3

UIP hírlevél

0uip

Eloszlatták a Noéval kapcsolatos félreértést

Korábban vallási csoportok fenntartásaikat fejezték ki amiatt, hogy szerintük a Noé című szuperprodukció túl szabadon kezeli a bibliai történetet. A filmet gyártó Paramount stúdió most igyekszik a problémát rövidre zárni: közleményt adtak ki, remélve, hogy ezzel tiszta vizet önthetnek a pohárba. A közlemény szerint a film cselekményét “Noé története inspirálta”, miközben az alkotók “éltek a művészi szabadság lehetőségeivel”, ugyanakkor a produkció hű maradt Mózes első könyvének eredeti üzenetéhez és értékeihez.

A közleményre már meg is született az első pozitív válasz. Jerry Johnson, a Vallásos Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke, aki már a filmet is látta, üdvözölte a stúdió nyilatkozatát. Szerinte a Noé színvonalas produkció, és biztos benne, hogy a vallásos nézők jól meg tudják majd különböztetni benne, mi az, ami a Bibliából származik, és mit tettek hozzá az alkotók.

Noé történetének vászonra vitele kamaszkora óta szívügye volt a rendezőnek, Darren Aronofskynak (Fekete hattyú), aki olyan sztárokat kért fel a főszerepekre, mint Russell Crowe, Sir Anthony Hopkins, Jennifer Connelly és Emma Watson.

(Noah – hazai bemutató: 2014. március 27.)

Egy vicc és Woody Allen ihlette a Ted alkotójának új filmjét

Westernvígjátékkal áll elő a Family Guy és a Ted alkotója, Seth MacFarlane, aki titokban regényt is írt a produkció forgatókönyve alapján. A Hogyan rohanj a veszTEDbe a vadnyugat mítoszáról rántja le a leplet, persze a szerző tabukat nem ismerő stílusában. A regény megjelenése alkalmából a tekintélyes Wall Street Journal közölt cikket MacFarlane-ről, betekintést engedve az alkotó boszorkánykonyhájába. Kiderül például, hogy a Hogyan rohanj a veszTEDbe egy vicc és Woody Allen egyik régi filmje nyomán született. A Family Guy készítése során MacFarlane és barátai gyakran azon poénkodtak, annyira unalmas lehetett az élet a vadnyugaton, hogy abba lehetett belegebedni, nem a folytonos pisztolypárbajokba. A westernvígjáték másik inspirációs forrása a napóleoni háborúk idején játszódó Szerelem és halál című Woody Allen-film volt, amelyben az Oscar-díjas rendező gyáva katonát alakít. Így lett a Hogyan rohanj a veszTEDbe főhőse egy gyáva farmer (MacFarlane), akit a lúzersége miatt otthagy a felesége (Amanda Seyfried). Hősünk össze akarja szedni magát, ezért egy harcias amazontól (Charlize Theron) vesz vadnyugati leckéket, nem tudván, hogy a hölgy a környék legnagyobb haramiájának (Liam Neeson) a felesége.

A film forgatókönyve alapján íródott regényről a Wall Street Journal recenzense azt írja, hogy a rendhagyó vadnyugati történetet MacFarlane művészetének visszatérő motívumai fűszerezik, azaz a bizarr halálnemek és a hasmenés.

(A Million Ways to Die in the West – hazai bemutató: 2014. június 12.)

Kiderült, hogyan tér vissza a Terminátor

A maga nemében egyedülálló film lesz a Terminator: Genesis, amely az időutazó kiborgról szóló sorozat ötödik része lesz. Jó ideje folynak a találgatások, mi lesz az új epizód: folytatás, előzményfilm (prequel) vagy reboot, azaz olyan mozi, amely új színészekkel elölről kezdi az egész történetet, ahogyan a Star Trek esetében is történt nagy sikerrel. Nos, a Moviehole értesülései szerint az új Terminátor-film 3 az 1-ben darab lesz, azaz egyszerre folytatás, előzményfilm és reboot. Ilyen még nem fordult elő a filmtörténetben.

A különös megoldás úgy áll elő, hogy a film felidézi az eddigi epizódok kulcsjeleneteit az első rész 1984-es idősíkjától 1990-en át egészen a komor jövőig – a néző mindvégig az időutazó Terminátort követi. Az is biztos, hogy Arnold Schwarzenegger tér vissza a kiborg szerepében, de azt még nem tudni, digitálisan átalakítják-e a külsejét, hiszen az első rész óta mégiscsak öregedett harminc évet.

0ast

3 komment

  1. Mi miatt nem problémáznak a vallási fanatikusok? 🙂 ,még hogy nem lesz elég hiteles a noé film, miközben köztudott hogy a bibliát is az emberek írták, vagyis a legtöbb történet benne a képzelet szüleménye.

  2. Teljesen mindegy milyen pozitív vagy negatív hullámot akarnak a Noé köré gerjeszteni, Aronofsky-t veszem számításba, aki eddig 5 jó filmmel bizonyította, hogy erre a produkcióra is jegyet váltsak. Függetlenül attól, hogy ki mit mond, ja és vallásos embernek tartom magam, csak mellé megvan a józan eszem is. Ennyi.

  3. Itt valószínűleg az Amerika vallásos felének legnagyobb részét kitevő különböző neo-protestáns felekezetek problémázhattak, akiknél a Biblia értelmezése egészen másféle, mint pl. a katolikusoknál vagy az európai történelmi protestánsoknál. Utóbbiak néhány ószövetségi történetnél (így Noénál) nem a valóságalapot, hanem a tanító jellegű üzenetet hangsúlyozzák, előbbiek sok esetben ragaszkodnak a szó szerinti értelmezéshez (magyarul korabeli tudósításként olvassák és megtörtént eseményekként értelmezik Noé történetét). Ezért van az a leegyszerűsített kreacionizmus-vita is odaát (teremtés v. evolúció?), holott a két paradigma egyáltalán nincs ellentétben egymással.

    Egyébként úgy vagyok, mint Aktakukac1989: vallásos, és használom az eszemet (ugyanis azt arra kaptam, hogy használjam).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *