5

Spectral

spectralposter

Hallottál már a Bose-Einstein kondenzációról? Biztos, hogy nem én leszek az, aki kiselőadást fog erről tartani és a Spectralban is csak gyorsan elregélnek 1-2 mondatot róla. Ilyen az, amikor egy korrekt akció-horror túltolja a komolykodást és kizökkenti, esetleg talán megmosolyogtatja a nézőt. Mindezt tetézi, hogy főhősünk nagy szaki és MacGyver módra eszkábál össze mindenféle felszerelésből gyilkos kísérteteteket szétcincáló fegyvereket, miközben mindenki kőkeményen és dacosan néz maga elé. Na, majd most megmutatják, kicsinálják az ellent. Ami egyébként eléggé klassz, de azért mégsem túl emlékezetes.

spectral

A történet lényege, hogy egy moldáv városban furcsa, de egészen félelmetes szellemszerű valamik gyilkolják az embereket. Ki kell deríteni, hogy miféle szerzetekről van szó, így hát a rettenthetetlen amerikai katonák elindulnak Dr. Clayne-nel (James Badge Dale), hogy kiderítsék mi folyik a településen.

Budapest, Budapest, be csodás! A forgatás nagy része a fővárosban zajlott, kicsit megbolondították a város kinézetét CGI-vel, hogy lepusztultabbnak és romosabbnak látszódjon. Nic Mathieu rendező eleve ráment arra, hogy baljós hangulatot sugározzon az a néhány utca és ház, amelyet láthatunk. Igazán nagy területet nem járnak be a karakterek, viszont tennivalójuk akad bőven, ami csak nekünk jó. Már a kezdet kezdetén sem látszik olyan filmnek, amelyre eltapsolták száz milliót, de legalább igyekeztek, hogy a lehető legpofásabban mutasson minden.

spectral

A katonákkal nem igazán foglalkozik a direktor, nem egy drámáról van szó, de azért csak sikerült betenni a sztoriba egy srácot és egy lányt. Igazság szerint nem is hiányzik, hogy a kőkemény amerikaiak nekiálljanak szomorkodni, múltjukon rágódni vagy keserű képpel, könnyes szemekkel maguk elé meredni. Eléggé felületesen ismerünk meg mindenkit, ám ez pont az a film, ahol ennyi elég is, hiszen egy részük gyorsan földbe harap. De legalább a CIA ügynöknője nem sablonos idegesítő, parancsolgatni akaró figura, viszont Emily Mortimer alakítása sem lóg ki a sorból.

Kihozták az akciójelenetekből a maximumot, követhető a haddelhadd, nincsenek agyonvágva a jelenetek. Az effektmesterek nem izzasztották meg, de hozzá kell tenni, hogy a szellemszerű alakok inkább az elején igazán félelmetesek, amikor még csak néhányuk okoz kellemetlenséget. Sajnos a feszültség épp hogy csak pislákol, de a hangulat nem rossz és a harcokkal sincs gond. Hogy magamat idézzem: Klassz, de azért mégsem túl emlékezetes.

imdb: 6,4

5 komment

  1. Bennem is kettős érzések kavarognak: Bitang jól megcsinálták a moderált büdzséhez képest, viszont a nem a nagy durranás kategória. Kissé megfordult a helyzet mint vártam, azt gondoltam egy okos film lesz béna látvánnyal, erre pont fordítva. Talán kétszer is meglehet nézni 😀

  2. a film nem rossz egy du. heveréshez, de azt azért hozzátennem hogy a dráge rendező megoldhatta volna a buadörsi repteres jeleneteket hogy ne kelljen miatta kivágni néhány 20 méteres, több mint 70 éves fát hogy most minden nap egy rusnya betonplaccot kelljen néznem

  3. egynek nem rossz,de hogy a CIA-s nő miféle fapicsa, még a hangja is irritáló.
    SPOILER
    De amúgy a nagyrabecsült ,best of the best, minden idők legjobbja,stb… deltás az elején PARANCSOT megtagadva egyedül vág neki a felderítésnek,hát… azon kiakadtam.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *