0

A Bourne-ultimátum (The Bourne Ultimatum) – kritika

“Na de ki vagyok én?”

2007-tbu1

Emlékszem arra, mikor Matt Damon és Ben Affleck a legjobb forgatókönyv díjára volt jelölve az Oscaron. Ott ültek az első sorban, vigyorogtak, mint a vadalma. Aztán mikor elérkezett a boríték kinyitása és a nevüket olvasták fel ültek néhány másodpercig mire felfogták, hogy ők bizony itt nyertek és körbevigyorogták hülyén a fejüket. Ha ekkor nekem azt mondja valaki, hogy Matt Damon „akciósztár” lesz, én is mosolyogtam volna.

A kalandban már a harmadik résznél járunk (ha nem vesszük az 1988-as TV filmet). Bourne még mindig nem tudja ki ő, ki volt, ezt próbálja felderíteni, miközben néhányan pont ezt szeretnék megakadályozni. Segítséget az előző részekből megismert Nicky Parsonstól (Julia Stiles) és Pamela Landytől (Joan Allen) számíthat, de hát ellenfele a CIA és gépezete. A játszma országokon, kontinenseken ível át.

Ez a mozi más, mint a mostanában megszokott akciófilmek. Nincs naplemente, akció közben nem szólnak be semmi vicceset, nincs földtől elrugaszkodott akciójelenetek, lassítások, 2 emeletnyi ugrások. És mégis működik enélkül is. Az alkotás egy hatalmas pörgés, nincs leállás. Bourne nem csúnya nézéssel és két pofonnal intézi el az ellent, ahogy megszokhattuk pl a Shwarzenegger filmekben, egyenrangú ellenfeleket kap, a verekedéseket kézikamerával rögzítették, ami nem zavaró, néha pedig mi is ott érezhetjük magunkat a vásznon két pofon között.

Matt Damon kifejezetten jól hozza Bourne figuráját, akár azt is hihetnénk ő maga Bourne. Felsorolhatnám külön külön az összes szereplőt, hogy ó de jól adják, milyen jól játszanak, de felesleges felsorolni mindenkit.

2007-tbu

Az első rész nézhető kategória volt, a második valamivel jobb, a harmadik viszont visz mindent. Az elmúlt évek akció filmjei közül is kiemelkedik és ebben az évben pedig az egyik legjobb.Paul Greengrass rendező tavaly is készített „az év egyik legjobbja” alkotást, idén nem változott a helyzet. Ott lesz év végén a Top10-ben.

A Bourne-ultimátum már nem mérhető a könyvhöz, hisz szinte teljesen eltér attól, így a könyv rajongói inkább kerüljék el.

Negatívumként említeném, hogy mindenféle maszk vagy egyéb arcelváltoztatás nélkül utazik országokon keresztül vagy mindenféle gond nélkül sétál be CIA irodájába lebukás nélkül. De hát szuperkém, amelyik erre nem képes az „monnyon le”.

Vannak filmek, amiknek a folytatásai már nem ütik meg az előzőek színvonalát, a Bourne filmekkel más a helyzet: egyre jobbak a következő részek. Így ha folytatódik a tendencia pár év múlva feltehetjük a kérdést: Who the fuck is John McClane?

Értékelés: 90 %

Büdzsé 110 millió dollár

Eddigi amerikai bevétel: 226 millió dollár

Összbevétel 411 millió dollár

Rendező: Paul Greengrass

Szereplők Matt Damon, Joan Allen, Julia Stiles, Scott Glenn, Brian Cox

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztosra megyünk *