9

Tippeljünk: Az Oscaron kik és mely filmek kapnak díjat?

oscarSokan próbáltak bekerülni az Oscar mezőnybe, de már decemberben, az amerikai limitált vetítések alkalmával kiderült, hogy nem mind arany, ami fénylik. A Warner túl sokat várt Ben Afflekck gengszterfilmjétől, de Az éjszaka törvénye eléggé átlagos lett, de Mark Wahlberg Patriots Day-e is ment a levesbe, és ami a legfurcsább, hogy Martin Scorsese új filmjét is kvázi némaság (bocs!) lengi körül. De Ang Lee legutóbbi rendezése is gyorsan eltűnt a süllyesztőben, hiába hangoztatták több portálon is, hogy aratni fog a díjszezonban. Mindenesetre van, ami előtt értetlenül tárom szét a karom. Amy Adams-t miért hanyagolták el? Legalább Mel Gibsonnak megbocsátottak, és ez már valami, mert A fegyvertelen katonának valószínűleg csak a jelölésekkel kell beérnie. Mindenesetre az amerikai történelem egy bizonyos pontjával több film foglalkozik és szép számban képviseltetik magukat a valós eseményeken alapuló produkciók.

Tavaly elég nagy volt a felháborodás az afro-amerikaiak részéről, ismeri mindenki a sztorit. Hogy a dühük jogos volt, azt most hagyjuk, de az Akadémia idén nem bízta a véletlenre. Ebből még véletlenül sem lehet baj.

Számomra a legnagyobb kérdés az, hogy az akadémiai tagok tudnak-e örülni egy vidám és színpompás filmnek, vagy inkább a melankolikus A régi várost éltetnék. Esetleg a NASA-nál dolgozó afro-amerikai hölgyeket részesítenék előnyben, esetleg egy hangulatos westernszerű drámát vagy éppen a mondanivalóval bíró űrlényes sci-fit, talán a szülei keresésére induló indiai srác történetét? Hamarosan kiosztják a szobrokat, így itt a remek alkalom, hogy megtippeljük, hogy kik fognak nyerni. Vagyis arra kérlek Titeket, hogy írjátok le, hogy szerintetek ki és melyik film fog nyerni.  A jelölteket itt találod.

kaliforniaialom

Személy szerint a Kaliforniai álomnak és az Oroszlánnak drukkolok a legjobb film kategóriában. Damien Chazelle alkotása már csak azért is esélyes, mert a Golden Globe-on is tarolt. De úgy gondolom, hogy Holdfény, a és a Kaliforniai álom között fog eldőlni a díj sorsa, akárcsak a legjobb rendezés Oscarja. Kettejük közül a Kaliforniai álmot hoznám ki győztesen.

Andrew Garfield és Viggo Mortensen jól játszott ugyan, akárcsak Ryan Gosling, azonban itt van Casey Affleck, aki fantasztikus alakítást nyújtott egy depresszív filmben. Denzel Washington? Nos, lehet, hogy szívét és lelkét beleadta egy színdarab vászonra vitelébe, de – lehet vitatkozni – a Fences leginkább a tavalyi sértődés miatt köszönheti jelölését. Affleck fog nyerni a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

A férfi mellékszerepnél jegyezném meg ismét, hogy az Éjszakai ragadozók többet érdemelt volna, Jake Gyllenhaal  jelölést érdemelt volna, Michael Shannon is remek volt, de eléggé valószínű, hogy Mahershala Ali viszi haza a díjat.

davisfences

Isabelle Huppert eléggé szépen aratott az Elle thriller-drámával, természetesen az Oscaron is nagy eséllyel indul, a tippemet mégsem rá fogom rakni. Meryl Streep nominálása borítékolható volt, de ugye nem a Florence Foster Jenkins volt élete alakítása. Natalie Portman mindent beleadott a Jackie-ben és Emma Stone is fantasztikus volt a Kaliforniai álomban. Viszont elmélázva a Jackie-n, Portman úgymond fullba nyomta a szomorú és letört címszereplőt. Szóval Stone fog felsétálni a színpadra, a legjobb női főszerep kategóriában rá tenném a voksom. A mellékszerepeknél megállnék Octavia Spencer-nél, nem azt akarom mondani, hogy rosszul játszott volna, csak éppen a társnői mintha jobbak lettek volna. Bevallom, Michelle Williams és Viola Davis között vacillálok, de ebben az esetben azt mondta,  ha már Affleck megkapja a díjat, akkor inkább Davis neve fog előkerülni a borítékból.

zootopiakep11

Az animációs filmek terén én Kubonak adnám a díjat. Azonban szerintem az Akadémia tagjai érzését nagyban befolyásolják a csemeték, akiknek esetleg meg kellett venni a DVD-t. Nincs is semmi baj vele, hogy a Zootropilis fog nyerni.

Legjobb operatőr? Érkezés vagy Kaliforniai álom? Kaliforniai álom vagy Érkezés? Legyen Chazelle filmje, rá teszem a tippem és szerintem a technikai díjakban is többet haza fog vinni. A legjobb effekt Oscarja A dzsungel könyvéé lesz.

Ó és természetesen hajrá Mindenki!!!

Viszont ők már tudnak mindent.

oscaroktudjak

9 komment

 1. Legjobb film – Lala land
  Rendező – szintén
  Emma Stone (többet ér a neve most mint Natalie Portmannek)
  Ferfi – Affleck
  A Lala land kb. 5-6 dijat kap szerintem a végére

 2. Tippelni nem tudnék, mert csak sorra venném ÉN kit szeretnék győztesnek. A lényeg az hogy Chazelle, Villeneuve között valahogy a Film-Rendező díjat osszák szét Davis és a ‘Mindenki’ nyerjen!
  VAGY
  Film: Hacksaw ridge (Csak hogy Gibson személyét ne kelljen díjjazniuk)
  Rendező: Villeneuve
  Forgatókönyv: Chazelle
  Nehéz… 😀

 3. Tipp
  Film: La la
  Férfi fő: Gosling
  Női fő: Portman
  Férfi mellék: Patel
  Női mellék: Davis
  Rendező: Gibson

  Amit szeretnék:
  Film: Érkezés vagy Fegyvertelen katona
  Férfi fő: Garfield
  Női fő: Portman
  Férfi mellék: Shannon
  Női mellék: mind1
  Rendező: Villenueve vagy Gibson

  Animációsok között szerintem a Zootopia biztos befutó, operatőrit talán az Érkezés behúzza. Aminek még szurkolok, hogy a sminkest kapja meg a Star Trek az effektekért pedig a Strange, legjobb díszlet Hail Caesar. Két forgató könyv van a fejemben, vagy szét lesznek osztva, vagy a La La visz mindent. Amit sajnálok, hogy a dokuk között nem jelölték a Nimoy/Spock dokut 🙁

 4. LA LA LAND – 6 oscar minimum
  Remélem a kedvencem , az Arrival legalább 2 technikai díjat és egyet a történet miatt kap.
  Hacksaw Ridge 1-et legalább kellene hogy kapjon.

 5. Szurkolok a Mindenkinek, ezenkívül LA La Land-tarolást várok, Scorsese nélkül sok értelme nincs az idei gálának.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *