1

Körök (Rings)

korokposzter

Hollywood mindig is szeretett próbálkozni. El akart fogadtatni vagy megkedveltetni, esetleg újra felmelegíteni valamilyen témát. Volt egy rövid korszak, amikor úgy gondolták, hogy a sikeres és kedvelt japán horrorokból fantasztikus remake-eket lehet készíteni. Abban igazuk volt, hogy volt potenciál az elképzelésben, csak éppen egy ötlet még nem elegendő az üdvösséghez. Tény, hogy van egy pompás alapanyag, de ettől függetlenül kreatívnak és ötletesnek kell lennie az alkotócsapatnak. Gore Verbinskinek sikerült A kört igazán félelmetessé és izgalmassá tennie, gyorsan elterjedt, hogy érdemes jegyet váltani rá. Azonban a Fekete víz és a Mezsgye sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de legalább az Átok pénzügyileg tetszetős eredményt produkált, illetve A kör folytatása a nagy utálat ellenére is csak tűrhető bevételt termelt. Szó, mi szó a J-horror remake korszaka gyorsan véget ért. Azonban egyesek nem feledték el, hogy Samara eléggé meg tudta borzongatni a közönséget, ezért újra felmelegítették a franchise-t, veszíteni nem lehet, hiszen már a név hallatán is többen elmennek jegyet váltani.

rings

Bizony, bizony. Samara még mindig félelmetes jelenség, ezt azért el kell ismerni, csak éppen nem elég előcibálni egyes jeleneteknél, hanem bele kell adni apait-anyait ahhoz, hogy a néző a popcornt elhajítva széke karfáját szorongassa feltűnésekor. Nem csak egy-két emberen múlik a dolog. Így nem tudnám teljes nyugalommal ráhúzni a vizes lepedőt F. Javier Gutierrezre, hiszen a stúdió eléggé beleszólt a munkájába, a stúdió a forgatás után egy évvel újra összetrombitálta a stábot, hogy rögzítsenek még pár dolgot. Hátha jobb lesz vagy másabb. Milyen lehetett az eredetileg összevágott anyag?

Matilda Lutz alakítja Juliát, aki eléggé aggódik főiskolás barátjáért, ezért kocsiba pattan az éjszaka közepén, hogy kiderítse mi lehet vele. A helyszínre érve kiderül, hogy van valamiféle furcsa közösség, amely egy érdekes, rövid felvételt másolgat. A lényeg, hogy aki látta az anyagot annak hét napon belül meg kell mutatni másnak is, így megúszhatja Viszont a csapatot irányító oktató nagy munkában van, vizsgálgatja ezt a hatalmas nagy rejtélyt.

Hogy is mondjam? Lutz vonzó és szexi teremtés, de azért még nem tudom jó színésznőnek nevezni, hogy amiért fehérneműben jól mutat és olykor-olykor félig-meddig sikerült „Na, most mi lesz?” ábrázattal mered maga elé. A kisasszony nem túl meggyőző, néha ugyan ráérez hogyan kell döbbent arcot vágnia, de mindez kevés, viszont a forgatókönyv olyan megérzésekkel ruházta fel, amelynek Indiana Jones is örülhetne. Mondhatni egyszerűen megsejt mindent, így juthat el egyik helyről a másikra, a felmerülő kérdéseinkre pedig jobb, ha nem is keressük a választ.

ringskep

Julia a random módra bedobált látomások segítségével sodródik egyik helyről a másikra, a másfél órára szabott játékidő miatt nem tart sokáig megtalálni a helyes utat, így lehet tovább nyomozni. Lehet, hogy a stúdió abban reménykedett, hogy Samara emléke még sokakban pislákol, viszont nem is igazán szeretné, hogy feltámadjon a tűz.

A nyitány elfogadható, amit egy cigiből kimászó légy és egy visszafelé eső eső jelenet követ. Minderre még ráfogható, hogy nem rossz, azonban az ágyban Orfeuszról filozofálgató tinifiú és lány beszélgetése enyhén szólva is röhejes, majd a vizsgálódás és nyomozgatás eléggé középszerű. Egyszerűen csak lejjebb nyomták az alkotók az igényszintet, jó indulattal is csak átlagosnak mondható krimi-horrort sikerült összehozni. Ahogy írtam, inkább arra mennek rá, hogy az egykori szép emlékek inkább ne is kerüljenek elő, hátha egy langyos Samara ijesztegetéssel beéri a nép.

imdb: 4,5

Büdzsé: 25 millió dollár
Eddigi összbevétel: 52 millió dollár

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *