1

InterCom hírlevél

0intercom

Az Oscar legfontosabb kérdése

Mi érdekes az Oscarban? A díjátadás előtt mindenki azzal foglalkozik, hogy megtippelje, ki fogja a legtöbb elismerést hazavinni. (Idén a válasz: a Gravitáció tarolt, alkotói hét Oscart gyűjtöttek.) A nagy este után viszont minden megváltozik, a kritikusoké meg a netes kommentelőké lesz a főszerep, akik buzgón elemzik a díjakat és gálaműsort.

A Google-nál viszont a lényegre hajtanak: lefuttattak egy bonyolult belső vizsgálatot, hogy megtudják, mire kerestek rá e témakörben a legtöbben az Oscar-díj átadásának napján. És a válasz igen meglepőre sikerült.

A második legtöbb keresés Jennifer Lawrence-szel volt kapcsolatos. A színésznő tavaly már kapott egy Oscart, és az Amerikai botrány (16) (American Hustle, már a mozikban) szereplőjeként idén is a jelöltek közé került. A különleges tehetségű és szépségű színésznő mindössze 23 éves, és így összesen már 3 Oscar-jelölést gyűjtött: ez rekord. De a világszerte rekordmennyiségű kérdés másra vonatkozott: hogy kivel jár éppen a szép sztár.

Azoknak, akik a neten nem találták meg, itt a válasz. Jennifer Lawrence újra a régi fiújával randizgat: Nicholas Hoult és ő 2013 elején szakított, de még a nyáron újra összejöttek: azóta zavartalan a kapcsolatuk. Bár a vörös szőnyegen a színésznő egyedül sétált végig, a nézőtéren már egymás mellett ültek: Hoult még egy szelet pizzát is megszerzett azok közül, melyeket a műsorvezető hozatott az éhes hírességeknek. Hamarosan azonban ismét egy filmben szerepelnek, ugyanis májusban jön az X-Men: Az eljövendő múlt napjai (12E) (X-Men: Days of Future Past, bemutató: május 22.).

IC Press

0jlnh

A nő – ötször

Az idén Spike Jonze kapta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat. A nő (Her, már a mozikban) valóban az elmúlt évek legeredetibb filmje – de A John Malkovich-menet és az Adaptáció rendezőjétől nem is várhatunk mást.

Talán még az sem meglepő, ahogy a forgatókönyvhöz és a filmkészítéshez viszonyul: pedig biztosan egész másképp csinálja, mint a legtöbb kollégája. És ezzel ő is tisztában van.

– Irigylem a Coen-testvéreket – nyilatkozta az immár Oscar-díjas író/rendező, amikor a műhelytitkairól kérdezték. – Ők egyszerűen leforgatják, amit leírtak, megvágják, és kész a film. Én viszont lassan, lépésenként dolgozom. Van olyan jelenet A nő-ben, aminek ötször rugaszkodtunk neki. Mindannyiszor leforgattuk, összevágtam, de valahogy nem tetszett a végeredmény: egyszer a szöveg sikerült túl bonyolultra, máskor nem lett elég izgalmas, vagy nem pont azt fejezte ki, amit akartam. Ilyenkor újra hívtuk a főszereplőt, Joaquin Phoenix-et meg Scarlett Johansson-t, és újra forgatni kezdtünk. És reméltük, hogy ez már az lesz, amit keresünk. Kicsit lassabb, körülményesebb, költségesebb módszer – de én nem tudnék másképp filmet készíteni.

IC Press

Electro pozitív töltése

Bár Jamie Foxx Electrót, a főgonoszt alakítja a nyár nagyon várt, és különösen látványosan ígérkező képregényfilmjében, A csodálatos Pókember 2.-ben, mégis ragaszkodik a pozitív szerepvállaláshoz. Ő is csatlakozott a WWF (a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi segélyszervezete) új programjához, az Earth Hour Blue-hoz. Foxx azt kéri Pókember rajongóitól, a neten keresztül adakozzanak egy ugandai vidék falvai számára, hogy ott napkollektorokat és agyagtűzhelyeket építhessenek, és így megóvják a környéken frissen rehabilitált, eltűnésre ítélt erdőt. Ahogy a színész videóüzenetében mondja, egyetlen energiatakarékos agyagtűzhely építése évente 33 fa túléléshez járulhat hozzá. Idén a WWF segítségével fiatal önkéntesek egymillió facsemetét ültetnek el Ugandában.

Jamie Foxx azt nyilatkozta, hogy egy szenvedélyes videófelvétel győzte meg arról, segítenie kell. A felvételen ugandai szuperhősök próbálták bebizonyítani a világnak, hogy a faültetésre szükség van, ám ahhoz, hogy a fák életben maradhassanak, a közelben élők energiafelhasználást is meg kell oldani.

Foxx valamint A csodálatos Pókember 2.-beli partnerei, Andrew Garfield és Emma Stone az idén együtt száll szembe a környezetrombolással – reméljük, a szuperhősök ezúttal is győznek.

A videó itt látható: http://www.youtube.com/watch?v=9hXDzCtXguY

IC Press

Hatalmas Godzilla

A múlt hét nagy örömmel végződött néhány filmrajongó számára. Nagyon naggyal. Egy New York-i moziban, a rendező jelenlétében nézhettek meg 15 percet Godzilla (Godzilla, hazai bemutató: május 15.) feltámadásából. A világ legismertebb szörnyét új életre vezénylő filmes, Gareth Edwards a vetítés után szívesen mesélt is a lelkesedő nézőknek. Például elmondta azt, hogy az új szörny 106 méter (350 láb) magas lesz.

– Akkorát akartunk, hogy bármilyen városképből kilógjon – mondta el a rendező. – De nem akartunk túlzásba esni: kell, hogy legyen ellensége, ami fölé magasodhat, különben eltűnne az izgalom a filmből.

A kérdezősködők azt is megtudták, hogy a rendező úgy emlékszik, Godzilla hangját nehezebb volt megalkotni, mint a látványát: a hangot ugyanis az alapoktól kellett megteremteni, míg a test megépítéséhez felhasználhatták az eredeti filmek néhány ötletét. De ez még mindig nem a lényeg. A rendező abba is beavatta a kíváncsiskodókat, hogy mi inspirálta őt igazán a filmezés során:

– Az elmúlt évben nem volt olyan nap, hogy ne mondta volna nekem valaki ezt: imádom Godzillát, el ne b*szd!

IC Press

Egy komment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *