3

Érdekességek a 2002-es Resident Evil filmről

residentevil2002Elvileg véget ér a Resident Evil franchise. Mármint az alkotók ugyan kihangsúlyozták, hogy nem lesz több rész. De tudjuk jól, hogy mindig lehet kiskaput találni és egy fél mondattal el lehet intézni, hogy miért vágjanak bele egy újabb filmbe, könyvbe vagy színdarabba. Nyilván nem azért fog az utókor rá emlékezni (már ha fog egyáltalán), mert olyan remek és emlékezetes volt, hanem mert nagyjából elszórakoztatta a nézőt. 2002-ben került a mozikba az első felvonás, ennek elkészüléséről ejtenék pár szót.

A kezdetek

1999-ben a Sony és a Capcom felkérte George A. Romero-t, hogy írja meg a Resident Evil forgatókönyvét, aki egyúttal a rendezői feladatokat is elláthatta volna.  Romero egyébkét is jártas volt a témában, hiszen korábban a Biohazard 2 (vagy a RE 2) játékot népszerűsítette reklámfilmekben Japánban. A szkriptben Chris Redfield és Jill Valentine álltak a középpontban, akik elég közel álltak egymáshoz, Barry Burton, Rebecca Chambers, Ada Wong és Albert Wesker is felbukkant a cselekmény során. És valahogy úgy ért volna véget, mint a játék első része. Azonban a  stúdió kukázta Romero munkáját és előrelépés híján egy időre development hellben senyvedett tovább a projekt.

Egyébként a tervezet nem a játék teljes sztoriját vette át, csupán hasonló volt hozzá. Romero megjegyezte, hogy szerinte a fejesek egy háborús filmet akartak, sokkal keményebbet, mint, amit ő vázolt.

Beindul a munka

residentevil2002lezerKis ideig pihentették a Resident Evilt, majd a fedélzetre hozták Paul W. S. Andersont, ő a Mortal Kombattal úgy-ahogy bizonyította, hogy a rajongók számára élvezhető-kedvelhető adaptációt tud készíteni. Eredetileg Resident Evil: Ground Zero címre hallgatott az eleinte még a játékok előzményének szánt film. De ezt a 9/11 terroristaakció után elvetették.

Anderson nem akarta másolni az alapanyagot, de egy-két részletet apróságot próbált átemelni belőle. Például néhány kamerabeállítás és felvétel hasonló a játékban látottakhoz.Amikor a lézer felszeleteli a csapat négy tagját és az életben maradt karakterek visszatérnek a helyszínre meglepődve látják, hogy a testek eltűntek. A játékban is eltűnnek a testek. A program végén 5 perc alatt kell legyűrni a fő ellenfelet. A filmben a karaktereknek szintén időre kell kijutni a Kaptárból.

A szereposztás

residentevil2002katonaMichelle Rodriguez, James Purefoy és Milla Jovovich szerződtek le le az elején, 2001 elején be is jelentették, hogy ők lesznek a főszereplők.  Rodriguez egyébként is arra kérte az ügynökét, ha értesül róla, hogy lesz a játékból film, akkor szóljon neki, ő ugyanis részese akar lenni. Alice megformálását egyébként Sarah Michelle Gellarra akarták bízni, de nem vállalta be. David Boreanaz testesíthette volna meg Matt Addisont, azonban az Angel sorozat lekötött, így Eric Mabius lépett a helyére. Boreanazzal még folytak a tárgyalások, mivel boldogan bevállalt volna egy kisebb szerepet is, de ez nem jött össze.  Jason Isaacs egy cameora ugrott be, ekkoriban éppen A szmokingert forgatta, de el tudott szakadni egy napra a munkálatokról.

Hivatásos táncosokat szerződtettek le a zombik megformálására, mivel úgy gondolták, hogy ők sokkal jobban tudják testrészeiket kontrollálni, így a mozgásukkal még félelmetesebbek tudnak lenni. .

Bevétel

A 33 millió dollárba került horror 17.7 millió dollárral kezdett Amerikában és 40.1 millióig jutott. Összbevétele 102.4 millió dollárra rúgott.  Mindez még nem indokolná a folytatást, de két és fél év múlva befutott a következő rész, amely jobban teljesített.

A Lézer: Így készült

A film egyik legjobb része a “Lézer” jelenet, amikor négyen csapdába esnek egy kis folyosón. A csapat így oldotta meg a feladatot.

Házimozis forgalmazás
2002 július 30-án adták ki Amerikában a filmet VHS-en és DVD-n. 2004 szeptemberében dobták piacra a Deluxe Edition-t, amelyen helyen kapott egy alternatív befejezést, a storyboard, és a zombikutyákról, az élőholtakról, a lényekről, a liftről, a vonatról és a lézerről szóló összeállítás.
2007 szeptemberében jött ki a Resident Evil: Resurrected, a 2 lemezetes változat tartalmazta az első  és a második részt. 2008 elején pedig Blu-rayen kiadták az első három felvonást.

3 komment

  1. Pont tegnap pótoltam a legutóbbi két részt, felbuzdulva azon, hogy mindig a legújabbnak a spotja megy a tv-ben. Az első rész az nekem kúltfilm, de ezzel gondolom nem vagyok egyedül. Játékokkal soha nem játszottam mondjuk, de nem is tervezem. Maga a franchise összességében nézve szerintem egy hatalmas kapufa, kicsit komolyabban is lehetett volna kezelni talán, a 3D láz is rosszat tett neki szerintem nagyon, ezekkel a lassításos, arcodba dobnak valamit gagyi bunyó jelenetekkel. Meg ha van egy kicsit több pénz egy kicsit jobb CGI-ra. Mindenesetre tegnap újra beleszerettem Millába 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *