28

Az éhezők viadala (The Hunger Games)

 

A folytatásról itt esett szó.

Talán a Harry Potter indította el a folyamatot, de elképzelhető, hogy Hollywood egyébként is lecsapott volna a fiatal felnőtteket megcélzó regénysorozatok jogaira. Mindenesetre a nagy bevásárlási láz hevében csupán egy-két próbálkozás váltotta be a reményeket, a Potter után keletkezett űrbe Az éhezők viadalának sikerült befészkelnie magát, s úgy fest, hogy az Alkonyat végeztével egyedül uralhatja a piacot.

Suzanne Collins regénye disztópikus Amerikát fest le, a hatalmat a Kapitólium gyakorolja, amely ellen a körzetek lakói háborút indítottak, ám kétségbeesett lázadásukat kegyetlenül leverték, a vezetés pedig elhatározza, hogy bevezet egy véres, kegyetlen, a gazdagok számára szórakoztató viadalt, ahol csak egy ember győzhet. Erre a sokak által kedvelt, még többek által kevésbé várt eseményre azért van szükség, hogy a körzetek soha ne felejtsék el a múltat, még véletlenül se jusson eszükbe hasonló cselekedet. Belesulykolja a népbe, hogy mennyire bánják, hogy a háború elfajult, mindenki súlyos árat fizetett, épp ezért van szükség a viadalra, ezzel tisztelegve a múlt előtt és együtt gondolnak a békés közös jövőre. Pedig egyáltalán nem erről van szó, hanem a bosszúról.

A játék nem más, mint egy igen drága cirkusz és a manapság oly divatossá vált valóságshow-k körüli felhajtás elé állít görbe tükröt. Elnézve a filmet pont ugyanerről szólnak a mostani műsorok is, a különbség csupán annyi, hogy nincsenek embervadász adások. Még. Az efféle adásokban sorra bemutatják a játékosokat, a jelölteket, akik már a házigazda előtt megnyerhetik a közönség szimpátiáját. Feltéve persze, ha a házigazda is úgy akarja, mert a lényeg, hogy minél többen megkedveljék és szurkoljanak, hiszen sokkal olajozottabban működik a dolog, ha sokan szurkolnak a háta mögött.

Parádéznak a filmben is, de még hogy. A körzetek lakói egytől egyig szegények, soha nem láttak még ilyen csiricsáré ruhákban flangáló embereket, mint a fővárosban. A körzetekben egyszerű és szürke volt minden, de az ország középpontja úgy fest, mintha Jean-Pierre Jeunet néhány divatdiktátorral összeült volna és szépen kiagyalták, hogy Kapitólum gazdagjai miféle göncöket hordhatnak és milyen frizurájuk lehet.

Természetesen a főhősnőre elég hamar felfigyel mindenki. Így volt ez mindig (szinte minden adaptációban), így van ez most is. A viadalra való önként jelentkezésével Katniss eléri, hogy mindenki megjegyezze a nevét és hogy a többség megkedvelje. Nem vérben forgó szemű, habzó szájú amazon ő, hanem csak egy jó céllövő lány, aki a húga helyett jelentkezett a viadalra. Túlélni akar, de nem bármi áron. Jennifer Lawrence tökéletes választás volt a szerepre, azoknak volt igazuk, akik már a Winter’s Bone után azt mondták, „hogy belőle még lesz valaki, akárki meglássa”. Woody Harrelson játssza Haymitch-et, aki egykor megnyert egy viadalt és jelenleg mentorkodik, de mindezt csak a piáért teszi. Eleinte nagyon nem fűlik a foga ahhoz, hogy jó tanácsokkal lássa el védenceit, csak az érdekli, hogy tele legyen a pohara, de hirtelen megváltozik álláspontja és csak úgy ontja magából a javaslatokat. Az Elnököt Donald Sutherland formálja meg, kis kertjében szinte már elmélkedve papol a játékmesternek a játék fontosságáról. Josh Hutcherson játssza Peetát, megállja a helyét, ő Katniess körzetének másik „szerencsés” kiválasztottja, nem sok reményt fűz ahhoz, hogy élve megússza.

A regényben elvileg rengeteg az erőszak és még erotika is akad (legalábbis ezt hallottam), ezeket ahol csak lehetett kigyomlálták, úgymond tinibaráttá tették. Gary Ross rendező tette a dolgát, faragott, ahol csak tudott, hogy mindenképp beleférjen egy elfogadható játékidőbe a könyv cselekménye. Ezért a sokat látott, szőrösszívű kritikusok csak hálásak lehetnek neki, hisz ott nem kötnek bele filmjébe, ahol nem akarnak. Igen, bizony közhelyes sztori, ahol több karakterre nem jut idő, csupán felvázolják, hogy valaki jó szándékú vagy éppen felettébb gonosz természetű. A társadalomkritikából se maradt sok, de e felett is szemet lehet hunyni. Ross ugyanis több, mint élvezhető darabot tett le az asztalra, aki nem olvasta a regényt az is megérti, hogy miről van szó, ugyanúgy tud izgulni Katnissért, csupán annyi a probléma, hogy olykor olyan szinten rángatják a kamerát, hogy követni nem, csak sejteni lehet mi zajlik a vásznon. Rá kellene már jönni, hogy nem mindig van értelme annak, ha így mutatják be a cselekmény bizonyos részét. De legalább a romantikus szálat csak a vége felé kezdik erőltetni, de azt is elfogadható módon, ami csak dicséretes.

imdb: 8,0
rottentomatoes: 85 %

Büdzsé: 78 millió dollár
Eddigi amerikai bevétel 155 millió dollár
Eddigi összbevétel: 214 millió dollár

28 komment

 1. “A regényben elvileg rengeteg az erőszak és még erotika is akad (legalábbis ezt hallottam)”

  Ezt rosszul hallottad, gyakorlatilag minden ilyen jellegű dolgot egy-az-egyben beletettek. Egyébként a könyvben sem jutott több karakterre idő (nem mintha ez jó lenne, de a lényeg, h nem a film hibája)

 2. A regényben egyáltalán nincsen erotika,az erőszak sincs túlzásba víve,csak amennyire a téma engedi.
  A film tényleg jobb lett,mint a mostanság megszokottak.Érezhető volt,hogy rendesen meglett tervezve és felépítve az egész.Én leginkább azt hiányoltam,hogy a filmben nem tettek említést a viadal nyertesének “nyereményére”,mert a könyvben azért elég sokat említik,itt meg mint ha nem is lenne,emellett,hogy a főhősnek azért volt rendesen háttértudása,mint a bogyók és egyéb növényekről,amelyek szintén ki lettek hagyva,és így nem volt világos mit honnan is tudott. Szerintem lehetett volna egy kicsit hosszabb,hogy minden részletesebb momentum belekerüljön.
  A 80% teljesen korrekt szerintem.

 3. azt valaki elmagyarázná, hogy mire fel ez a nagy hiszti a film körül? ennyire uborkaszezon van?

 4. @dzsoni szánsájn: @jikininki: Én sem értem. Csak pislogok, hogy mindenki odáig van érte, meg vissza. Nem láttam a filmet, de az egésznek olyan hype-szaga van.

  Lehet, hogy csak én nem vagyok vevő az ilyen tiniknek szánt dolgokra (a Harry Potter-ből 10 mondatot nem tudnék mondani, miről szól, az Alkonyat első részének a feléig bírták az idegeim, annyira gagyi), de ez az Éhezők viadala is csak egy erőltetett franchise előszele, amit ügyes marketinggel belekódolnak az emberekbe, hogy EZT KELL SZERETNI. Azt hiszem, én inkább protestálok. 🙂

 5. @A nép fia: Szép dolog, ha protestálsz, de talán nem kéne élből elvetni, mert hype van…
  Úgy mondom ezt, hogy közben hasonlóképpen vagyok az általad említett filmekkel, mint Te, sőt, egész mostanáig a Hunger Games sem izgatott, jól elvoltam a Prix d’Danger-rel, vagy végső soron a Running Men-nel:)
  Na jó, ennyit az ártatlanság védelméről:)

 6. @A nép fia: Tény,hogy nagy hype van körülötte,de ez szerintem annak tudható be,hogy rengetegen olvasták,mivel nem túl vaskos olvasmány,ezért azok akaratlanul is szeretni fogják,bármilyen is. Kicsit én is sokallom némely helyeken a pontokat,de azért egy mozi jegyet szerintem megér bőven.

 7. Annyit írtak róla, úgyhogy tegnap megnéztem. Röviden ösdzefoglalva: KIDOBOTT PÉNZ volt!!! Ebben a filmben SEMMI extra vagy különleges nincs. Lehet, hogy tiniregénynek elmegy de filmben semmi olyat nem nyújt, amit már a ’80-as ’90-es évek posztapokaliptikus “üldözünk néhány embert” típusú filmjei nem mutattak volna be. Egyszer nézhető tucatfilm hosszúra nyújtva.

 8. @A nép fia: Akkor ezek szerint a Dark Knight Rises, az Avengers, a Hobbit vagy épp a Prometheus sem érdekel.
  Nem minden rossz, ami körül van hype. Persze gyarkan belebukik a néző mert óriási elvárásokkal ül be rá, de ezt is meg kell tanulni kezelni.

 9. @Swarm: A Batman-nek kb. 80 éves képregényes múltja van, az Avengers-nek “csak” kb. 50. A Hobbit szintén egy 30-as években megjelent könyv, a Prometheus (ami amúgy szintén nem érdekel) pedig a dicső emlékű Alien-filmekhez kapcsolódik, aminek az első része szintén idestova bő 30 éves. Kicsit más a súlyozásuk, a múltjuk, a világuk, mint egy alig 1-2 éves híg tiniregénynek. Szerintem.

  Nem állítottam, hogy az Éhezők viadala rossz film, hiszen nem láttam. Azt mondtam, hogy ez a csapból folyó marketing és hype inkább ellenszenvessé, mintsem szimpatikussá teszi. Meg hát… ebből már kinőttem. Mit ne mondjak, az Avengers-t is csak azért nézem meg, mert ezeken a képregényeken éltem 10 éves koromtól, és kíváncsi vagyok rájuk. 🙂 Nyilván aki meg ezt az éhezős könyvet olvasta, az azért nézi meg. Jól kitalált gépezet ez, mert az olvasókat a filmre csábítja, a nézőket pedig a könyv olvasására. A lóvé meg dől a kiadókhoz, jogtulajdonosokhoz. 🙂 Igazából nem bánnám, ha az én regényemet is hype-olnák és megfilmesítenék. 😀

  Talán majd egyszer, ha a TV2 délutáni műsorsávjában lesz, akkor ezt az Éhezők viadalát is megnézem. 🙂

 10. Miért különleges? Nem az. A bevétel láttán sokkal népszerűbbek a regények a Potternél, az Alkonyatnál, a Percy Jacksonnál, a Narniánál, mindennél.

  Én nem éreztem a marha nagy hype-ot. Legalábbis nem jött minden órában újabb kép vagy videó a filmből, mint pl a Watchmennél. Sőt, még valamennyire visszafogottabb is volt, hiszen a viadalról nem mutatott semmit. Érdekes, de meg tudta állni a stúdió.

 11. @A nép fia: A Batmant azért fogják nézni mert nagy múltja van? Véletlenül sem azért mert Nolan felélesztette a sorozatot.
  Maga az esztelen hype engem is szépen fel tud bosszantani, de Az éhezők viadala egyáltalán nincs túlhypeolva, ahogy Koimbra is írta. Max a tengerentúlon. Ithhon a megjelenésig alig-alig lehetett róla hallani.

 12. @Swarm: Ej-ej, már megint olyan kijelentést tulajdonítasz nekem, amit nem tettem. 🙂
  Egy szóval sem mondtam, hogy a Batman-t azért nézik többen, mert nagy a múltja.

 13. @A nép fia: “én már ebből kinőttem” – bocs, de röhögnöm kell. Nagyon. Nem rajtad – písz:) – , csak azon, amit mondtál.
  Szerintem ugyanannyira nézhető, és szórakoztató tud lenni egy film gyermek, vagy felnőtt fejjel. Ez az “én már nagy vagyok ehhez” valahogy a felnőttet játszó kamaszokra emlékeztet, és a “dedós dolog” definíciójával együtt megröhögtet. A film minősége, “jósága” – vagy a kapcsolódó élmények:) – miatt simán vállalhatóan jó szórakozást nyújthat akárkinek.
  Mondok példákat (kiragadni egyet belőle, hogy nekem nem tetszik, nemér:)), nálam pl. mit jelent, amit gyermekként/kamaszként, és most, túl a 3x-en is meg tudok nézni.
  Vuk
  Macskafogó
  BS-TH westernfilmjei
  BS-TH klasszikusok (Nincs kettő négy nélkül, Nyomás, utána! stb)
  Kommandó
  Terminátor
  Oscar
  …a teljesség igénye nélkül, nem említve pl. a Star Warst, stb.

 14. @Vészmadár: Röhögsz vagy sem, attól még gyakran azt érzem azt, hogy ez egyszerűen számomra dedós. Sőt, tovább megyek: némely filmeknél felteszem a kérdést: EZ HOGY TETSZHET EGYÁLTALÁN BÁRKINEK IS?!?

  Hiszed, vagy sem, sokszor megesik, hogy egy filmet felnőtt fejjel újra nézve azt dedósnak, gyerekesnek érzek, és ebben nincs semmiféle kamaszos felnőtteskedés. Az ember ízlése változik kb. 6-8 éves ciklusokban. Nyilván másak lesznek az igények 8 évesen, más 16, és más 24 évesen… Ez tök normális. Az én ízlésemnek nem való az Éhezők viadala, mert már nem tartok érdekesnek olyan dolgokat, amiket tartottam 14-18 éves koromban, és amiért szerethettem volna ezt a filmet. Ha 10 évvel fiatalabb lennék, akkor biztosan tetszene, de most nem mozgat meg. 🙂

 15. @A nép fia: semmi gond:) vannak filmek, ahol bennem is felmerül a “EZ HOGY TETSZHET EGYÁLTALÁN BÁRKINEK IS?!? “
  (most nem pl a Kis Vuk, meg az Álom.net féle magyar szörnyűségekre gondolok…illetve de, arra is. vagy a Maszk fiára, a sokadik paródiafilmre, mint Spárta a köbön, meg ilyenek…)

 16. @Vészmadár: Na jó, a Kis Vuk és az Álom.net vállalhatatlan….. A világ filmgyártásának a legalja, a hulladéka, a szemete… Komolyan mondom, bármelyik kirgiz kézi kamerás szülinapi zsúr nézhetőbb, mint ezek. Szégyen, hogy erre költi a Filmalap a pénzünket.

 17. Habár a könyv közelébe sem ér az olyan műveknek mint mondjuk a Running Man (vagy a Battle Royale, de az nekem kevésbé tetszett), a film megállja a helyét. Még úgy is, hogy a néhol igen durva, kegyetlen halálnemeket kihagyták, és néhány a könyvben fontos szálat alig-alig erőltettek (pl. SPOILER
  a többi körzet lázadását. Ettől függetlenül azért teljesen korrekt mozi, egyszer bőven érdemes megnézni.

 18. Egyszer nézhetős gyenge közepes film! Amerikában mire ez a hatalmas nyitóhétvége ez nagy rejtély számomra! Semmi különleges extra nincs a filmben,leszámítva a sok idegesítő kameramozgást ami megfájdítja a fejet ezért megnézése után legyen nálunk fájdalomcsillapító!:P

 19. A hype-on való hisztit nem vágom, nálunk a városban ma volt a premierje azt alig ült be valaki, mindenki csak az Amcsi Pite 4-re ment. A könyveket nem olvastam, de bevallom nekem a film meghozta rá a kedvemet és tudom, h maga az egész alapfelvetés már régóta kitalált, nem eredeti találmány, de számomra filmben jól működött az egész. Volt néhány unalmasabb pillanata is a filmnek, de összességében jól működött az egész, azért bevállalt olyasmiket is, amik tinifilmeknél annyira nem szokás. Külön pluszpont az eredeti nyelv, ami szintén javított a film élvezhetőségén 😛 Nomeg bevallom, volt egy-pár pillanat amikor eléggé izgultam az egészen, nálam a tetőpont akkor volt, mikor egy körben állt mindenki a játék elején és szépen számolt vissza az óra 😀 (nemhinném, h ez spoiler, gondolom mindenki aki itt tart tudja miről szól ez a film) Szval a 80% sztem is abszolút megfelelő értékelés, ha nincs kamerarángatás jobb is lehetett volna. Meg kicsit több társadalomkritika se ártott volna.

  @A nép fia: Nem akarok semmi rosszat, de ha nem láttad a filmet és még szándékodban sem áll megnézni, akkor egyáltalán minek foglalkozol egy ilyen poszttal? Értem én, hogy nem érdekel, meg idős vagy ehez, de attól még aki akarja az ígyis-úgyis meg fogja majd nézni (u.i.: sztem egy filmet sem illik/szabad látatlanban fikázni, hisz számomra is okozott már nem egy alkotás kellemes meglepetést)

 20. @Shyllard: Lapozzunk már! Nem írtam róla rosszat egy szóval sem! Azt mondtam: NEM értem ezt a felfújt hype-ot, hogy mitől ennyire menő most ez a film/könyv.

 21. @A nép fia: Akkor sem vágom mire célzol a hype kapcsán, ezer sokkal pofánkba toltabb film volt már, pl ezévben Avengers-ről, meg Prometheusról szinte minden nap van vmi, nomeg a TDKR gépezete is hamarosan be fog mostmár indulni.

 22. én ma néztem meg móziban de nagyon nem voltam lenyűgözve , kvékerek menni ratyivárosba és kinyírják egymást az erdőben… nemtom nem jöt be annyira. 😀

 23. megnéztem ma már én is és nem voltam tőle hasra esve. öcsém azt mondta,hogy a battle royal béna koppintása a cucc.

  nem tudom mennyire van igaza azt se láttam/olvastam, ezt se olvastam csak láttam, de pont elég volt.

 24. (Tudomást nem véve arról, hogy a blog bezárt:)

  Felhajtás ide vagy oda, ez egy tisztességes popcorn, némileg túlzsúfolt társadalmi üzenettel és élvezhetetlenül rángatott kamerával. Jennifer Lawrence-nak pedig erős jelenléte van a vásznon.

 25. Valaki megmondaná, hogy azok a kutyafélék honnan jöttek elő csak úgy gombnyomásra?!Szinte csak úgy ott teremtek a semmiből!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *