15

Még egy John Carter előzetes

Taylor Kitsch a Times Squeren adott interjút a Good Morning America műsornak, majd leadták a John Carter előzetesét.

És akkor essen szó arról, hogy milyen utat járt be a projekt, mire elkészült a film. 1931-ben Bob Clampett már elgondolkodott rajta, hogy A Mars hercegnőjéből készítene egy animációs filmet, ezért felkereste Edgar Rice Burroughs-t, akinek tetszett az ötlet. El is készült egy tesztanyag, ám a negatív vélemények miatt mégsem kapott zöld utat a tervezet.

Az 50-es években Ray Harryhausen vetette fel egy filmverzió lehetőséget, de ekkor sem lett semmi a dologból, majd 30 év múlva, Mario Kassar és Andy Vajna szerezte meg a jogokat és a Walt Disney égisze alatt formálódott a nagy mű. A Disney így is akart egy olyan franchise-t, ami a Star Warsszal és a Conannel versenyezhetne. Ted Elliott és Terry Rossio vetette rá magát a forgatókönyvére, John McTiernan a rendezői széket melegítette. Ő később azt mondta, hogy az akkori trükktechnika fejlettsége még nem teszi lehetővé, hogy megalkossák Burroughs vízióját.

A jogok birtoklásáért a Paramount és a Columbia szállt harcba, előbbi jött ki győztesen a harcból, James Jacks producer Mark Protosevich-et szerződtette le a szkript megírására. 2003-ban Robert Rodriguezt kérték fel a rendezői teendők ellátásra, aki azt tervezte, hogy a hírneves Frank Frazetta illusztrátort kéri fel dizájnernek. Rodriguez már ekkor a Sin City megvalósításán gondolkodott, a képregény alkotójának, Frank Millernek megengedte, hogy megrendezzen egy jelenet, ezzel társrendezői creditet adva neki. Ez viszont egy kisebb vitát szült, ami miatt Rodriguez úgy döntött, hogy kilép a Rendezők Céhéből, ám ennek következtében a John Cartert is el kellett hagynia.

A Paramount ezutá Kerry Conranra bízta a rendezői feladatokat és Ehren Krugerrel íratta át a forgatókönyvet, 2005-ben Conran bedobta a törülközőt, ekkor Jon Favreau került a képbe. Favreau elképzelése szerint a film magában tömörítette volna az első három regényt, de nem volt igazán meggyőző a fejesek előtt, a jogok 2006-ban elévültek, a stúdió úgy döntött, hogy nem tököl többet a projekttel.

2007-ben a Disney újra lecsapott a jogokra, úgy látszik ekkorra körvonalazódott, hogy mit is akarnak. Andrew Stanton kezébe adták a gyeplőt, 2008 elejére elkészült a szkript első vázlata. Immáron nem erőlködtek azzal, hogy több könyvet tömörítsenek egy forgatókönyvbe, az első regény történéseit vették alapul. A költségvetés így is hatalmas volt, Stanton 300 millió dollárral gazdálkodhatott

15 komment

  1. Na ez már egy fokkal meggyőzőbb trailer, még ha nem is ilyennek képzeltem el anno fejben.
    300 millió? Én eddig kb. 120 milláról tudtam.
    Az a gáz, hogy ha tényleg 300 milla, akkor ez bukta lesz, ekkorát biztos nem fog szakítani, ehhez kéne 700 millás bevétel. Bár talán a márciusi premier jó lehet, akkor nem lesz konkurenciája.

  2. @little2: Igen, két igen költséges film közeleg a Disneytől, ez 300-ba került, az Óz előzményfilm meg 200 lesz. Éppen ezért dobta vissza a Lone Ranger-t először, mert túl sokba került volna és ez már túl kockázatos.

  3. @totorohun: ha valami ismerősnek tűnik belőle akkor az azért lehet, mert mások vettek át Edgar Rice Burroughs eredeti regényéből. A megjelenési dátumok:

    John Carter (A Princess of Mars) – 1911

    The Lord of the Rings (regény)- 1954
    Star Wars – 1977
    The Neverending Story (regény) – 1979

  4. @Maesee: Nem az eredetiről beszéltem, hanem a trailerről. Ugyanazok a beálltások, elcsépelt vizuális klisék, amik az előzőekben említett filmekből vannak összeollózva.

  5. @koimbra: Ilyenkor szokott seggre esni az egész a végén.
    A második előzetesnél már elhiszem, hogy eltapsoltak rá 300 millát. Előzetes alapján nem akarok ítéletet mondani, de NAGYON remélem, hogy ez nem egy újabb Green Lantern féle bukta lesz.
    Én megsasolom moziban az biztos, 20 éve várok már rá, a gáz csak az, hogy az utóbbi 6-8 évben minden szar lett, amit nagyon vártam.

  6. @totorohun: Ez csak John Carternél van így, mert a Mars gravitációja úgy hat rá, mint a Földé Supermanre (megjegyzem: Superman erejének forrásának megmagyarázását ebből merítették)
    Jó film lesz, de azt nem értem, hogy tudnak angolul beszélni a zöld marslakók, ha szinte minden képregényben (amit eddig olvastam) ott mindig idegen nyelvezettel volt íródva a beszédjük. Vagy a könyvben is tudtak angolul?(könyvet sajna nem olvastam)
    Valaki világosítson fel!

  7. Eleinte nem érdekelt nagyon ez a projekt,de ez a trailer már sokkal figyelemfelkeltőbb. A Disney valószínű,hogy az Avatar sikerét akarja megismételni. Lehet,hogy sikerülni is fog.

  8. Első könyv kivégezve. Jóféle ponyva, szerethető, de nem egy világmegváltó mű. Fura hogy eltapsoltak ennyi pénzt a filmváltozatra, de ez legyen a legnagyobb bajunk 🙂

    Van még több része, is, agykikapcsoló könnyű olvasmányra vagyok most kiéhezve ,így most azok jönnek.

  9. @Dante McFarlane: Nem beszéltek angolul. Ha jól emlékszem a kommunikációjuk meglehetősen kevés szón alapult mivel főleg telepatikus úton értették meg magukat és Johnnak egész hamar sikerült elsajátítani a beszédüket.

  10. A trailer szánalmas. A könyv nem csak jóféle, hanem az egyik legjobb ponyva… 🙂
    A főszereplő meg sem közelíti John Carter karizmatikus figuráját. Olyan lesz ez is, mint a Max Payne.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *