26

Rohanás (Faster, 2010)

Az évezred elején tisztán érezhető volt, hogy kikoptak az Izom Tibor akcióhősök a mozikból és nem akadt olyan, aki a helyükre léphetett volna, nem volt olyan személy, akire bátran rá lehetett volna mondani, hogy ő majd tovább viszi a stafétabotot. Majd jött Dwayne Johnson, akivel minden akciórajongó ki lett volna békülve, ha tovább járja az Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone által jól kitaposott ösvényt. Schwarzi át is adta neki a fáklyát Az Amazonas kincse elején, ám a hegyomlás úgy döntött, hogy inkább vígjátéki énjét csillogtatja meg, jobban szeretne inkább Fogtündért játszani és beérte mellékszerepekkel akció-vígjátékokban. Ám a Rohanás kedvéért ismét visszatért a keményebb akciófilmek térfelére.

A Szikla olyan karaktert testesít meg, aki kiváló sofőrként ténykedett az alvilágban, egy sikeres rablást követően valaki csúnyán felülteti őket, aminek a végén szeretett testvére átvágott torokkal kerül a földre. Emberünk bosszút fogad, a rideg rácsok mögött töltött évek sem változtatnak semmit elhatározásán. A sittről kilépdelve semmije sincs, nem sokra rá azonban már járgányba pattan, pár percre pedig golyót röpít első célpontja fejébe és mindenféle teketória nélkül indul a következő áldozata nyomába. Nyomában azonban egy zsaru (Billy Bob Thornton) és egy bérgyilkos lohol.

Kőkemény, irgalmat nem ismerő revansfilmet ígért az előzetes, egy olyan produkciót, amiben nincs megállás. Másfél órás véres akciószösszenetet, ahol nincs megállás, üldözések és akciók követik egymást – ilyen is kell néha. Ám a forgatókönyvírók a fő sodrás mellé két mellékszálat is becsempésztek, szándékuk kissé érthetetlen. Megismerjük a Zsaru (Thornton) magánéletét, láthatjuk, hogy drog-és magánéleti problémákkal küszködik, eléggé lecsúszott és talán saját magának akar bizonyítani, hogy megoldja az ügyet. A másik szál a Bérgyilkos életébe nyújt betekintést, megismerjük csodás házát, szemügyre vehetjük csini barátnőjét, akibe szerelmes és érte képes lenne otthagyni ezt a veszélyes szakmát. Egy lecsúszott nyomozó és egy profi gyilkos – az ő történetüket egy az egyben ki kellett volna tépni a szkriptből, a cselekményhez nem tesznek hozzá semmit, csak lassítja a filmet, törést okoz a tempóban.

A Rohanás megpróbál drámát csempészni a bosszúsztoriba, ezt kissé nyögvenyelősen, erőltetetten teszi. Talán az írók akartak bizonyítani, hogy képesek egy egyszerű cselekménybe sokkal többet is belevinni. Ám ezen próbálkozásuk elbukott. Nem az emberi lélekbe akar a néző betekintést nyújtani, kit érdekel, hogy a „szegény” jó modorú, száz fehér foggal mosolygó Gyilkos Úr is csak egy normális életet akaró ember? Ez egy kemény bosszúfilm akarna lenni és pont ezért a mellékszálak miatt kérdőjelezhető meg, hogy valóban az-e.

01faster1

Johnson teszi a dolgát, hatalmas termete, dühös, elszánt ábrázata félelmetesnek hat, pont ahogy várja tőle a néző. Ha a közelben tűnne fel, bizony mindenki elhajítaná a kezében lévő tárgyat, nehogy véletlenül fegyvernek látszó dolognak tűnjön és máris iszkolna el a környékről. Johnson maga a Bosszú, akit nem állíthat meg senki és semmi. Elképzelhetetlen, hogy más lett volna a főszereplő. A Szikla a tökéletes és egyetlen helyes választás a főszerepre. Ő az az ember, akinek elhisszük, hogy bárki megijed tőle, még egy hasonló adottságokkal rendelkező egyén is, róla el tudjuk képzelni, hogy egy fejlövés után is feláll. Thornton meggyőzően hozza a lepukkant detektív karakterét, Oliver Jackson-Cohen is megbirkózik a feleslegesen sok jelenetet kapó bérgyilkos karakterével.

A Rohanásból sokkal többet is ki lehetett volna hozni. Nem éppen unalmas, de több helyen megbicsaklik a történet. George Tillman Jr. helyett talán érdemesebb lett volna más rendezőt szerződtetni, aki szóba hozta volna esetleg a producereknek a felesleges mellékszálakat. Ennek ellenére a Rohanás korrekt bosszúfilm, amely többször többnek akar látszani (főleg a bibliai utalásoknál), mint ami és kissé kellemetlen szájízt hagy maga után. 60 %-ot adnék rá.

imdb: 6,9
rottentomatoes: 45 %

Büdzsé: 24 millió dollár
Amerikai bevétel: 23,1 millió dollár
Eddigi összbevétel: 25,1 millió dollár

01faster2

01faster3

01faster4

26 komment

 1. Nem láttam még, de Bibliai utalás? Mit keresnek egy bosszú filmben Bibliai utalások? Gondolom megbocsátás meg miegymás. Nagyon ki akarták bontani ezt a sztorit a szerzők, ha a két ellenfélt is megismertetik hogy egy kicsit rokonszenvezzen velük a néző, meg még a megbocsátást boncolgatják. Úgy látszik megelőlegezhetem magamnak hogy a Drive Angry jobban fog tetszeni mint a Faster:)

 2. @gisss: A főhős rádióban olyan műsort hallgat, ahol gyakorlatila g a megbocsátásról van szó, a Bibliából idéznek.
  spoier: sőt találkozik is az illetővel és a prédikációja végét meg is hallgatja.
  A filmmel egyébként inkább az a gond, hogy nyomatták azt a két szálat, aminek sok értelme nem volt. Ez egy olyan jó 25 %-kal vitte lejjebb az értékelést.

 3. A két mellékszál tényleg teljesen felesleges, legfőképp a bérgyilkosé. Egyébként szerintem nem csak ez lassítja a filmet, az egész cselekmény egyáltalán nem hű a címhez. Valljuk be, szar lett ez, könnyen felejthető alkotás, amelynek témájában sokkal jobbak vannak.

 4. Én tegnap néztem meg, nekem nagyon bejött.
  Csípem Dwayne Johnson-t csak az a baj h elég sokat láthattuk “gyerekfilmekben”. Tetszett a vége is a filmnek, bár

  -spoiler-

  Ha fejbe lövik és egy fém van a fejébe, akkor tényleg nem kellett volna valami hangnak megzavarni a fülünket, pláne h a golyó teljesen összelapult, és szintén kellett volna vmi vérnek lennie… vagy nem ?

  -spoiler vége-
  Nekem tetszett ez a több szálon futó dolog, a Bérgyilkos is nagyon jó kis karakter volt és komolyan vártam azt hittem (spoiler / utolsó küldetést vállal) Várom a Fast Five-ot 😉

 5. Ez egy krimi erős drámai beütéssel, nem akciófilm! Aki akciót vár csalódni fog, nem is kicsit. Akárcsak én.

 6. Elsőre még egy kicsit tetszett is, de ahogy telnek az órák, rájöttem, hogy mégsem. Az eleje még bejött a klassz zenékkel, de ezek a drámázások marhára nem ide illettek. Lényegesen jobb film is lehetett volna a határain belül.

 7. Nekem tetszett. Ez a bérgyilkos szál… hát, ha nagyon kukacoskodni akarok, akár fölöslegesnek is mondhatnám. De olyan nagyon nem érdekelt, megmondom őszintén. Egyébként lehet, hogy azt akarták hangsúlyozni, hogy még egy profi sem tud vele elbánni egy könnyen. Vagy a fene tudja.
  A főszereplő tényleg nyerő választás volt!

  SPOILER: Azért az kemény, hogy alig egy órával a szabadulása után máris fejbe lövi az első fickót. Ez a filmben tényleg az első 5 percben megtörténik.
  SPOILER VÉGE.

  Lehet, hogy a cím és az előzetes megtévesztő. Azonban én nem csalódtam. A megbocsátás pedig nehéz téma. Az is marad. Én ajánlom a filmet.

 8. Nem volt különösebb problémám a filmmel, egynek elment. Összességében nem bántam meg, hogy megnéztem.

  Viszont lenn egy kérdésem azokhoz, akik már látták.

  SPOILER:
  A trailer-ben szerepel pár jelenet, ami nekem kimaradt a film nézése során.
  Az ajánló szerint a film végén a főszereplő, és a bérgyilkos újra összefut, és lerendezik a kettejük ügyét.
  Viszont abban a verzióban, amit én láttam, az lett a vége, hogy mind a két szereplő, megy a saját dolgára, anélkül, hogy újra találkoznának.
  Akkor most az ajánlóban lévő jelenetek, amolyan alternatív befejezésnek tekinthetőek, amik majd csak egy rendezői verzióban lesznek benne, vagy egyáltalán bele sem fognak kerülni a filmbe?
  Vagy csak én néztem el valamit, de nagyon.

 9. @E.D.I.: A választ a kérdésedre nem nagyon tudom, de ott van pl a Vasember, a Trailerbe volt egy jelenet, ami pl egyáltalán nem került bele a filmbe, amikor a nőci kidobja Tony maszkját és az utána ugrik (a repülőn épp a klotyóban van a feje és utána megy az előadására) Ezek általában rendezői változatban szoktak felbukkanni. De ott van az I am Legend, ha jól tudom készült alternatív befejezés a filmhez 🙂 De az is lehet tényleg félre néztél valamit.

 10. Megnéztem a Trailert és a végén tényleg van egy kocsi “párbaj” Lehet a filmet kellett volna tovább nézni és a “Készítők” után lett volna még jelenet, nem tom.

 11. @E.D.I.: Szándékosan nem néztem meg a beharangozó 59 másodperc után semmilyen trailer-t, nehogy túl sokat lássak a filmből. Viszont most megnéztem, és igazad van, van benne egy autós jelenet, ahol ketten egymás ellen mennek. No az kimaradt. Alternatív jelenet lehetett. Reméljük rajta lesz a DVD-n. Csak akkor így ennek a változatnak semmi értelme.

 12. Nekem is vegyes érzéseim voltak.
  Mind 3 főszereplő karaktere megért volna valami rendes kibontást, de a rendőr, és a bérgyilkos mindenképpen, és mivel ez nem történt meg, meg a Szikla cselekedeteiben is voltak hibák, így max 1x nézhető kategória lett nálam.
  Egy spin-off-ot a bérgyilkosról megnéznék…

 13. nem idevágó a téma,remélem elnézitek ne kem,de tegnap néztem meg a Troll Hunter címü filmet és totál odaáig voltam töle.Egy kukkot nem értettem a nyelvböl mivel finn-ül volt,de igy is nagyon tetszett.Ne hagyjátok ki.Mindíg lehet tanulni valamit a film szakmában is lásd ezt a Finn filmet.Nagyon korrekt.:)

 14. @koimbra: De leglább Rock már halad, hogy nem a bugyuta családi filmekben marháskodik, meg szórja el a “tehetségét”, hanem ha minden igaz benne lesz az expandables 2-ben, stb.

  Apropó, megoldható hogy filmkritikát küldjön be valaki az oldalra?

 15. A filmet még nem láttam de ha Rock van benne nem is nagyon érdekel .Közelébe se ér Willis,Shwarci vagy Stallone stílusához.Szerintem.

 16. @edi95: Nézd, ez ízlés dolga. De még jó, hogy oda írtad, szerinted. 😛
  Nekem meg Bruce Willis nem nagyon tetszik. Megnézem a filmjeit, meg minden, de nem nagy szám.

  Schwarzenegger egyedi, nem vitás. Szerintem Rock ezért nem akart egy ideig akciózni, hogy ne hasonlítsák Schwarzeneggerhez. Nekem egyébként tetszettek Dwayne Johnson családi filmjei is.

 17. @countrypecos: te viszont elfelejtetted odaírni hogy szerinted 🙂
  Nálam és rajtam kívül még sok millio embernek a die hard testesíti meg az akcio filmet. Utána jön terminator és rambo……de a sorrend mindegy a lényeg hogy szerintem willisre azt mondani hogy nem nagy szám az túlzás, na 🙂

 18. Az akciófilm már más jelenet, mint régen, ahol Norris, Stallone vagy Schwarzi végiggyalogolt a filmeken és legyalulta az ellenfelet, majd a végén kicsit megizzadt. Johnsonnak ezt az utat kellett volna járnia, de inkább máshogy döntött.

  Willisnek az ideje már lejárt, a Redben még kíváncsiak voltak rá a nézők, de pl. a Hasonmás bukott, mint ahogy mostanában az összes filmje, sajnos még a Nap könnyei is. Ő a Die Harddal tud a felszínen maradni, ezért is akarja a folytatást.

 19. Persze hogy lejárt az ideje, ahogy Shwarcinak meg stallonénak is. Elmultak a 80as 90es évek.
  Már nincs meg az a varázsa a filmeknek mint régen, soha csak megközelíteni nem fogják ezek a filmek a régieket ahogy ezek a szinészek sem. Ezt persze az akció filmekre értettem.

 20. @game ower: kösz az ajánlást, és puskán már van fent srt.

  @edi95: egy szart. nem kellene temetni a műfajt, csak kellene használni a tökösebbik gyerekeket. az Expendablessel, meg a Rambo-val is preziste Sly, h nem a műfajjal van a baj, hanem h béna filmeket csinálnak igénytelen hozzáállással.

 21. “Oliver Jackson-Cohen is megbirkózik a feleslegesen sok jelenetet kapó bérgyilkos karakterével” nem, nem birkózik meg vele. ez nem feltétlen az ő sara, mert röhejes a szerepe a srácnak, de úgy ahogy van ki kellett volna nyisszantani a francba ezt a röhejes szálat. jóga mester, meg házasság, meg kiszállokdeezazuccsó?? wtf! szörnyen gyenge volt.

  amúgy Dwayne tök jó választás volt, tényleg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *