3

Top 5 sportfilm, ahol a vesztesek a nyerők

eddietheeagleA héten mutatták be az Eddie, a sas sportfilmet, amely Eddie Edwards síugróról szól. A szemüveges férfi az 1988-as téli olimpián indult és tökutolsó lett, a legrosszabb eredményt produkálta. Ennek ellenére mégsem igazi lúzerként tekint rá a világ. Megküzdött azért, hogy részt vehessen az eseményen, habár elbukott, de mégis a közönség kedvence lett. Akadt a filmtörténelem során néhány sportoló vagy csapat, akik az oddsok ellenére eltökélten próbáltak bizonyítani. Rengetegen drukkoltak nekik és a nagy álom csupán álom marad számukra, de a nézők nagy része mégis szorított és szurkolt nekik. Nézzünk egy top 5 összedobott összeállítást.

Minden idők egyik legjobb bokszfilmjében alig hitt valaki. Megérdemelt volt a megasiker és egyúttal Sylvester Stallone is ismertté vált. Apollo Creed nehézsúlyú bajnok egy amatőrrel méri össze az erejét, maga Rocky is meglepődik, hogy éppen rá esik a választás. De ha már így alakult, belead-apait anyait a felkészülésbe. Habár a végén alul marad, de az Olasz Csődőr nevét mindenki megismeri.

Ron Shelton néhány évvel a Baseball bikák után (amely szintén elférne a felsorolásban) ismét Kevin Costnerrel dolgozhatott, csak ezúttal a golf állt a középpontban. A Fejjel a falnak filmben Costner sikerrel gurítja a labdát egyik lyukból a másikba és ráadásul egykori nagy riválisát is le tudná győzni. Azonban a végső „menetben” ahelyett, hogy a könnyebb utat választaná, inkább makacsul ragaszkodik elképzeléséhez. És ugye a végén mindenki erre a rendkívül szép ütésre fog emlékezni.

Peter Berg 2004-es Friday Night Lights filmjében Gary Gaines (Billy Bob Thornton) edző munkája nem nevezhető könnyűnek. Mindenkivel meg kell küzdenie, ráadásul a rasszizmus és a társadalmi egyenlőtlenségek is helyet kap a történetben. Végül sikerül ütőképes csapatot összehoznia és eléggé szépek az esélyek, hogy a megnyerjék a nagy trófeát. A hősies küzdelem során az utolsó másodpercekben elbuknak, de ettől függetlenül a remény továbbra is ott él mindenkiben, egyúttal valamiképpen mindenkiből jobb ember válik.

Manapság Tom Hanks inkább komolyabb filmeket vállal, de régen letett az asztalra jó néhány szórakoztató, klasszikusnak nevezhető vígjátékot. A Micsoda csapatban egy kissé kiégett, szkeptikus edzőt játszik, akinek nem igazán tetszik, hogy csajokból egy ütőképes baseballcsapatot faragjon. Végül Hanks hozzáállása is megváltozik, illetve a játékosok is mindent beleadnak. Az izgalom a tetőfokára hág, ám…

Jamaikai bobcsapat? Tessék? Igen, jamaikai bobcsapat Na ne röhögtessetek, gondolhatja a potenciális néző és ugyanígy áll hozzá régen mindenki. De néhány jamaikai igenis úgy érezte, hogy komoly eséllyel indulna a téli olimpián. Eleinte maguk a résztvevők sem hittek benne, de a sok edzés és a kitartás meghozta gyümölcsét. Habár felborulnak,  de akkor is átmennek a célvonalon és még a riválisok is megtapsolják őket. A Jég veled bármikor újranézhető film.

3 komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *