17-19 víkenden újra megszerezte az első pozíciót és ezt követően három egymást követő alkalommal is ott maradt. Végül a Halálos fegyver 3 nyomta le. Amerikában összesen 117.7 millió dollárt gyűjtött be, összbevétele 352.9 millió dollárra rúgott. Világviszonylatban 1992-ben a negyedik legjobb eredményét produkálta az Aladdin (ami 504 milliót hozott), a Több, mint testőr és a Reszkessetek betörők 2. része mellett.

Kritika és felháborodás

basicinstMár a szexualitás és az erőszak is kiakasztó volt egyesek számára, de a homoszexuálisok és leszbikusok már a forgatásnál bírálták az alkotókat. Jó néhány vélemény szerint túlságosan sztereotip képet festett a film a melegekről. Trammell és szeretője, Roxy viselkedése és hozzáállása miatt kiakadtak, a szkript kiszivárgása után tüntetéseket szerveztek, sőt, a premier alatt is tiltakoztak. Camille Paglia után Naomi Wolf írónő is megvédte a thrillert, mint írta, ez a film elsősorban nem a melegekről szól.

A már említetteken kívül sokan kritizálták, hogy a cigarettázást úgymond menőnek és vonzónak mutatja. Ez egyébként Eszterhas más filmjeire is elmondható. Amikor az írónál gégerákot diagnosztizáltak bocsánatot kért és beismerte, hogy nem kellett volna ennyire dicsőíteni a dohányzást.

Házimozis forgalmazás

1992-ben kiadták VHS-en a vágatlan verziót, amely alig volt több, mozis változatnál. 1997-ben jött a DVD kiadvány, majd a Gyűjtői Változat 2001-ben került kibocsátásra és Camille Paglia kommentálta végig a történetet, plusz a csomaghoz adtak jégvágót is.  Paglia biszex  professzornő biszexuális szintén bírálta még a kezdettekkor a filmet, de miután megnézte Stone alakítását nagyszerűnek nevezte.

2003-ban kijött egy Special Edition, 2006 márciusában dobták piacra az Ultimate Editiont, 2007-ben pedig a Blu-ray rendezői változatként jött ki.

Alternatív jelenetek

A nyitányban Johnny Boz meggyilkolása eléggé véres, de miután párszor mellbe döfik Johnny Boz-t, a jégvágó még az orrán át átmegy.

Nick és Beth jeleneténél nem látszik, hogy a férfi lehúzza a nő bugyiját és az ágyban megtörténik az aktus, az alternatív esetben Nick ledobja a gatyáját, behatol a nőbe és aztán jön az orgazmus.

Nick és Catherine a diszkó után hosszabban szeretkeznek. Ebből azért volt anyag bőven, hiszen több napig tartott a felvétel.

Folytatás

basicinstinct22000-ben jelentették be, hogy 2002-re elkészülhet a folytatás. Az eredeti gárda ebben nem vett részt, Sharon Stone viszont nagyon bízott benne, remélve, hogy feltámaszthatja karrierjét. De a forgatás csak nem akart elindulni és perelt. A feleknek csak sikerült megegyezniük, az Elemi ösztön 2. része elkészült. Közel 6 millió dollárt kapart össze Amerikában, globálisan 38.6 milliót mutatott fel. Viszont amikor kijött DVD-n, Amerikában a kölcsönzésekből 21 millió dollár folyt be. Stone akart még egy harmadik filmet is, de erre csekély az esély.

Eszerhas & Stone

A Hollywood Animal könyvben Eszterhas arról beszélt, hogy a film után lefeküdt Stone-nal. Egyéjszakás kaland volt és egyikük sem akart a másikkal komolyabb kapcsolatot, az író szerint a színésznő így akarta meghálálni, hogy élete legnagyobb sikeréhez köze volt. Mellesleg később a Sliver producerével, William McDonalddal is összeszűrte a levet Stone, aki el is hagyta érte menyasszonyát, Naomit, később Stone szakított a férfivel. Viszont Eszterhas összejött Naomival és össze is  házasodtak.

Karrierek

Michael Douglas mögött volt már jó pár emlékezetes film. 1993-ban kijött a sokat dicsért Összeomlással, amit a Zaklatás thriller, a Szerelem a Fehér Házban romantikus alkotás, a Ragadozók oroszlános kalandfilm és a Játsz/ma thriller követett. A 2000-es években sikerek és bukások váltogatták egymást, de nem mondhatni egyikre sem, hogy túlságosan kiemelkedő lenne. Legutóbb a Last Vegas vígjátékkal  és a Hangyával mutatott fel szép számokat.

Sharon Stone hipergyorsan szexszimbólum lett, testét több filmben is megmutatta. A Sliver erotikus thriller 116 milliót termelt, A specialistát kvázi Sylvester Stallone és a színésznő zuhanyjelenetével reklámozták, az akció 170 milliót hozott. A gyorsabb a halálnál western csúnyán elhasalt, a Casino-ért begyűjtött egy Oscar jelölést, ezt követően babér nem termett számára. Leszerepelt a kasszáknál A gömb sci-fi és Az utolsó tánc dráma is. Manapság is aktív, de elég kevés az esély a visszatérésre.

Jeanne Tripplehorn első mozifilmje az Elemi ösztön volt. Szóval remek indítás, ugye? De mit tud felmutatni? Ott volt A cég, aztán becsúszott a Waterworld, ahol gyorsan össze is csaptak az alkotók felett a hullámok. Felbukkant A ronda ügyben, benne volt a Hullámhegy sorozatban és a Hármastársak szériában. Emmy-díjra jelölték a Két nő – egy ház tévéfilmért, egy ideig a Gyilkos elmék sorozatot erősítette.

Verheoven a Robotzsaru, az Emlékmás és az Elemi ösztön sikere után bármit megcsinálhatott. És ő bátran hozzá is kezdett a Showgirls-be, amit a Csillagközi invázió követett. Mindkettő anyagi bukásnak bizonyult, habár házimozis forgalomban eléggé jól teljesítettek, előbbihez egy nem hivatalos folytatást is legyártottak, utóbbihoz több „only DVD” rész készült. Az Árnyék nélkül után véget ért Hollywoodi pályafutása. 2006-ban jött ki a sokat dicsért Fekete könyvvel, tavaly készült el az Elle, amely a díjszezon fontos résztvevője volt. Jelenleg a Lyon 1943 filmjét készíti elő, ami a II. világháborús francia ellenállásról szólna Lyonban.

Eszterhas ekkorra már eléggé hírneves volt, többek között az Ö.K.Ö.L., a Flashdance és a Kicsorbult tőr szkriptjeit adta ki kezei közül. Az Elemi ösztönt a Sliver és a Hiába futsz követte, a Showgirls és a Jade már eléggé szerény eredményeket szerzett és szintén nevéhez köthető a Szabadság, szerelem. Tulajdonképpen írt egy rakat forgatókönyvet, amelyek nem kerültek megfilmesítésre, erről külön cikket lehetne összehozni. Legutóbb Judah Maccabee zsidó hősről írt forgatókönyvet Mel Gibson számára, de eléggé összekülönböztek. A munkakapcsolatukról írt egy könyvet, amelyet régebben a neten e-book változatban 2.99 dollárért meg lehetett venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *