0

Bazi nagy görög lagzi 2 (My Big Fat Greek Wedding 2)

bazinagygoroglagzi

Ha szétnézel a környezetedben és ismerőseid körül, biztosan találsz pár embert, egy családot vagy csoportot, akik nem csak, hogy meg vannak róla győződve, hanem be is bizonyítják, hogy a magyaroknak mindenhez köze van. Minden szó, találmány, miegyéb visszavezethető a magyarokhoz. És ezt gyakorlatilag levetíthetjük bármelyik nemzetre, hiszen minden országban akadnak hasonló hozzáállású és gondolkodású emberek. Nia Vardalos pedig éppen a görögöket szemelte ki és tette meg főszereplőnek.

bazinagygorog

Aranyos kis vígjáték volt a Bazi nagy görög lagzi, amely eleinte a különösebb vizet nem is zavart a bevételi listákon. Ám eléggé kitartóan gyűjtötte a nézőket, nagyobb bevételt egyik héten sem hozott, végül egy év után 241 millió dollárnál távozott a mozikból (10 hónap elteltével is kipréselt magából fél milliót hétvégente). Akkoriban nem esett szó a folytatásról, de manapság franchise-lázban ég mindenki, nem döbbenhetett meg igazán senki, hogy ismét elővették a görög famíliát. Sikerült szépen összetrombitálni az régi szereplőgárdát, egyik színészből sem lett nagy sztár, Nia Vardalos pedig nem igazán tudta meglovagolni az első felvonás sikerét.

Az új film egyik fő problémaforrása, hogy Toula (Vardalos) és Ian (Josh Corbett) 17 éves lányának, Parisnak (Elena Kampouris) vajon hova kellene mennie főiskolára. Egyáltalán jó lesz-e neki az életébe folyamatosan beleszóló család és nagyszülők mindig körülötte mászkálnak? De egyúttal kell egy lagzi is, ha már benne van a címben. Mint kiderül, Toula szüleinek esküvőjét 50 évvel ezelőtt nem hitelesítette a pap. Mit lehetne tenni? Szó sem lehet róla, hogy ennyiben hagyják. Ám ez sem megy oly egyszerűen, mivel Gus (Michael Constantine) túlságosan is „görög” ahhoz, hogy csak úgy megkérje Maria kezét.

bazinagygorog2

A karakterek mit sem változtak, továbbra is ugyanúgy viselkednek, ahogy régen. Alapvetően megmosolyogtató, ahogy egyesek megpróbálnak mindent visszavezetni a görögökre vagy ahogy a családi problémákat próbálják megoldani, áthidalni, megközelíteni. Főszereplőről, központi karakterről nem igazán beszélhetünk. Az előző filmben inkább Vardalosra fókuszált a történet, azonban itt ő is csupán mellékkarakter, aki jobbára mosolyog és megértően próbál viszonyulni a többiekhez. A másfél óra alatt nem mélyednek bele túlzottan Paris dilemmájába (bár azért világos, hogy miért lenne jobb elszakadnia a családi fészektől) és Gusék zsörtölődése is csak takaréklángon ég.

Mindezek ellenére egy kedves és aranyos filmről beszélhetünk, ahol nagyjából működnek az előző produkció poénjai és csak ritkán válik túl fárasztóvá a „görögösködés”. 60 %-ot adnék rá, de néhány ouzo elfogyasztása után már eléggé nehezen lehet felidézni bármit is.

imdb: 6,3
rottentomatoes:  28 %

Büdzsé: 18 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel: 47 millió dollár
Eddigi összbevétel: 71 millió dollár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *