0

A mestergyilkos: Feltámadás (Mechanic: Resurrection)

mestergyilkos2poszter

Az előző részről itt esett szó.

Gyakran visszagondolok a 80-as évek tökös akciófilmjeire. A rettenthetetlen főhős végigverte az elé felsorakoztatott statisztahadosztályt és pihenésképpen elfogatta magát, hogy pár gyomros után tovább folytassa az aprítást. Soha nem tártuk szét a kezünk csodálkozva, nem tettünk fel magunkba kérdéseket morogva, hogy „Ez most komoly?”.

Jason Stathamben pont megvan mindaz, ami a pár évtizeddel készült műfajra jellemző sztárjaiban, hiteles akcióhős. Ha nem akarja gyorsan Dolph Lundgrenék mellett végezni a DVD-iparban, akkor jobban át kellene gondolnia, hogy mire bólint rá. Nyilván, hogy nem lehetett túl sok választása, amikor közölték vele, hogy megcsinálják a mestergyilkos folytatását. Hiszen ha a szerződés azt mondja, akkor muszáj jönnie a következő részre, ha hívják.

mestergyilkos2kep2

Emlékszünk még az öt évvel ezelőtti első felvonásra? Faék egyszerűségű sztori, élvezetes megvalósítás, kellemes szórakozás. A Feltámadásra ugyanezt nem lehet elmondani, a történetet talán síkhülyének lehetne titulálni és egyáltalán nem élvezetes. Arthur Bishop életben van, nyugodtan éldegél Rio-ban, de eléggé meglepődik, hogy a modern kor vívmányai révén elég könnyen ráleltek. Szakértelmére igényt tartanának és csakis „erőteljes rábeszélés” miatt vállalja be a melót. Három embert kell eltennie láb alól, de úgy, hogy egyik se látszódjon gyilkosságnak.

Philip Shelby és Tony Mosher forgatókönyvére nincs jobb szó: silány. A megvalósításra pedig egy ismerős kérdést kell leírnom: „Ez most komoly?” A nyitány még egészen rendben is lenne, Statham szépen megismerteti egy vendéglő asztallapját a nagy gazember megbízottjának a csinos ábrázatával, majd jobbra üt, balra csap és kereket old. Igen ám, de csak rá kell venni, hogy elvégezze a nehéz melót és ennek kivitelezését nagyjából félálomban írhatták meg. Az első eset konkrétan nevetséges kategória (a cápariasztó krém megér egy halk kacajt), a másodikat gyakorlatilag megmutatták az előzetesben, a harmadikra csak legyinteni lehet.

mestergyilkos2kep3

Ha már sikeresnek nem nevezhető film folytatását elkészítik, akkor minimum elvárható lenne, hogy egy sokkal összeszedettebb, ötletesebb és kreatívabb darab szülessen. Jelen esetben kimagasló színészi játékra vagy lelkizésre nem is gondolna senki, ám örömteli lett volna, hogy Bishop triplamunkáját szórakoztatóan tálalják. A prológuson és pár jeleneten kívül semmi értékelhető nem akad. Satatham és Alba között nem működik a kémia, logikátlanságok hadán mosolyoghatunk és a CGI rettenetes. Szét kell nézni Hollywoodban, elég sok fiatal tehetség várhat a producerek ajtaján kívül, hogy megmutassa mire képes. Shelbyék sztoriját bármelyik örömmel átnézte és jobbá tette volna. Mert azért valljuk be, lehet, hogy a 80-as években sem voltak túl bonyolultak a szkriptek, de ennél azért mindenképpen jobbak voltak. Durván gyenge akciófilm, 25 %.

imdb: 5,9
rottentomatoes:  22 %

Ui: Tommy Lee Jones-ról nem lehet eldönteni, hogy hirtelen eszébe jutott az Úszó erőd – Időzített bomba korszaka és ezért vállalta be A mestergyilkos 2-t, Jason Bourne-t és a Beépített tudatot vagy csak így próbál pénzt szerezni egy drámájához.

Büdzsé: 40 millió dollár
Eddigi összbevétel: 34 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *