1

Wall-E

A filmről Koimbra is írt.

Takarítsunk robot módra!

Wall-E ugyanis az egyetlen szem robot, aki még megmaradt a Földet takarító robotok közül. A Föld túl szennyezett lett az emberiség számára, elárasztotta a szemét a Földet. Gondolván, hogy majd 50 év alatt megtakarítják ezek a robotok, az emberek az Axioma nevű mesterséges Földre, vagyis egy űrhajó jellegű járműre menekültek. Csak az a bibi, hogy már 700 éve ott vannak. Wall-E pedig becsületesen takarítja a Földet, míg nem megérkezik EVE, Wall-E szerint Eva. Az EVE gépek arra lettek kifejlesztve, hogy élő szervezetet találjanak pl a Földön, vagyis arra utaló jeleket, hogy vissza lehet mér költözni a Földre. Ám Wall-E szerelmes lesz, de EVE a tipikus karrierista nő: munka, munka, munka, semmi magánélet. Wall-E még az Axioma-ra is követi szerelmét, ahol kiderül, hogy a robotok itt is átveszik a hatalmat. De vajon megmenekülnek-e a robotok karmaiból? És egyáltalán az eltunyult emberiség hajlandó-e még valaha a saját lábára állni? És Wall-E örökre plátói szerelemben marad EVE iránt?

Nem csak ezek megválaszolásáért érdemes megnézni. Igazából túl sok párbeszéd nincs a filmben, de nem is kell bele. Most megtapasztalhatjuk, hogy egy gép is ki tud fejezni sokmindent, sok érzelmet, gondolatot, akaratot, értéket. Igazából a trailert nézve nekem nagyon nem tetszett ez a filmecske, de nagyon aranyos. Eléggé utópikus hangulatú, de tényleg ideje elgondolkodnunk, mert amit a film megmutat az a mai világban is jelen van. Nem csak majd 2700 éveiben, de már most 700 évvel korábban sem figyelünk mi egymásra emberek, éljük az életünket, a megszokottat, ahogy eddig is tettök, nem változtatunk semmin, nem látunk a saját szemünktől, vagy csak épp az előttünk levő monitorig látunk. Azt már nem érzékeljük, ami mögötte van. Az el sem jut az érzékeinkig, hogy mennyi minden van még a világban azon kívül, amit mi közvetlenül érzékelünk. És valójában szánalmas ha egy apró szemételtakarító robotnak kell megmentenie az emberiséget. Akkor hová lettünk mi emberek? Ám annyiból pozitív, hogy Wall-E és EVE nagyon is “emberi”: emberi érzések, emberi akarat, emberi gondolatok, emberi a lelkük.. mi több lelkük van!

Még ami fontos ezzel a filmmel kapcsolatban, hogy szerintem a Pixar-nak ez az eddig sikerült legjobb animációja. Végre nem a kutyuskákat, patkányokat, idomított állatokat kedveljük meg, hanem egy robotra is rá tudjuk mondani, hogy milyen kis cuki.. mert Wall-E az. Wall-E nem akar mást csak szeretve lenni, ami neki mindennél fontosabb. EVE-et eleinte a Rózsa Godzillához tudnám hasonlítani, nagyszerű tanulmányaimból idézve, Király Jenő tanár úr gondolatait aposztrofálva: “a dolgozó nő”, aki dolgozik, tesz, ideges, és már nem érdekli csak a karrier. Szerencsére EVE végül rájön, hogy mit is jelent neki Wall-E.

Egyszerűen aranyos az egész film. Mindenkinek ajánlom, mert ezeken kívül, amiket én ide leírtam, számtalan dolgot mond, sugall, tartalmaz még ez a kis animáció.

Irány a moziba! 10/9,5

Egy komment

  1. Én 90 %-ot adtam neki, szerintem az év legjobb meséje eddig, nem is hiszem, hogy ennél jobbat leadnak idén.
    A Pixar megint csak jót alkotott!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *