17

80-as évek: 48 óra

Jack Cates eléri, hogy 48 órára kiengedjék a sittről Reggie Hammondot, akinek segítségével fel tudnak göngyölíteni egy ügyet.

Eddie Murphy élete első szerepe volt és rögtön ismertté vált, később is olyan fickókat alakított, akiknek folyamatosan jár a szája. A 48 órát a Szerepcsere és a Beverly Hills-i zsaru követte, ezek segítségével a 80-as évek egyik legnagyobb sztárjává vált. A 90-es évek közepére karrierje kissé megroggyant, a Dr. Dolittle-vel és A bölcsek kövére franchise-zal sikerült elérnie nagyobb sikereket elérnie, a hírneve azonban eléggé megkopott, inkább humortalan filmeket vállal be és egyre több a bukta is. Nick Nolte mögött ekkor már volt pár alkotás (pl. A mélség, Dobogó szív), ő azonban nem ragadt le egy műfajnál, játszott drámákban, vígjátékokban, thrillerekben. többek között látható volt a Cape Fear – A Rettegés foka, Különös kegyetlenséggel, A zűr bajjal jár filmekben. Később elmaradoztak a főszerepek és a nagyobb filmek, így mellékszereplőként erősítette egyes alkotások színvonalát. Walter Hill a 48 óra előtt már letudta A gengszterek sofőrjét és a Harcosokat, előtte állt a Vörös zsaru, a Trespass és Az utolsó emberig. 2000-ben a Szupernova sci-fivel égette magát, a Vitathatlan börtönbunyós film nem tette helyre karrierjét, de talán majd a Sylvester Stallonéval készülő Headshot akcióval ismét rámosolyog a siker.

Narrátoros jelenet

17 komment

 1. Óriási kedvenc egyszerűen imádom. Egy időben a tv-ben az újraszinkronizált változatot adták ami egész egyszerűen szar volt. Hála az égnek mostanában újra eredeti szinkronnal adták. “Jack. Mivan? Mondj egy mesét. Bazd meg!! Kösz ez a kedvencem…” 😀 ÁÁÁ Ez az egyik olyan film amit bármikor megtudok nézni!!! Klasszikus!!!

 2. ez inkább afféle történelmi áttekintő, mint a 48 óráról alkotott vélemény:) a film egyébként jó, tényleg klasszik. kár, hogy azóta mára Nolte és Murphy is rendesen leamortizálódott szakmában és életben egyaránt. Habár most jön a Luck című sorozat, amiben Dustin Hoffman mellett Nolte is feltűnik – remélem összeszedi magát.

 3. ebben volt amikor mondja :
  kurva szar napom volt úgyhogy ma senki ne baszakodjon velem.
  a busz amivel jöttem 8-szor felfordult, egy kurva meg akart késelni a klotyón. és még a kocsim is felrobbant.
  ezért senki ne baszakodjon velem basszameg. 😀

 4. Jack Gates amúgy Jack Cates, de ettől a cikk még teljesen korrekt, és még több-még több 80′-as évek “retrospektív” cikket szeretnék olvasni!:-)))Amúgy a forgatókönyvírók között ott található Steven E.DeSousa(ezt most lehet hogy én nem írtam helyesen) aki majd kb. 3 évvel később összerittyenti azt a forgatókönyvet ami hemzsegni fog a gyilkos egysorosoktól, és a mai napig az egyik kedvenc akció-kalandfilmem .:-))

 5. @Gevin: Ez inkább előzetes, mint vélemény:) Minden vasárnap van egy ilyen itt. Egy filmről írt iromány itt hosszabb szokott lenni:)Csak amolyan nosztalgia a 80-as évekből.

 6. @mr.roper: Furdal a kíváncsiság. A Kommandóra vagy a Die Hard-ra gondolsz??? 😀 :D. (Bár a Die Hard 5 évvel későbbi) Igazából mind kettő (meg a 48óra is) ott van nálam a legjobb 5 akciófilm között.

 7. @BeniMan: az első telitalálat 😀 😀 de persze a Die Hardot is imádom…főleg a második epizódot.:-) Egyébként ebből az évtizedből még van egy személyes kedvencem amit Koimbra is megemlített:Vörös Zsaru ! Az atmoszférája, a zenéje(Horner Forever!:D)és a remek(szerintem tényleg remek)dialógusok miatt.Írjatok erről is kritikát, ha lehet.:-)

 8. Imádom ezeket az írásokat! Kár, hogy ma már nem készülnek ilyen filmek, lassan ha jó alkotást akarsz látni minimum 10 évet kell visszamenni 🙁 Még rongyosra nézett VHS-en megvan otthon, hatalmas film. Ha már a Vörös Zsarut említetted mr. roper, James Belushi-ról beugrott a Kutyám Jerry Lee. All time favourit, ha valaki nem látta azonnal pótolja!

 9. Nagyon jó mozi, nekem a folytatása is bejött, mindkettő örök kedvenc.
  Vajon ilyen akciófilmeket miért nem tudnak manapság készíteni?

 10. @mr.roper: Azért ő is belekóstolt az über szar filmek világába: Streetfighet, Dredd bíró, Rajtaütés…
  Bár írt a Knight Riderbe is epizódokat 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *