5

Box Office: Az Őrzők

guardiansofthegalaxy1Észak-Amerikai box office

Szépen bevezette hőseit a Marvel a mozikba, bemutatkozott néhány élvonalban harcoló karakter. Meglapoztak, mondhatni! És mivel mindezt eléggé jól csinálták szétnézhettek, hogy ki kaphatná meg a bizonyítást. A galaxis őrzőire esett a választás és bátran 170 millió dollárt öltek bele a kockázatos vállalkozásba. Ha évekkel ezelőtt ezzel a csapattal indították volna a filmes univerzum építését elképzelhető, hogy könnyen lebőgtek volna. De már van mögöttük jó néhány produkció, tudják hogyan kell eladni a kész művet és az első előzeteshez szkeptikusan hozzáállók tömegeit is sikerült megnyerni. Az elmúlt időszakban egyre több pozitív visszajelzés és kritika érkezett a filmről és talán tudatosan, de a Star Wars hangulatot is megpróbálták az előtérbe tolni. Az előrejelzések legalább 65 millió dollárt jósoltak a képregényfilmnek, de a csütörtök éjféli vetítéseken bezsákolt 11,2 millió dollár már azt mutatta, hogy ennél jóval több lesz. A hétvégén 94 millió dollár folyt be, ami nem csak az év egyik legjobb nyitánya, de egyben minden idők legjobb augusztusi nyitó hétvégéjére. Elég szépen túlszárnyalta az eddigi rekordtartó Bourne ultimátumot, amely „csak” 69,2 millióval tudott kezdeni. Vajon eljut 300 millió dollárig? Idén nyáron egyetlen film sem tudott igen nagy magasságokba jutni bevétel terén, sőt még a 250 millió dollárt sem lépték át A galaxis őrzői lehetne a szezon megmentője.

Első pillantásra a James Brown-ról szóló életrajzi film nem éppen a nyári időszakba való. Sőt, sokadik ránézésre is inkább egy októberi-novemberi premier lenne a Get on Up-nak a legalkalmasabb. Anno a Ray novemberben kezdett, a Walk The Line pedig októberben. Pár hete a Clint Eastwood vezényletével forgott Jersey Boys kezdett szerényen. Tate Taylor műve csupán 14 millió dollárt tudott összeszedni, ami nem nevezhető kimagaslónak. Az általános vélemények és a kritikák szerint egyáltalán nem egy rossz filmről van szó.

Régebben bemutatott filmek: A múlt heti éllovas mélyrepülésbe kezdett, Luc Besson akciófilmje 58 %-kal hozott kevesebbet, de a befolyt 18 millió így is elég volt a második helyre. Sajnos nem járt jobban Herkules sem, a 100 millióból készült kaland-fantasy már csak 10,7 millióra volt képes, amivel átjutott a félszázmilliós bevételen. A költséges produkciót a nemzetközi bevételek húzhatják ki a bajból, folytatásra nem számítsunk. 189 milliónál tart A majmok bolygója: Forradalom, lehagyta az előző felvonás 176 millióját. A gond csak az, hogy sokkal többe is került és eddig nem tűnik úgy, hogy hozná a reboot összbevételét. Cameron Diaz Szexvideója egyre kevesebb embert érdekel, elmarad a siker. Immáron 729 helyen adják az A Most Wanted Man thrillert, a Philip Seymour Hoffman főszereplésével készült alkotás 3,3 millió dollárt szedett össze.

Hétvégi amerikai top 10 mozis bevétel, az adatok a mojo-ról vannak és millió dollárban értendőek.

Cím

Hétvégi bevétel

Eddigi bevétel

Változás %-ban

Büdzsé

A galaxis őrzői

94,00

94,00

170

Lucy

18,28

79,57

– 58,4

40

Get On Up

14,03

14,03

30

Herkules

10,70

52,34

– 64,1

100

A majmok bolygója: Forradalom

8,70

189,33

– 48,1

170

Repcsik: A mentőalakulat

6,42

47,59

– 32,6

50

A megtisztulás éjszakája

5,55

62,96

– 47,0

9

Szexvideó

3,55

33,90

– 41,3

40

And So it Goes

3,34

10,47

– 28,0

A Most Wanted Man

3,32

7,05

+ 23,7

5 komment

 1. A majmok bolygója simán hozza az előző rész összbevételét. Még 50 millióval van lemaradva, és ez csak a 4. hétvégéje volt. És akkor még nem is számítottuk a francia és olasz bevételt, ahol most nyit, Németországban és Japánban meg még később. Most tart 450 milliónál, egy százas még simán jön hozzá. Ha nem is kiemelkedő eredmény, azért nem számít rossznak.

  • Nyereség? 170 millió dollár meg úgy 60 milliós marketing mellett a 450 millió egyáltalán nem profit. Persze még jön a DVD, blu ray bevételek meg a tévéjogok. Szóval a végén pluszban lesznek. Ugyanakkor ez a bevétel kissé csalódás, hiszen a reboot sok jó véleményt és kritikát kapott, ilyenkor jóval több pénzt szoktak a kasszáknál hagyni a folytatásnál. Ebben bízhatott a stúdió is, hiszen az előző rész 93 millióba, a Forradalom meg 170-be került.

   • Az ökölszabály az ilyen számításoknál az, hogy a büdzsé (itt 170 millió) dupláját kell kitermelni, hogy egyáltalán nyereségről beszélhessünk. Ez persze durva egyszerűsítés, mert a stúdió más %-ot hoz az USA-ból (kb. 60%) és mást mondjuk Kínából (25%). Tehát 200 millió az USA-ban 120 milliót jelent, Kínában meg “csak” 50 milliót. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a nyitóhétvégének nagyobb a jelentősége, később már kedvezőtlenebbek a feltételek. Aztán ott vannak a marketingköltségek, amiket senki nem tud pontosan, azt is rebesgetik, hogy nagyobb címeknél ez is elérheti a 200 milliót.

    Ebből a szabályból kiindulva elég sikeres ahhoz a Majmok bolygója, hogy érdemes legyen folytatást csinálni, de azért vannak ennél sikeresebb filmek hasonló gyártási költséggel.

   • Nem hiszem, hogy a Fox-nak lenne oka panaszra a Majmok bolygója miatt. Amerikában meglesz a 200+ bevétel. Kínában, Németországban, Japánban még be sem mutatták. Ezekkel együtt meglesz külföldön is a 400+. Figyelembe véve, hogy ebben az évben milyen nehezen jön össze az USA-ban a 200 milliós bevétel, elég nagy sikernek számít + ott vannak a pozitív kritikák is. Nem hiszem, hogy sokat gondolkodnak a folytatáson.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *