8

Hősök (Heroes), 3. évad második fele – sorozat

2008-heroes

Nem tudom fordult-e már elő valakivel, hogy egy könyv olvasása közben a ¾-énél rádöbbent a következőre: Ez így ebben a formában egy kalap barna, szagos matéria. Ilyenkor mit lehet tenni? Van aki abbahagyja, van aki folytatja, mondván ha már ideáig elolvastam, akkor csak nem teszem le. Személy szerint én egy regényt soha nem tettem félre a vége előtt. Egy film esetében már a helyzet, ha otthon nézi az ember, akkor megfogja a kapcsolót és tekerve nézi tovább a maradék perceket. A Hősök esetében hasonló a helyzet, csak itt a gebasz már hamarabb beütött. Ha videón néztem volna, akkor úgy a 18 rész után bizony tekertem volna.

Spoilerers iromány

Nos, vége lett a harmadik évadnak, el is húzták rendesen a készítők, még valamiért egy plusz epizódot is belepasszíroztak nekünk. Úgy kb. a 12-13. részig (a félidőben így állt a helyzet) még elment a dolog, voltak hülyeségek, de azért nézhető és valamennyire élvezhető is volt. Később a marhaságok megmaradtak, de az ami addig nézhetővé tette a sorozatot szépen lassan elpárolgott, a végén meg teljesen eltűnt.

Személyes kedvencem a 18. rész, amin bosszankodni sem volt érdemes, helyette nagy nevetésre késztetett. Ebben menti meg a víz alatt lélegző srácot Claire, oda is adja neki a kajapénzt, kemény 300 dollárt, hogy menjen más városba, kezdjen új életet. Értem én, hogy van ez az Amerikai Álom, de azért ez túlzás. Matt és Peter közös Jedikre jellemző jelenetén is lehetett kacarászni. Ők ketten besétálnak abba az épületbe, ahol a rájuk vadászó emberek főhadiszállása található és nincsenek felkészülve rájuk. Aztán pedig ott irányítgatják az embereket, Peter pedig profin alkalmazza a Matt-től átvett képességet. A 24 rész, a múlt idézős, fekete-fehér visszaemlékezés pedig totális felesleges volt. Nem hiszem, hogy ezt 5-10 perc alatt nem tudták volna bemutatni. Na és a finálé. Az első évadban is sokan várták, hogy majd a kis képességekkel bíró csapat a város közepén leveri Sylart látványos harc közepette. Aztán jött Hiro és átdöfte a bambán rábámuló Sylart. Elvileg a harmadik évad évadzárójában láthattunk volna végre valami „ütközetet”, csetepatét, legalábbis bizakodhattunk, mivel már jó ideje nem volt semmi hasonló, élményszámba menő harc az eltelt részek alatt. Joggal gondolhattunk arra, hogy itt az utolsó epizódra spórolnak. Dörzsölhettük is kezünk, aztán pedig a szemünket dörzsölhettük, mivel totál hihetetlen volt, amit láttunk. Mert amit megtekinthettünk végső felvonás gyanánt az bizony egy nagy nulla, mondanám, hogy szánalmas, de ez a szó elcsépelt és ma már nem egyenlő az ótvarral. Lett volna egy összecsapás itt, de ebből nem látunk semmit. Aztán pedig kiderül Parkman tovább lépett egy szinttel, mivel már arra is képes, hogy hosszabb távon valakinek megmondja ki is ő valójában.

Az ígéret szerint néhány szereplő eltávozott volna a másvilágra, plusz kaptunk volna új karaktereket. Az új karakterek egy idő után kikerültek a képből, illetve ott feküdtek a központban bealtatózva (vagy ilyesmi). Mellesleg voltak olyan helyzetek, amelyek valahogy csak úgy lógtak a levegőben, nem vezetett sehova az adott dolog, tisztára olyan volt, mintha nem gondolkodtak volna előre az írók, összecsaptak egy részt, majd összeültek tanakodni mi legyen a következő epizódban.

Na és akkor néhány szereplőről pár szóban:

Bármennyire is feleslegesnek hatott Tracy, mégis csak sajnálni lehet. Egyszerűen nem tudtak vele mit kezdeni a készítők, egyszer elfogják, majd megszökik, elfogják, megszökik, elfogják, megszökik. Legalább látványos halált halt.

Nathan az évad elején be akarja jelenteni, hogy vannak különleges képességekkel bíró emberek. Erre Peter visszajön a jövőből és „ráveszi”, hogy ne mondja el. Na most Nathan végül úgy döntött az lesz a jó megoldás, ha elkapkodja a hozzá hasonló embereket. Először be akarja vallani, aztán el akarja kapni az embereket. És ez most miért nem volt baj a jövőben?

Na Suersht egy kis időre legalább elfogták, de vele se történt semmi.

Danko-t sem áldotta meg a sors (meg a forgatókönyvírók) sok ésszel. Még feltűnik neki, hogy Nathan elég gyorsan odaér egyes helyszínekre, de konkrétabban nem gondolkozik el azon miért ilyen gyors a főnöke. Sylarral is szövetséget köt, de mit gondolt, mi lesz majd a szövetség végeredménye? Majd pont ő fogja irányítani a legveszélyesebb, legtáposabb képességgel rendelkező egyént? Aztán majd egyszerűen félreállítja? Nevetséges.

Sylarral sem nagyon tudtak mit kezdeni, láthattuk a jövőben, mikor nem volt gonosz, aztán a jelenben is kezdett megváltozni, ám az írók mégis inkább úgy döntöttek, jobb az, ha ő a főgonosz figura. Mellesleg mintha maguk az írók is megijedtek volna tőle, nem tudták mihez kezdjenek ezzel az egyszemélyes hadsereggel.

Parkman képessége fejlődött, továbblépett a következő szintre, már embereket is képes irányítani, az évad végén pedig még egy fokkal feljebb lépett. Mi lesz a negyedik évadra, mihez fog már érteni?

Az első évad első fele még jó volt, aztán azt is elcseszték egy idő után, a második szerencsére már az elejétől gyenge volt, így a negyedik epizódot már nem is néztem végig, a harmadik évad második fele megint egy katasztrófa volt, negyedikre nem maradok. Hogy mi lesz Nathannal? Tippem a következő: Sylar rádöbben mit tettek vele, elkapja Matt-et, aki továbbfejlesztett képességével kettéválasztja Sylart és Nathant.

8 komment

  1. Mind igaz, amit leírtál, valóban nem volt az igazi ez az évad, de a végére mintha kezdte volna összeszedni magát, valamennyire. Szerintem a 23. rész volt a mélypont, a fekete-fehér, múltban játszódó.
    Mégis, minden rossz kritika ellenére én szeretem ezt a sorozatot, hiszen nem tudtam abbahagyni, a rosszabb részeken kicsit unatkoztam és vártam a következőt, amelyikben végre Sylar is szerepelt (ahol hiányzott, az sosem volt jó). Az évadzáró nem tetszett igazán, túl sok most már az érthetetlen fordulat, a hősök személyiségében is. sajnos a túl bonyolult időutazást is mellőzték, pedig az izgalmassá tette. szerintem jó volt a 2. évad.

  2. Nem lehet, hogy a nagy előretekerések közepette lazán átsiklottál lényeges történetelemeken? :))) Parkmanra például már jó előre figyelmeztette Dankót Bennett: nagyon erős!!! 😀

    Végül is, bekommenteltem már a cc-re, meg posztoltam a sajáton is: ezek a bakik, kidolgozatlan és összecsapottság látszatát sejtető nüanszok már az elejétől fogva benne voltak a sorozatban, de úgy tűnik, ezt akkor az újdonság varázsa (x-ment nem vágta le akkor senki???) még feledtette. Ezekkel együtt én bírtam, ezt is ledaráltam két este alatt, egy üveg borral. Jobb volt, mint az aktuális tévéműsor, hauzostul. Meg hát, minek az az állandó párbajozás mindig…. 😀

  3. az x-men hasonlóság egyértelmű, talán sok másból is összegyúrták, nekem nagyon tetszett ez az elején. a képregényes hangulata nagyon bejön, emlékeztek arra a részre, amikor mindenkinek eltűnt a képessége, az annyira jó volt.

  4. @nyuszisz: én a következő évadban jegelném Sylart, úgyis mindenki azt fogja várni, mikor jön elő Nathanból. Véletlenül jutott eszembe, hogy lehet, hogy Hiro fog bekattanni (vagy Parkman, aki most tényleg erősnek tűnik), vagy pedig Micah fog valami hacker-gerilla csapattal nekiállni gyalázni Benettéket. 🙂

  5. @nyuszisz: ja igen, a képregényes rész jó volt, de később, főleg amikor már Parkman is jövőbe nézett, az már szar volt. Főleg, hogy ilyen ORÁJOS volt az egész…:D

  6. Nem írom be ide, hogy már az első évad fináléja is röhögnivalóan szánalmas volt, hogy már ott látszott, hogy semmi értelmeset vagy érdemlegeset nem tudnak kezdeni a karakterekkel. A második évadot meg le is lőttem 7 rész után, mert olyan botrányosan érdektelenül gyenge volt. Jé, mégis beírtam 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Biztosra megyünk *