5

Phantom

phantom

Tegyük fel, hogy Kovács Béla elmegy gombászni a szlovák határ közelébe, majd eltűnik. Megtalálják ruháit, kosarát, de a férfi nyom nélkül felszívódik, nem sokkal jönnek a nyomozók és a magyarok a szlovákokkal karöltve titkosítják az ügye. Később a konteo blog pedig megírja a lehetséges variációkat, hogy vajon mi történhetett Kováccsal. Elrabolták az űrlények? Atomot csempészett volna gombának álcázva? A filmjogok mindenesetre gyorsan elkelnek, hogy valaki leforgassa saját verzióját. A producerek és az írók nagyjából úgy állnak hozzá a rejtélyes, furcsa, megmagyarázhatatlan, a kormány által titkosított történésekhez hogy hozzáteszik saját elképzelésüket. Nem így történt, de legalább izgalmasan hangzik.

1968-ben egy szovjet tengeralattjáró elsüllyedt. Találgatások és elméletek sokasága látott napvilágot, az amerikai és a szovjet kormány nem hozta a közvélemény tudomására az adatokat. A baleset körülményei még most sem ismertek, de az biztos, hogy később az amerikaiak rátették a mancsukat a roncs néhány részére. Néhány embert még most is foglalkoztat az eset, az ügy megmozgat néhány agyat, Todd Robinson elgondolását forgatókönyv formába öntötte. A Phantom a 68-as ügyet veszi alapul, de mivel a részleteket és a körülményeket homály fedi filmjére elég nehezen lehet rásütni, hogy valóban így történt csak annyit ér el, hogy esetleg mások is elgondolkozzanak mi történetet a hidegháború ezen szakaszában.

phantom1

Demi (Ed Harris), a tragikus múlttal bíró, visszavonulást előtt álló tengeralattjáró kapitány egy új, top secret küldetést kap, nem sokkal indulása előtt kiderül, hogy a fedélzetre lép még két személy a Különleges Projektek Intézetétől. Már az elején érzik, hogy nem hiába küldték őket a nyakukra, gyorsan kiderül, hogy valamiféle furcsa eszközt tesztelnek akcióban. Az eredmények kielégítőek, jöhet a következő lépés, amely nem nyeri el a kapitány tetszését. Meg kell akadályoznia, hogy a terv sikerrel járjon, a világ sorsa függ tőle.

Robinson nem végezte el rendesen a házi feladatát. Habár orosz oldalon vagyunk egy-két ismert kitett képén, vörös csillagon kívül minden olyan, mintha az amerikai oldalon lennénk. A költségvetésből nem futotta egy tanácsadóra? Erősen elkélt volna, hiszen ezzel csak azt éri el, hogy esetleg a hozzáértő nézők kinevessék filmjét. A rendező-forgatókönyvíró úgy gondolta, hogy ráerősít az egyik sztereotípiára, így mindig tudjuk, hogy kiket alakítanak a színészek: Ez pedig nem más, mint a vodka. Úgy vedelik , mintha csak vizet innának, lefekvés előtt vagy éppen evés közben megisznak néhány kupicával és még csak meg sem látszik rajtuk. Mert tudvalevő, hogy az oroszok vodkát isznak, állandóan! Ugye?

phantom2

B kategóriás film, ezt gyorsan le lehet szűrni, Robinson nem a részletekkel törődött, a produkcióról lerí, hogy nem is ez foglalkoztatta. Felvázolt egy alapproblémát, amelyet a víz színe alatt szűk folyosókon, termekben, a parancsnoki hídon kell megoldani. A tengeralattjárót nem lehet elhagyni, onnan csak a torpedók távozhatnak. Demi megpróbálja kézben tartani az irányítást és valamennyire elégedetté tenni a hívatlan vendégeket, illetve a Sztálin bajuszt viselő politikai tisztet. Ám eljő az a pillanat, amikor már nem lehet lavírozni a lehetőségek között és állást kell foglalni.

Természetesen nem maradhat ki egy-két víz alatti csörte, összefutnak ellenséges tengeralattjárókkal, cselezhetnek, kerülgethetik a másik fél torpedóit és egyúttal tesztelhetik a saját járművük határait is. Ám inkább a fedélzeten zajló vélemények ütköztetése áll a középpontban. Az Ed Harris által játszott, apja segítségével ranglétrán felkapaszkodó kapitány és David Duchovny által megformált, világformáló terveket szövögető KGB-s nincs azonos hullámhosszon. Az események sűrűjében az előny hol az egyik, hol a másik félhez kerül, a feszültség csöppet növekszik, de nem annyira, hogy a szék karfáját markoljuk izgalmunkban.

Régen volt már igazán jó tengeralattjárós film és ki tudja, hogy mennyit kell még várni egy minőségi darabra. Mert a Phantomot könnyedén el lehet felejteni, egyszeri szórakozásra felel meg, az igényszint lejjebb tekerésével.

imdb: 5,7

rottentomatoes 24 %

5 komment

 1. Én 40 perc után lekapcsoltam, unalmas, nagyon gagyi és unalmas fércmunka….Below óta nincs normális film ebben a témában, de legalább az üt, vagy ötször láttam már :).

 2. Amit tudni kell róla, hogy Ed Harris és David Duchovny mellett ott van William Fichtner és Lance Henriksen (igaz neki csak nyúlfarnyi szerep jutott). Nekem ennyi elég volt ahhoz, hogy megnézzem. A minimál költségvetés (18 millió dollár) nem nagyon látszik, a belső felvételek vagy valóban egy kiselejtezett szovjet tengón vették fel, a víz alatti felvételek CGI-sek, és tényleg jók, ráadásul a tengeralattjáró-hadviselés terén is realisták maradtak a készítők.

  Ahol gond van, az az egész történet, tele logikai bukfencekkel (egy példa: ha Ed Harris első hajója volt a B-67, akkor az még a legszélsőségesebb esetben is egy átalakított rakétahordozó 611-es (NATO: Zulu) osztályú tengó lehetett, az első ilyet 1956-ban alakították át, és az első 611-est 1952-ben bocsátották vízre. Szóval Ed Harris hajója maximum 16 éves lehetett 1968-ban, ehhez képest Fichtner végig azzal jön, hogy milyen régi és elavult…), és elég nehézkesen magyarázhatóak a tettek és történetek. Elég annyit mondani, hogy 1968-ban voltak mélyponton a szovjet-kínai kapcsolatok, ami 1969-ben pár száz halálos áldozattal járó határvillongásokba torkollott?

  Szóval a rendező mellett volt egy jó katonai szakértő, de a forgatókönyv író még a történelem könyvet sem vette elő, mikor papírra vetette a történetét. Kár érte amúgy, mert ilyen színvonalú kivitelezés és ilyen színészek mellett egy jobb történet egy mai Hunt for the Red October is lehetett volna…

  • De a szakértő megmondhatta volna, hogy a forgatókönyvvel van némi gond.
   Én valahogy úgy látom, hogy a rendező-író akart egy paranoia filmet készíteni, de csak felületesen nézett utána a részleteknek.

   • Hááátttt… Lehet igazad van, de én ilyen mélyre nem mennék, mert már közel van az összeroppanási mélységhez. 😀

    Viccen kívül, az csak most tűnt fel, hogy a rendező egyben forgatókönyv író is. Így tényleg nincs mentsége… :\

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *