2

Box Office: A Monster Trucks az év első nagy bukása

Észak-Amerikai box office

Odaát éppen Martin Luther King születésnapját ünneplik, megszokott módon ilyenkor hosszú hétvége van, azaz hétfőn munkaszüneti nap. Több produkció próbált a nézők kegyeibe beférkőzni, de összességében elmondható, hogy mindegyik alulteljesített. Azért a Az éjszaka törvénye (Live By Night) és a Patriots Day-től többet vártak, a Monster Trucks-t viszont jó előre eltemette a stúdió, egyedül a Bye Bye Man hozott korrekt eredményt.

Új bemutatók:

byebyemanA kissé zsúfolt víkenden a megnövelt moziszámú és friss bemutatók közül a Bye Bye Man jött ki győztesen. Méghozzá nem megérdemelten. A horrort a kritikák lehúzták, de az imdb-n máris 3.8-es az átlaga. Ennek ellenére a marketing meggyőző volt. Vagy csak a péntek 13-a miatt jött meg az emberek kedve hozzá? A lényegen mindenesetre nem változtat, hogy Stacy Title 7.4 millióba került rendezése gyorsan protifképes lesz. Szinte biztos, gyors lejtmenetbe kezd a következő hetekben.

sleeplesskepJamie Foxx már Budapesten forgat, de azért jutott ideje, hogy a közösségi médiában felhívja a nép figyelmét, hogy kijött a Sleepless akciófilmje. Egy remake-ről van szó, 2011-ben mutatták be a Fehér éjszaka (Sleepless Night) francia produkciót, amely egyébként egészen jó volt. Az új változattól senki nem várt csodát, ráadásul az afro-amerikai közönség jelenleg A számolás jogát (Hidden Figures) részesíti előnyben. Más részről az imdb pontszáma alapján eléggé gyenge eresztés lett a film.

monstertrucks2013-ban a Monster Trucks-t még franchise-nak szánták. Azonban a Paramount a kész filmet látva a fejét ingatta, ugyanígy tettek azok is, akik az előzetest látták. Nem rejtették véka alá, hogy a stúdió belátta, hogy durván elcseszett lett a családi sci-fi vígjáték és borzalmasan nagy bukást várnak. Szóval abszolút nem meglepő a gyenge indítás. Természetesen a folytatás ki van zárva.

Jelentős moziszám növelésen átesett produkciók

patriotsdayyyyA Patriots Day-től és Az éjszaka törvényétől (Live By Night) díjakat, legalábbis jelöléseket vártak és természetesen ütős bevételt. Előbbit Peter Berg és Mark Wahlberg készítette, akik tavaly már elhasaltak a Mélytengeri pokollal (Deepwater Horizon) és most ismét kinéz egy bukta. 3120 moziban adják a bostoni maratoni robbantást középpontba helyező thriller-drámát, de csak egy szolid 12 millió dollárt tettek hozzá a nézők az eddigi eredményhez. Ehhez hozzátartozik, hogy gyakorlatilag a díjszezonban nem tudott érvényesülni. Másrészt eléggé nehéz komoly nemzeti tragédiákról szóló sztorikat eladni a közönségnek. A World Trade Center vagy éppen a United 93 esetében a szörnyű eset és a film bemutatója között öt év is eltelt, de hatalmas kasszasikerré egyik sem vált és egyúttal a már említett korábbi Berg-Wahlberg projektet is fel lehetni hozni példaként.

livebynightkep1Amikor Ben Affleck megrendezte a Hideg nyomon (Gone Baby Gone) krimit, mindenki csak kapkodta a fejét: Jéé, ilyesmire is képes? Majd bebizonyította, hogy nem csak szerencsés véletlenről van szó, tényleg tud rendezni. Szóval a Dennis Lehane regénye alapján forgatott Az éjszaka törvénye (Live By Night) is remélhettük, hogy igazán minőségi gengszterfilm lesz. Nos, ez nem jött össze. A Warner remélte, hogy jelölik majd pár komoly díjra, ám ez nem történt meg. És eleve rossz döntésnek bizonyult limitáltan futtatni, amelynek ideje alatt szépen elterjedt a híre. De ha azonnal berakták volna 3000 moziba, lett volna esély egy szép bevételre. A Gengszterosztag (Gangster Squad) is képes volt 17 millióval kezdeni. Affleck rendezése csupán 5,4 millió dollárt kipréselni magából.

Régebben bemutatott filmek: A számolás joga (Hidden Figures) is kapott még pár száz mozit, sikerült megőriznie első helyét és a végén száz millió felett végezhet. A Golden Globe-on szépen teljesített a Kaliforniai álom (La La Land), a közönség felfigyelt rá, az Oscar közeledtével pedig még jó ideig a címlapokon lehet. Már csak alig 1 millió dollár hiányzik az 500 millióhoz a Zsivány Egyesnek (Rogue One), szép teljesítmény.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

A számolás joga

20,45

54,83

-10,3

25

Kaliforniai álom

14,5

74,08

+43,1

30

Énekelj

13,81

233,02

-33,3

75

Zsivány Egyes

13,75

498,85

-37,6

200

The Bye Bye Man

13,37

13,37

7,4

Patriots Day

12,00

12,92

11,35

45

Monster Trucks

10,50

10,50

125

Sleepless

8,46

8,46

30

Underworld 5

5,81

23,93

-57,5

35

Utazok

5,62

90

-36,2

110

2 komment

  1. Gratulálok az íráshoz, Koimbra! Örültem a bő terjedelemnek! A kérdésem a következő lenne: a jövőben is ilyen részletes elemzések lesznek, vagy csak “alkalom szülte a tolvajt”?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *