0

Evan, a Minden6ó (Evan Almighty)

GEN 614

0ea3

A filmről itt is szó esett.

Frédi és a 40 éves szűz egy törvénytervezetben: lehetetlen, hacsaknem Isten keze van a dologban. Isten pedig mindenhol ott van, figyel minket, és vigyáz ránk, vagy éppen segít megvalósítani elképzelésünk, csak ő máshogy gondolja azt.

Pár évvel ezelőtt Tom Shadyac filmjében a Mindenható (Morgan Freeman) meglátogatta Bruce-t (Jim Carrey) hatalmas sikerrel. Evan Baxter (Steve Carell) ekkor még csak egy híradós volt. Ez az ember az Evan, a minden6ó című filmben főszereplővé, képviselővé, sőt a fajok megmentőjévé avanzsál. Megjelenik a galamb az olajággal és kezdődhet a történet. Igen, ő Noé modernizált változata meglepően megváltoztatott történettel. Szinte a film kezdetekor természetes, hogy későn fog kapcsolni Evan, mikor már minden lehetséges madár, vad, hüllő megtalálta. Ám kérdezhetnénk: hol maradnak a halak? Bár ez kisebb probléma. Egy dolog ellenben feltűnt: vajon, miért nem furcsállja Washington DC lakossága ezt a rengeteg ott nem őshonos állatot, ráadásul a Fehér Ház tőszomszédságában?

0ea4

Valójában egy agyonrágott Noé bárkája történetnél ez egy kicsit másabb. Az eleje természetesen hasonló: képviselő úr meg akarja változtatni a világot, nagyot ígér, majd ezekhez segítséget kér nem is akárkitől. Hiába van a nyomában állandóan több pár állat, hiába utal minden a bárka építéséhez, Evan reménytelenül nem fogja fel a lehetőséget. Majdnem teljesen hülyét csinál magából, mire helyi árvíz elől megment mindenkit. Teljesítette kötelességét az Úr felé, és az amerikai társadalom felé is, mert mindeközben a kongresszusban megmentette Amerikát. A látható sztori mögött egy érzelmekben gazdag történet lapul: a szeretet, az összetartás, a feltétel nélküli bizalom és felelősségtudat keveréke.

A film besorolása családi film és vígjáték. Noha családi film hatalmas mértékben elnyomja halvány vígjáték részét, néhány pillanatban apró csínytevés idézi meg azt. Ám ezek a bolondozások is csak egy vidám család életében adódhatnak, ami megint a családi film vonalát erősíti.

Először egy igazi vígjáték a Minden6ó című film, majd egy családi film az Evan, a minden6ó című film személyében. Vajon lesz-e belőle trilógia?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *